Kippenvleugels horen op elk barbecuefeestje. Of nee, kippenvleugels horen op elk feestje. Maar dan moeten ze wel goed zijn. Sappig vlees van binnen, een knapperig huidje en veel smaak. En of je ze nu zoet of erg heet wilt dat maakt niet uit. Dit wordt een beschrijving en geen recept.
Wij zeggen niet zomaar “beste”. Wij hebben inmiddels heel veel vergelijkingsmateriaal. Ik denk dat wij in de afgelopen 20 jaar werkelijk honderden kippenvleugels hebben gegeten die op veel verschillende manieren zijn klaargemaakt. Niet alleen van de barbecue maar ook uit de frituur en zelfs uit de magnetron. Echt waar. We zijn er ook niet trots op. Maar wij hebben ons leven gebeterd en ze gaan nu alleen nog maar op de barbecue.
De combinatie kippenvleugels, kruiden, barbecue en saus is erg lekker. Toch kan het nog beter. Deze bereiding van kippenvleugels is een combinatie van nat pekelen, een dry-rub, drogen en een saus. De grootste truc is het nat pekelen en het drogen. Beide kan je achterweg laten als je het teveel werk/tijd vindt maar probeer het maar eens uit.
De bereiding werkt met elk deel van de vleugel hetzelfde. Dus of je nu de hele vleugel neemt of de 2 delen los, ons maakt het niet uit.
Nat pekelen van kippenvleugels
Nat pekelen noemen ze in Amerika een brine. Door de kippenvleugels te pekelen in een zout water oplossing, met misschien wat extra suiker en kruiden, zullen de cellen in het vlees extra vocht vasthouden waardoor het vlees sappiger wordt. Enige terughoudendheid is geboden omdat te lang pekelen zorgt voor te zout vlees. En dat zout kan je niet meer afspoelen.
Kippenvleugels pekelen in de cola
Pekelen hoeft niet in water. het water is niets meer dan een vloeistof waar de zout in opgelost kan worden. Cola is bijvoorbeeld een hele goede basis om lekkere zoete kippenvleugels te maken.
- 1 blikje cola (330 ml)
- 20 gram zout
Kippenvleugels pekelen in bier
Bier is ook lekker als basis.
- 1 flesje bier
- 20 gram zout
Pekelen in water
- 330 ml water
- 20 gram zout
Je begrijpt het idee. Welke combinatie je ook gebruikt. Snap dat de kippenvleugels maar kleine stukjes vlees zijn die je niet lang hoeft te pekelen. 2 tot 3 uur is genoeg. Ga je langer pekelen dan neem je het risico dat ze oneetbaar zout zijn. Dus pekel met mate.
Kippenvleugels in de dry-rub
Na maximaal 3 uur haal je de kippenvleugels uit de pekel, spoel je ze af en droog je ze goed af met een paar vellen keukenpapier. Als ze goed droog zijn dan bestrooi je ze met een dry-rub. Een dry-rub is niets meer dan een kruidenmengsel dat voor een extra smaak en, door de zout, een droog en knapperig huidje zorgt.
Een dry-rub voor kip heeft altijd een basis van zout. Het zout in de dry-rub zorgt voor smaak en dat het vel uitdroogt. Omdat je door de pekel al zout hebt toegevoegd kan je wat voorzichtiger zijn met de zout in de rub. Let ook op dat je groffer zout gebruikt dat vocht opneemt in plaats van dat het extra in het vlees trekt.
De meest basis dry-rub is gelijke delen zout en versgemalen zwarte peper. Omdat we hierna toch ook nog saus gebruiken kan dit genoeg zijn. Wil je toch wat complexere smaken dan kan je het een uitgebreidere mix maken.
- 1 eetlepels bruine suiker
- 1 eetlepels versgemalen zwarte peper
- 1 eetlepels grof zout
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepels knoflookpoeder
- 1 theelepels uienpoeder
- ½ theelepel cayennepeper (of meer als het je niet heet genoeg is)
Je gebruikt ongeveer 1 flinke eetlepel van de dry rub per kilo kippenvleugels. Als je wat dieper in wilt gaan op het principe van een dry-rub dan hebben we nog wel te lezen voor je.
Drogen van de kippenvleugels
Als de kippenvleugels rondom in de dry-rub zitten dan laat je ze drogen in de koelkast. Denk niet dat de hele kippenvleugel nu droog wordt. Enkel het velletje zal uitdrogen wat straks resulteert in een grandioos knapperig velletje.
Leg de vleugels, het liefst op een rooster zonder af te dekken in de koelkast. Laat de vleugels in ieder geval 3 tot 4 uur liggen. Langer mag ook. Heb je geen rooster leg dan de kippenvleugels op een paar vellen keukenpapier op een bord. Elk half uur keer je de kippenvleugels en als het keukenpapier te nat is vervang je het voor droge vellen.
Barbecuesaus voor kippenvleugels
Natuurlijk kan je een basis barbecuesaus gebruiken. De winkel staat er inmiddels vol mee en er zitten wel eens goeie bij. Barbecuesaus die specifiek voor kippenvleugels is bedoelt is over het algemeen wat zuurder en pittiger dan bijvoorbeeld barbecuesaus voor varkensvlees. Zelf barbecuesaus maken is natuurlijk ook leuk.
Kippenvleugels op de barbecue
De barbecue ga je voorbereiden met 2 zones omdat we de vleugels low and slow gaan voorbereiden en hot and fast gaan afgrillen. Heb je een gasbarbecue met 2 of meer afzonderlijk te sturen zones dan laat je 1 zone uit. en stook je de barbecue tot een temperatuur van 150°C. Een temperatuur tot 200°C is geoorloofd maar dan kan je ze niet zo lang laten liggen.
Heb je een kolenbarbecue dan vullen we een brikettenstarter met genoeg briketten of houtskool om de helft van de barbecue te vullen met 1 laag. We wachten netjes tot alles een grijze aslaag heeft en dan stort je de briketten of houtskool op het kolenrooster.
Leg nu het grilrooster in de barbecue en sluit het deksel zodat het rooster op kan warmen en schoon kan branden. Borstel het rooster goed schoon en leg de kippenvleugels aan de koele kant op het rooster. Nu kan je ook wat rookhout erbij doen. Hout van fruitbomen is altijd goed maar Mesquite is bijvoorbeeld ook prima.
Sluit het deksel en laat de kippenvleugels 30 minuten tot een uur liggen. Na 30 minuten zijn ze gaar maar als je ze langer kan laten liggen worden ze alleen maar malser. Iets langer dan een uur is ook geen probleem. Door het pekelen blijft de vleugel sappig genoeg. Halverwege kan je de kippenvleugels keren maar dit hoeft niet.
Laat je ze wat langer liggen zorg er dan wel voor dat de keteltemperatuur niet boven de 150°C komt. Anders zouden de suikers in de rub verbranden.
Doe de barbecuesaus in een aluminium bakje of steelpannetje en zet deze de laatste 5 minuten op het rooster naast de kippenvleugels. Zet het bakje niet direct boven de hitte. De saus zal direct verbranden. Heb je te weinig ruimte dan kan je de kippenvleugels opstapelen.
Als de saus wat is opgewarmd dan gaan we beginnen aan de laatste stap. Neem een kippenvleugel en doop deze in de barbecuesaus. Zorg dat aan alle kanten saus zit en leg hem daarna op het rooster aan de hete kant. Dit doe je met alle vleugels net zolang als dat je ruimte hebt. Je kan nu aan de koele kant een nieuwe batch kippenvleugels opwarmen. Zo houd je lekker de snelheid erin.
Houd de kippenvleugels nu goed in de gaten. De saus zal gaan karameliseren en als het te heet wordt verbranden. De truc is om ze net even eerder van het rooster te halen. Als je echt gek bent op barbecuesaus kan je nu nog een keer extra door de saus heen halen.
Zo serveer je dus de perfecte kippenvleugels. Nu hoef je ons natuurlijk niet zomaar te geloven maar misschien moet je het maar eens proberen. Wij durven te wedden dat je gasten er vaker om zullen gaan vragen en voor je het weet sta jij op elk feestje kippenvleugels te barbecueën.