Is elektrisch barbecueën de toekomst?

In samenwerking met

Op vakantie in Europa worden wij al regelmatig geconfronteerd met een verbod om een houtskool- of gasbarbecue te gebruiken i.v.m. met het risico op bosbranden. En we lazen afgelopen week dat de gemeente Utrecht nadenkt over een verbod op houtskoolbarbecues en vuurkorven om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Veel landen in Afrika hebben de commerciële export van houtskool al verboden vanwege de effecten op het klimaat en het milieu. Om houtskool te maken moet hout namelijk langzaam worden verbrand wat leidt tot grote hoeveelheden koolstofdioxide en koolmonoxide.

Barbecueën op pelletbarbecues lijken dan de oplossing omdat het hout waar de pellets van gemaakt zijn over het algemeen duurzaam wordt gewonnen. Pelletbarbecues gebruiken verder wat elektriciteit om de ventilator en de vijzel te laten draaien.

Waarom zouden we niet volledig elektrisch gaan barbecueën?

Elektrische barbecues bestaan er al heel lang. Van Weber ken je misschien de Q serie en de Weber Pulse of de Weber Lumin die wij de afgelopen maanden mochten proberen.

Toch wordt de elektrische barbecue door de massa genegeerd omdat je er niet echt op zou kunnen barbecueën maar is dat wel zo? Vaak wordt er gezegd dat je het zou kunnen proeven als je worst of saté niet op een houtskoolbarbecue bereid is.

Om er kort over te zijn kunnen wij niet geblinddoekt zeggen welke steak gegrild is op een houtskool- gas- of elektrische barbecue. En deze test is echt al door honderden verschillende panels uitgevoerd met zulke uitlopende resultaten dat het duidelijk is dat jullie het ook niet kunnen.

De smaak van gegrild vlees komt namelijk van het Maillard effect dat het hete rooster veroorzaakt aan het oppervlak van het vlees, het smeltende vet, en de rook die ontstaat als dat vet op een gloeiend oppervlak terechtkomt waarna die rook neerslaat op het vlees.

Al deze dingen hebben dus niets met de warmtebron te maken. Want waarom zou de rook anders smaken als het komt van vet dat druppelt op een gloeiende verwarmingspiraal of van vet dat druppelt op geurloze houtskool.

Ik zeg expres geurloos want wij zijn van mening dat kwaliteitshoutskool neutraal van geur (en dus smaak) moet zijn om de smaak van het gerecht niet te beïnvloeden. Wil je wel extra smaak toevoegen dan maak je gebruik van rookhout.

Wat zijn de voordelen van elektrisch barbecueën?

Elektrische barbecues zijn een stuk veiliger dan houtskool- of gasbarbecues en dat maakt ze ideaal voor gebruik op het balkon of op campings waar traditioneel barbecueën verboden is. Dus wil jij komende zomer verzekerd zijn van barbecueplezier op de camping in Zuid-Frankrijk dan is een elektrische barbecue de oplossing.

En haal je de eerdergenoemde milieuproblematiek rondom barbecueën erbij dan is elektrisch barbecueën nagenoeg klimaatneutraal. Dat is misschien niet het meest sexy argument maar het is wel zo.

Voor ons is het in ieder geval een teken dat een fabrikant als Weber elektrisch barbecueën zo serieus nemen dat ze nu al 3 verschillende barbecues in het assortiment hebben. En wie weet waar ze achter de schermen nog mee bezig zijn. Want we zijn stiekem best benieuwd naar een full-size elektrische barbecue als vervanging van je 3- of 4-pitter gasbarbecue.

Wat is de Weber Lumin?

Laten we de Weber Lumin eens als voorbeeld nemen om te kijken waar een elektrische barbecue toe in staat is. De Lumin is niet zomaar een barbecue. Volgens Weber is het ook een stomer, een smoker, kan je er bevroren vlees mee ontdooien en kan je er het eten op warm houden.

Afgezien van het rook deel zijn het niet de specificaties waar wij een barbecue op kiezen maar als het werkt dan is het mooi meegenomen toch?

Wat wij in ieder geval heel fijn vinden is dat de Lumin snel heet is. In 15 tot 20 minuten is het rooster 300 graden plus en dus heet genoeg om een steak af te grillen. Het gecoate gietijzeren rooster houdt die hitte goed vast en dat is nodig want het deksel is niet echt dik genoeg om enige warmte vast te houden. Die gecoate roosters zijn trouwens geweldig. Alle voordelen van gietijzer zonder het onderhoud van gietijzer.

Zoals gezegd kan je door het gebruik van de verschillende bakken, en extra roosters, meer functionaliteit geven aan deze barbecue. Zo kan je verschillende zones creëren en roken. We hebben de Lumin al een paar keer gebruikt om voor het avondeten een dikke steak te roken om daarna te voorzien van een paar mooie grillstrepen.

Er is ook een aparte grillplaat beschikbaar voor de Lumin die we heel interessant vinden. Hoe gaaf is het niet om doordeweeks even snel een paar smashburgers te maken zonder het rookalarm af te laten gaan. De stoom- en de warmhoudfunctie zijn leuk om te hebben maar we zullen het niet vaak gaan gebruiken.

Schoonmaken is ook best wel een hele klus. Het meeste vet kan je met de meegeleverde schraper in het vet opvangbakje duwen maar wil je de ketel echt een keer goed schoonmaken dan moet je toch echt een schroevendraaier pakken om de verwarmingsspiraal te verwijderen. We zijn bang dat dat niet echt veel zal gebeuren.

De Lumin is wel lekker compact om mee te nemen naar de camping maar niet echt draagbaar. Hij is toch net iets te zwaar voor het strand en je hebt er simpelweg niet de beschikking over elektriciteit.

Door het lage elektriciteit verbruik van de Lumin zien we het wel gebeuren dat Weber de Lumin ooit eens gaat uitbrengen met een oplaadbare batterij of een 12 volt aansluiting voor de auto.

Wij zien wel een toekomst in elektrisch barbecueën en de Weber Lumin is alvast een lekker makkelijk barbecuetje die we er graag naast houden om doordeweeks even lekker snel te kunnen barbecueën.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook