7 dingen die elke barbecueër nodig heeft

goedkoop-barbecue-gereedschapsetje

Je weet inmiddels precies hoe het gaat. Op het moment dat de temperatuur voor het eerst boven de 20 graden uit komt dan kam je de schuur uit voor van alles om lekker te kunnen barbecueën. Misschien dat er ergens een barbecue uit een hoek getrokken wordt, met zo’n goedkoop barbecue gereedschap setje dat je cadeau kreeg bij de barbecue.

Vanaf dat moment is het als de sodemieter naar de benzinepomp, want die hebben altijd wel een zak houtskool en wat aanmaakblokjes. Daarna sprokkel je nog wat bij elkaar in de keuken en ga je er voor.

Wil je vanaf nu echt een keer serieus gaan barbecueën dan zorg je dat je voorbereid bent. Met de goeie spullen sta je zelfverzekerd in de achtertuin en zonder stress. Hier zijn de 7 dingen die iedereen moet hebben om goed te kunnen barbecueën.

Een goede barbecue

weber_go-anywhere

Misschien laat je je elke keer verleiden om weer een wegwerpbarbecue mee te nemen bij de Action. Of je ziet een leuke aanbieding voor een goedkope blikken barbecue die al omlazert als je er een beetje stevige karbonade op gooit. Je weet waarschijnlijk wel beter, maar het is er nog niet van gekomen om eens op zoek te gaan naar een echte knappe barbecue. Een barbecue die precies aansluit bij wat je wilt bereiken en de ruimte die je tot je beschikking hebt.

Welke barbecue precies bij jou hoort, heeft te maken met ruimte, manier van barbecueën, en budget. Maar er is een barbecue te vinden voor iedereen.

Houtskool en briketten

Koop je nog steeds je houtskool en briketten bij het pompstation of supermarkt? Niet meer doen. Je kunt het wel eens treffen maar over het algemeen is het allemaal zooi. Je brandstof moet aan een aantal belangrijke eisen voldoen. Zo moeten briketten constant en lang branden zonder te veel as en het liefst zonder noemenswaardige rook of geur. Houtskool moet goed heet worden en lang en schoon opbranden. Het klinkt heel logisch maar de vaak niet eens goedkope zakken bij de pomp of super voldoen vaak niet eens aan 1 van de eisen. Beter kan je op zoek naar een kwaliteits brandstof die je tegenwoordig op steeds meer plekken kan kopen.

Briketten heb je in verschillende uitvoeringen en formaten, maar wij gebruiken over het algemeen kokosbriketten. Kokosbriketten zijn in onze ogen de beste  briketten voor algemeen gebruik. Ze branden lang, constant, schoon en ze zijn ook nog eens duurzaam.

Ecobrasa kokosbriketten 10kg
Dammers kokosbriketten 10 kilo

De zogenaamde pijp- of tubebriketten hebben een gat in het midden dat ervoor zorgt dat de briket heel gelijkmatig opbrand en stiekem ook heel heet kan worden als je dat zou willen. Beide briketten doven heel makkelijk door het afsluiten van de zuurstof zodat je ze de volgende keer weer kunt gebruiken. De zogenaamde pijpbriketten kun je zelfs doven met water zodat ze meteen uitgaan, dus uiteindelijk doe je langer met kwaliteitsbriketten. Waardoor ze vanzelf weer goedkoper in gebruik worden. Hi Q CoCo staaf briketten zijn dan weer gemaakt van kokos. Het beste van twee werelden.

Greek Fire briketten
Hi Q CoCo kokosbriketten 10 kilo

Houtskool is een ander verhaal. Je wilt in dit geval wat grotere brokken harde houtskool. In de goedkope zakken zitten vaak veel kleinere stukken en een hoop gruis. Gruis kan je meteen weggooien. Het meeste zal tussen de spijltjes van het rooster verdwijnen en de rest sluit de zuurstoftoevoer af, waardoor je een slechte verbranding krijgt. De iets grotere stukken breken daarna ook snel tijdens het barbecueën waardoor je vanzelf gruis krijgt. Wij kiezen in dit geval vaak voor een horeca uitvoering houtskool. De zakken zijn vaak steviger en je bent gegarandeerd van grote stukken. Zijn ze echt veels te groot dan kan je ze makkelijk zelf in 2-en breken met een schroevendraaier.

Vuur en Rook by Dammers houtskool 10kg
Flames and Flavour

Brikettenstarter

outdoorchef-brikettenstarter

Dat geklier met aanmaakvloeistof of een paar kranten tussen de kooltjes moet maar eens over zijn. Het duurt veel te lang en de terpentinelucht hangt uiteindelijk ook in je vlees. In het ergste geval ben je daarna ook nog een half uur bezig met het wapperen van een stuk karton om de rest van de kooltjes aan te krijgen. Beter is het om een brikettenstarter te kopen. Een brikettenstarter is een schoorsteen waarin je de briketten of houtskool gooit waarna je eronder een fikkie stookt met wat aanmaakblokjes. Door de stijgende hete lucht zullen alle kooltjes vanzelf in aanraking komen met de hitte en gaan gloeien. Als alle briketten wit grijs zijn, stort je de starter leeg in de barbecue.

Er zijn allerhande brikettenstarters in verschillende maten van verschillende merken en ze doen allemaal hetzelfde. Het grootste verschil zit hem in de kwaliteit van het metaal en de bevestiging van het handvat. En met dat laatste moet je niet te zuinig willen zijn. Niets spannender dan een emmer gloeiende briketten die zijn eigen leven gaat lijden. De meest verkochte brikettenstarters zijn die van Weber. Stevige stalen starters met een hitteschild en een extra handvat die het makkelijker maakt om de starter leeg te storten.

Weber brikettenstarter
Outdoorchef brikettenstarter

Schoonmaakborstel

Grillpro-schoonmaakborstel

Het schoonmaken van een barbecuerooster wordt nogal eens onderschat. Wij horen nog te vaak dat de zwarte spijltjes smaak geven. Ook zou het makkelijker zijn om mooie zwarte grilstrepen te krijgen. Volgens ons kan je dan beter een Edding stift nemen en ze er zelf op tekenen, is misschien nog gezonder ook.

De zwarte koek op menig rooster zijn gewoon aangekoekte en verkoolde etensresten. Dat is één van de redenen dat barbecueën in een kwaad daglicht staat bij het voedingscentrum. Een schoon rooster heeft ook nog andere voordelen. Je zorgvuldig bereide stukje vlees plakt niet vast aan je rooster en ook de dunne huid van een vis blijft daardoor heel.

Schoonmaakborstels heb je ook weer in alle soorten en maten. Het belangrijkste is dat de metalen haren niet te stug zijn. Anders zou je het chroom op het rooster beschadigen. Ook moet de borstel zelf, en dan met name de kop, hittebestendig zijn. Is dit niet het geval, dan zouden de haren makkelijk los kunnen komen en achter kunnen blijven in de hoekjes van je rooster en misschien ook in je satehtje. Met op zijn minst een pijnlijke mond of anders een geperforeerde slokdarm tot gevolg.

Pitmaster X borstel
Weber Schoonmaakborstel

Kernthermometer

thermapen-mk4

Meten is weten en een kernthermometer is het enige gereedschap dat jou kan helpen met het bepalen van de gaarheid van het vlees. Je kan niet voelen of zien of je vlees gaar is. Dat is een hardnekkige fabel die maar niet verdwijnt. Met een kernthermometer en een lijstje met gewenste kerntemperaturen zet je nooit meer rauw of gortdroog vlees op tafel.

We gaan het hier alleen maar hebben over kwalitatief goede digitale thermometers. De meest simpele zijn de thermometers die je simpelweg de temperatuur vertellen wanneer je de thermometer in het vlees steekt. De goedkoopste doen dit in 5 tot 6 seconden. De duurdere doen dit in een paar seconden. Dit is zeker handig als je een tiental drumsticks op de barbecue hebt liggen. De meest gebruikte, zeker bij de professional, is de Thermapen.

Thermapen rood (rood is de snelste)
Weber zakthermometer

Daarnaast heb je de thermometers die je op afstand af kan lezen via een mobiele telefoon of een ander basisstation. De goedkopere zoals de igrill mini zijn mooi klein en werken via bluetooth. De mini heeft nog wel eens wat problemen wat betreft bereik en dan vooral als er dikke muren tussen zitten. De Maverick is wat dat betreft betrouwbaarder en bereikbaar vanaf grotere afstanden. De Igrill 2 is weer veelzijdiger omdat er meerdere probes zijn aan te sluiten, waardoor je meerdere stukken vlees en bijvoorbeeld de keteltemperatuur bij kunt houden. Wil je echt alles kunnen meten dan is er de Grilleye. Hier kan je zelfs 6 probes op aansluiten.

igrill 2
Maverick ET 733 dual remote
Grilleye pro

Tang met lang handvat, of eigenlijk twee tangen

outdoorchef-bbq-tang-quick-lock

In de meeste gezinnen staat vader met een gewone vork bij de barbecue om zo nu en dan een kippenpoot om te draaien. Niet dat die vork zo’n probleem is hoor. Je prikt een stuk vlees echt niet lek zodat deze minder sappig wordt. Maar een fijne lange tang is zo veel makkelijker. Je neemt genoeg afstand van de hitte zodat je je handen niet verbrand en je beschadigt het vlees helemaal niet.

Zoek een stevige tang met een schelpvormige bek. Geen slappe die heel makkelijk buigt en draait. Je moet met gemak een hele kip op kunnen pakken zonder dat de tang het begeeft. Om het echt goed te doen heb je 2 tangen nodig. 1 voor rauw vlees en 1 voor gaar vlees. En dan ook nog een manier om ze uit elkaar te kunnen houden.

Rösle Grilltang
Vuur en Rook tang
Grillpro grilltang

Hittebestendige handschoenen

Campinggaz-premium-barbecue-handschoen

Je hebt inmiddels een brikettenstarter vol met gloeiende kolen die geleegd moet worden in de barbecue. Met blote handen blijft dat altijd spannend. Natuurlijk pak je dan even een theedoek om je hand te beschermen maar dat is misschien nog wel spannender. Loshangende stukken doek kunnen in aanraking komen met de gloeiende briketten en zo goed als zeker in brand vliegen. Of je wilt het rooster even van de barbecue afhalen om houtskool aan te vullen. Er zijn genoeg redenen te verzinnen waar je een paar hittebestendige handschoenen goed zou kunnen gebruiken.

De goedkoopste oplossing zijn een paar stevige leren werkhandschoenen. Die beschermen je tegen de vonkjes van een paar gloeiende kolen en vaak kan je ook nog wel snel even het klepje van je rooster opengooien. Pas echter op als je iets vochtigs oppakt. Het hete vocht gaat gewoon door de handschoen heen.

Daarna heb je de handschoenen die je beschermen tegen extremere temperaturen. Mocht je het hete rooster willen verplaatsten of een braadslee op willen pakken dan moet je deze hebben.

Dit is het. Gooi dat vieze, roestige barbecue-tje bij het grof vuil en dat tang/klem/spatel setje mag erbij. Met dit lijstje aan echt gereedschap kan je gaan barbecueën zoals het hoort.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een recept dat pas volgend jaar op de website staat.

nieuwsbrief inschrijving