5 onmisbare accessoires die elke barbecueër nodig heeft

Je weet inmiddels precies hoe het gaat. Op het moment dat de temperatuur voor het eerst boven de 20 graden uit komt dan trek je ergens een barbecue uit een hoek en ren je als de sodemieter naar de benzinepomp, want die hebben altijd wel een zak houtskool en wat aanmaakblokjes.

Daarna heb je ooit eens in een kerstpakket een setje barbecuegereedschap gekregen en zo niet dan pak je gewoon een paar vorken in de keuken. Wat een geknoei.

Wil je vanaf nu echt een keer serieus gaan barbecueën dan zorg je dat je voorbereid bent. Met de juiste accesoires sta je zelfverzekerd en zonder stress in de achtertuin. Hier zijn de 5 accessoires die iedereen moet hebben om goed te kunnen barbecueën.

Brikettenstarter

Dat geklier met aanmaakvloeistof of een paar kranten tussen de kooltjes moet maar eens over zijn. Het duurt veel te lang en de terpentinelucht hangt uiteindelijk ook in je vlees. In het ergste geval ben je daarna ook nog een half uur bezig met het wapperen van een stuk karton om de rest van de kooltjes aan te krijgen. Beter is het om een brikettenstarter te kopen. Een brikettenstarter is een schoorsteen waarin je de briketten of houtskool gooit waarna je eronder een fikkie stookt met wat aanmaakblokjes. Door de stijgende hete lucht zullen alle kooltjes vanzelf in aanraking komen met de hitte en gaan gloeien. Als alle briketten wit grijs zijn, stort je de starter leeg in de barbecue.

Er zijn allerhande brikettenstarters in verschillende maten van verschillende merken en ze doen allemaal hetzelfde. Het grootste verschil zit hem in de kwaliteit van het metaal en de bevestiging van het handvat. En met dat laatste moet je niet te zuinig willen zijn. Niets spannender dan een emmer gloeiende briketten die zijn eigen leven gaat lijden. De meest verkochte brikettenstarters zijn die van Weber. Stevige stalen starters met een hitteschild en een extra handvat die het makkelijker maakt om de starter leeg te storten.

Verschillende brikettenstarters

 

Schoonmaakborstel

Het schoonmaken van een barbecuerooster wordt nogal eens onderschat. Wij horen nog te vaak dat de zwarte spijltjes smaak geven. Ook zou het makkelijker zijn om mooie zwarte grilstrepen te krijgen. Volgens ons kan je dan beter een Edding stift nemen en ze er zelf op tekenen, is misschien nog gezonder ook.

De zwarte koek op menig rooster zijn gewoon aangekoekte en verkoolde etensresten. Dat is één van de redenen dat barbecueën in een kwaad daglicht staat bij het voedingscentrum. Een schoon rooster heeft ook nog andere voordelen. Je zorgvuldig bereide stukje vlees plakt niet vast aan je rooster en ook de dunne huid van een vis blijft daardoor heel.

Schoonmaakborstels heb je ook weer in alle soorten en maten. Het belangrijkste is dat de metalen haren niet te stug zijn. Anders zou je het chroom op het rooster beschadigen. Ook moet de borstel zelf, en dan met name de kop, hittebestendig zijn. Is dit niet het geval, dan zouden de haren makkelijk los kunnen komen en achter kunnen blijven in de hoekjes van je rooster en misschien ook in je satehtje. Met op zijn minst een pijnlijke mond of anders een geperforeerde slokdarm tot gevolg.

Wij gebruiken graag een borstel waarvan de borstelharen zijn ingebed in geroteerde zinken strips. Dan hoef je je geen zorgen te maken over loskomende haren 

Verschillende goede bbq borstels

 

Kernthermometer

Meten is weten en een kernthermometer is het enige gereedschap dat jou kan helpen met het bepalen van de gaarheid van het vlees. Je kan niet voelen of zien of je vlees gaar is. Dat is een hardnekkige fabel die maar niet verdwijnt. Met een kernthermometer en een lijstje met gewenste kerntemperaturen zet je nooit meer rauw of gortdroog vlees op tafel.

We gaan het hier alleen maar hebben over kwalitatief goede digitale thermometers. De meest simpele zijn de thermometers die je simpelweg de temperatuur vertellen wanneer je de thermometer in het vlees steekt. De goedkoopste doen dit in 5 tot 6 seconden. De beste doen dit in één seconde. Dit is zeker handig als je even snel met je blote handen boven het vuur de temperatuur moet weten. Wij kiezen daarom voor de Thermapen One. De snelste thermometer op de markt.

Daarnaast heb je de thermometers die je op afstand af kan lezen via een mobiele telefoon of een ander basisstation. De goedkopere zijn lekker klein en werken over het algemeen via bluetooth. De duurdere maken vaak contact via WiFi. Wij kiezen dan voor de Smoke van Thermoworks die een eigen basisstation heeft die contact heeft met de thermometer via radiosignalen.

Verschillende thermometers

 

Tang met lang handvat, of eigenlijk twee tangen

We zien het te vaak dat de man des huizes met een vork bij de barbecue de kippenpoten aan het draaien is. Niet dat die vork zo’n probleem is hoor. Je prikt een stuk vlees echt niet lek zodat deze minder sappig wordt. Maar een fijne lange tang is zo veel makkelijker. Je neemt genoeg afstand van de hitte zodat je je handen niet verbrand en je beschadigt het vlees helemaal niet.

Zoek een stevige tang met een schelpvormige bek. Geen slappe die heel makkelijk buigt en draait. Je moet met gemak een hele kip op kunnen pakken zonder dat de tang het begeeft. Wij gaan dan voor de Rösle gourmettang die je in verschillende lengtes kunt kopen. Om het echt goed te doen heb je 2 tangen nodig. 1 voor rauw vlees en 1 voor gaar vlees. En dan ook nog een manier om ze uit elkaar te kunnen houden.

Verschillende tangen

 

Hittebestendige handschoenen

Je hebt inmiddels een brikettenstarter vol met gloeiende kolen die geleegd moet worden in de barbecue. Met blote handen blijft dat altijd spannend. Natuurlijk pak je dan even een theedoek om je hand te beschermen maar dat is misschien nog wel spannender. Loshangende stukken doek kunnen in aanraking komen met de gloeiende briketten en zo goed als zeker in brand vliegen. Of je wilt het rooster even van de barbecue afhalen om houtskool aan te vullen. Er zijn genoeg redenen te verzinnen waar je een paar hittebestendige handschoenen goed zou kunnen gebruiken.

De goedkoopste oplossing zijn een paar stevige leren werkhandschoenen. Die beschermen je tegen de vonkjes van een paar gloeiende kolen en vaak kan je ook nog wel snel even het klepje van je rooster opengooien. Pas echter op als je iets vochtigs oppakt. Het hete vocht gaat gewoon door de handschoen heen.

Dan heb je de siliconen handschoenen die je beschermen tegen extremere temperaturen. Mocht je het hete rooster willen verplaatsten of een braadslee op willen pakken dan moet je deze hebben. Wij kiezen dan voor de Grill Master Gloves. Ze hebben een mooie lange schacht die ook nog een groot deel van je onderarm beschermt.

verschillende barbecue handschoenen

 

Dit is het. Gooi dat vieze, roestige barbecue-tje bij het grof vuil en dat tang/klem/spatel setje mag erbij. Met dit lijstje aan echt gereedschap kan je gaan barbecueën zoals het hoort.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook