Varkensbuik met Kerrie Djawa

Varkensbuik met Kerrie Djawa

Wie denkt dat je van varkensbuik alleen speklapjes kan snijden of dobbelsteentjes, om deze vervolgens krokant uit te bakken, moet eens een stuk langzaam gegaarde varkensbuik proberen.

Door het langzame garen blijft het spek zacht en het neemt de specifieke smaak van het roken erg goed op. Daarna kan je er mooie plakken van snijden en deze eten bij wat je lekker vindt: Rode kool, bruine bonen, stoofappeltjes of erwtensoep. Een mooi voorbeeld hoe de barbecue ook in de winter een toegevoegde waarde heeft.

varkensbuik-op-onze-black-bastard

Het is erg lekker om het vlees te roken. Natuurlijk krijgt het al een wat rokerige smaak door de Pimenton, maar zeker spek wordt er met rook lekkerder op. Met de Minion methode is dit heel goed te doen.

Wanneer je rookhout gebruikt, kies dan bijvoorbeeld iets milds zoals appel. Het vet neemt rook gemakkelijk op, een te sterke rooksoort (hickory) zou wat overheersend kunnen worden zodat je de verfijnde smaak van de Kerrie Djawa verliest.

Langzaam-gegaarde-varkensbuik-met-Kerrie-Djawa-rub

Als je de gare varkensbuik in plakken snijdt zie je goed de roze rookring.

Ingrediënten

Ingredienten voor de rub. Voldoende voor 2 kilo varkensbuik

 • 4 eetlepels bruine suiker
 • 2 eetlepels Kerrie Djawa of een andere milde kerrie
 • 2 theelepels Pimenton Picante
 • ½ theelepel cayennepeper
 • 1 theelepel zout

Bereiding

 1. Vermeng de bovengenoemde kruiden en wrijf het stuk varkensbuik hiermee in
 2. Verpak het vervolgens in keukenfolie en zet het een nacht in de koelkast
 3. Haal de varkensbuik uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen (je hebt zeker een uur nodig)
 4. Steek de barbecue aan en werk of met 2 zones en de Minion methode op een ketelbarbecue of met een heatdeflector in een Kamado grill zoals de Black Bastard
 5. Plaats wel een flinke lekbak aan de koelere kant. Het vet van de varkensbuik zal smelten en dat geeft aardig wat zooi in je barbecue.
 6. Breng de barbecue zodanig op temperatuur dat je deze stabiel tussen de 110 en 120 graden hebt. Als je wil weten hoe je een ketelbarbecue op temperatuur moet houden dan hebben we daar een mooi artikel over.
 7. Leg varkensbuik boven de koelere zone in een ketel barbecue of boven de heatdeflector in een Kamado grill
 8. Gaar de buik langzaam, reken op een uur of 3. Check regelmatig, de eerste keer na 2 uur en daarna elk half uur, de kerntemperatuur. Is deze ongeveer 70ºC dan is hij gaar.
 9. Hou tussendoor netjes de barbecue dicht. Zo zal de buik rondom mooi garen.
 10. Is de korst nog niet krokant genoeg dan kan je het hele stuk vlees nog even kort grillen boven de hete kolen.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook