In English

Gepofte aardappel en braadworst

In samenwerking met

Gepofte aardappel en braadworst

De gepofte aardappel is na 10 jaar nog steeds één van onze best bezochte pagina’s en dat begrijpen we heel goed. Welke gezonde Hollandsche meid of jongen houdt er nu niet van een kruimig aardappeltje. Deze keer hebben we er een paar heerlijke Livar braadworstjes bij gebakken. Nu heb je bijna een complete maaltijd.

Zet er nog wat gegrilde groenten bij en je hebt alles op de barbecue gemaakt. Laat iemand anders wat biertjes halen en je hoeft helemaal niet meer naar binnen.

Er zijn verschillende manieren om aardappels te poffen. We gooien ze vaak, ingepakt in aluminiumfolie, tussen de hete kooltjes. Dan heb je het hele rooster voor de rest van je gerechten. Omdat we deze keer niets meer gaan maken dan deze aardappels leggen we ze gewoon op het rooster.

We hebben het divide and conquer systeem van onze Kamado Joe zo ingedeeld dat we links een plate setter en een rooster op z’n hoogste stand hebben. Daar leggen we de aardappels op. Aan de rechterkant hebben we het rooster op de laagste stand zodat we daar straks de worstjes op kunnen afgrillen.

Na een uur kan je goed voelen hoever de aardappels zijn. Je kan met je vinger de aardappel indrukken. En als je met een satéprikker of tandenstoker in de aardappel prikt dan gaat hij er zonder weerstand in en komt hij er schoon uit. Dan weet je dat de aardappel perfect gaar is.

Als je ze nu iets laat afkoelen dan snij je de aardappel tot de helft in en druk je de aardappel open met twee handen. Dat werkt beter dan ze openvouwen waardoor ze vaak in tweeën breken.

We bereiden de worstjes met een reversed sear. Dat werkt voor ons het makkelijkst. De worstjes hebben het eerste half uur naast de aardappels gelegen tot ze nagenoeg gaar zijn. Daarna grillen we ze af op het lage rooster. Zo krijgen we dat geweldige droge korstje en weten we zeker dat de binnenkant helemaal gaar is.

Als de aardappels en worstjes klaar zijn dan kunnen we de aardappel gaan vullen. Wij vullen ze na het worstje met kaas. Wij gebruikten een mix van Cheddar en Emmentaler kaas. Deze kazen smelten goed en de combinatie smaakt ook goed. Gebruik je liever andere soorten kaas dan gebruik je die natuurlijk.

De hoeveelheid dry rub in dit recept is genoeg voor zeker 12 tot 16 van deze gepofte aardappels. Je kan de rub afgesloten zeker een paar weken goed houden.

Deze gevulde aardappels zijn echt heerlijk. Probeer het recept en laat ons weten hoe je het vindt. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • 4 flinke aardappels
 • 2 eetlepels olijfolie
 • Grof zout
 • 4 braadworsten
 • Geraspte cheddar kaas
 • Geraspte Emmentaler kaas

Voor de rub

Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

 1. Bereid je barbecue voor met 2 zones en een temperatuur van ongeveer 200°C.
 2. Maak de aardappels schoon en droog ze daarna goed af. Smeer ze in met olijfolie en bestrooi ze rondom met grof zout. Leg ze aan de koelste kant van de barbecue en sluit het deksel.
 3. Na ongeveer een half uur leg je de worsten naast de aardappels om op te warmen.
 4. Na een uur check je de gaarheid van de aardappels met een tandenstoker. Daarna haal je ze van de barbecue om iets af te koelen.
 5. Rooster de worstjes boven directe hitte en haal ze ook van de barbecue.
 6. Snij de aardappels in en duw ze open met twee handen. Leg het worstje in de ontstane opening. Strooi de kaas over de worst.
 7. Meng de ingredienten voor de dry rub en strooi een beetje over elk hoopje kaas.
 8. Leg de aardappels terug op de barbecue en sluit het deksel tot de kaas gesmolten is.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook