Bife de Tira met caponata salade

In samenwerking met

Bife de Tira met caponata salade

We zagen bij Beef en Steak de Bife de Tira liggen. Het zag er spectaculair uit en omdat we weer eens aan de slag wilden met de vuurplaat van Grillrost hebben we er één besteld.

Bij deze mooie steak maakten we een warme caponata salade. De salade is een mooie mix van zoet, zuur en zout dat heel goed past bij een mooi stuk vlees. Bife de Tira is Braziliaans en Caponata is Italiaans dus het is een mooi Internationaal recept geworden.

 

Dit is dus de Bife de Tira. De naam Bife de Tira laat zich vertalen tot strip steak. Wat vervolgens weer een deel van de dikke lende is waar ook de ossenhaas zich bevindt. Maar de Bife de Tira is eigenlijk een in de lengte gesneden entrecote met een mooie vetlaag. Het is mooi vlees met een goede hoeveelheid intramusculair vet wat het vlees mals en sappig houdt.

We zoeken op de vuurplaat het heetste vlak en daar leggen we de bife de tira neer. Het dikste deel gaat aan de heetste kant en het dunnere deel richting de koelere kant. Zo kan je de verschillende hittezones op de plaat goed gebruiken. De vlammen die door de wokhouder schieten zorgen voor wat extra hitte. In Amerikaanse restaurants noemen ze dit flame-kissed.

Op de wokhouder hebben we een skillet geplaatst waar we de caponata salade maken. Dat kan allemaal tegelijk.

 

Als de caponata salade lekker aan het pruttelen is kunnen we onze aandacht volledig richten op het vlees. De vetlaag heeft al een mooie gouden kleur gekregen en is ook lekker zacht geworden. Nu gaan we ervoor zorgen dat het midden ook naar onze zin wordt.

Dat doen we met onze Thermapen One. We gaan voor een kerntemperatuur van ongeveer 52-53ºC. Bij het rusten zal de temperatuur nog iets doorstijgen waardoor de steak uiteindelijk perfect medium rare is.

De bife de tira hebben we gemarineerd in rode wijn. Zouten doen we in dit geval achteraf nadat we het vlees in dikke plakken hebben gesneden. Samen met de caponata salade en een paar stukken brood zet je echt wat heerlijks op tafel.

Ga jij deze bife de tira ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @Grillrost_com zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

  1. Snij de knoflook fijn en doe ze samen met de wijn en de tijm in een grote ziplockzak. Doe het vlees erbij en laat dit een nacht in de koelkast marineren.
  2. Bereid een barbecue voor met meerdere zones en een grillplaat
  3. Als de grillplaat gloepend heet is dan gril de bife de tira rondom tot er een mooie korst gevormd is.
  4. Schuif het vlees naar de koelere zone en gaar het vlees verder tot het een kerntemperatuur heeft van 52ºC.
  5. Laat het vlees 10 tot 15 minuten rusten voordat je het aansnijdt tot duimdikke plakken
  6. Bestrooi het vlees met fleur de sel voor het serveren

Gearchiveerd onder:

, , , , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook