Greek Fire briketten

naamloos-05 april 2015-23Wij lazen op Facebook steeds meer en meer over Greek Fire briketten. Na een paar keer Googelen vonden we de Nederlandse importeur BBQ guru. Die hebben wij vervolgens een mailtje gestuurd of wij een sample mochten proberen en dat was geen probleem.

naamloos-05 april 2015-24De briketten worden al een paar jaar verkocht in Duitsland en daar zijn ze op fora redelijk enthousiast. De briketten komen in 10 kg dozen waarbij de briketten netjes waterdicht zijn verpakt in folie. Omdat de briketten allemaal dezelfde vorm hebben zijn ze goed stapelbaar en zitten ze mooi stevig in de doos. Hierdoor zal je ook nauwelijks tot nooit kleine brokken of gruis in de dozen zien.

naamloos-05 april 2015-25De briket is zeshoekig en heeft een gat in het midden. Dat alleen is al apart genoeg om nieuwsgierig te worden. De briketten zijn gemaakt van het afvalhout van de meubelindustrie waarbij geen gebruik gemaakt wordt van een bindmiddel.

Hoe steek je Greek Fire Briketten aan

We beginnen bij het begin. Steek je ze makkelijk aan en wordt het een beetje heet? We vullen een grote brikettenstarter tot de rand. Omdat de vorm oproept om ze rechtop in de brikettenstarter te zetten doen we dat maar. Dat lijkt ons ook wel de beste manier omdat de hitte dan ook mooi door de gaten heen de volgende briketten kan bereiken. Op deze manier kan je ook beter controleren hoeveel briketten je elke keer aansteekt omdat de vorm zo mooi constant is.

Brikettenstarter-met-Greek-Fire-briketten

Bij Horecakwaliteits houtskool heb je bijvoorbeeld maar 2 of 3 aanmaakblokjes nodig om de boel op gang te krijgen. Bij kokosbriketten heb je er al 4 tot 5 nodig. Bij deze Greek Fire briketten moet je zeker 5 of 6 aansteken wil je alle briketten in een redelijke tijd aankrijgen. Ze ontbranden wat langzaam in het begin maar is de eerste laag gloeiend dan volgt de rest snel. Binnen 20 tot 25 minuten hadden alle briketten een mooie grijze aslaag.

Totaal geen rook

Wat opvalt is dat de briketten, als ze goed gloeien, niet roken. Dat biedt grote voordelen als je zoals wij er van uitgaat dat je zelf de smaak bepaalt van barbecue en dat je dat niet moet laten afhangen van je brandstof. Wil je een rooksmaak dan moet je rookhout gebruiken.

Gloeiende-Greek-Fire-briketten

We storten de briketten in de 57 cm Weber en verdelen het geheel over het kolenrooster. Onder en boven staan de ventilatieroosters helemaal open en we gaan kijken hoe lang alles blijft gloeien op een redelijke temperatuur. Die temperatuur zit wel goed. De thermometer tikt net de 300 graden aan en dat is na 2 uur nog steeds zo. Daarna gaat de temperatuur langzaamaan omlaag. Na bijna 4 uur is de temperatuur nog steeds een mooie 180 graden. Daarna gaat het hard omlaag. De fabrikant geeft aan dat de briketten zo’n 4 tot 5 uur te gebruiken zijn. Dat zit dus wel goed.

Low and Slow met Greek Fire briketten

Omdat we natuurlijk niet altijd aan het grillen zijn, willen we ook weten of de Greek Fire briket goed te gebruiken is bij een Low and Slow bereiding. Dus voor de test hebben we 4 briketten aangestoken met een kleine brikettenstarter en deze tussen een hoeveelheid koude briketten gedrukt. Dit heet bij de barbecue liefhebbers de Minion methode. Dat is Jim Minion en niet de Minions van Verschrikkelijk ikke. Om niet weer een hoop goede briketten voor niets aan te steken, hebben we er een mooi Black Angus staartstuk bijgelegd.

Doordat de briket van zichzelf flink heet gloeit zijn 4 gloeiende briketten genoeg voor een temperatuur van ongeveer 130ºC. Dit schommelt tussen de 120 en 150ºC. Dat is volgens ons prima toelaatbaar. Wil je stabielere temperaturen dan moet je een Kamado kopen. We hebben het staartstuk nog wel even laten vlammen waardoor we natuurlijk niet meer precies kunnen aangeven hoelang we low and slow hadden kunnen gaan, maar na het afgrillen sloten we het deksel en hielden we een temperatuur tussen de 130 en 150ºC tot ruim 8 uur lang. Dat vinden wij lang genoeg. En als we het afgrillen niet hadden gedaan had dat volgens ons zeker 10 uur geduurd. De hoeveelheid as viel ons ook reuze mee. De briket brand mooi schoon op. Dat scheelt weer opruimen en opstoppingen tijdens het barbecueën.

Greek Fire briketten doven

Harry Havinga van BBQ guru had ons verteld dat je de briket kon doven door ze in een emmer water te stoppen. Ja, dat begrijpen wij ook wel. Maar dat ze daarna nog te gebruiken zijn, wilden we graag proberen. We staken een halve brikettenstarter met briketten aan en storten deze leeg in de Weber. Na een uur gingen we de briketten 1 voor 1 kort doven in een emmer water en legden we ze daarna op het grillrooster te drogen.

De volgende dag deden we een eerste laag nieuwe briketten in de starter met daarbovenop de oude gedoofde briketten. Deze waren nog mooi hard. De briketten gingen zonder problemen mooi gloeien en waren zo weer te gebruiken.

Nu lieten wij normaliter de briketten altijd smoren door de zuurstof af te snijden en dan gingen de briketten vanzelf uit maar dit gaat natuurlijk veel sneller en zorgt ervoor dat je langer kan doen met je brandstof.

Conclusie

Volgens ons is dit een mooie aanvulling op de vele soorten briketten die er tegenwoordig te verkrijgen zijn. Al zijn ze wat lastiger te ontsteken, en wat is nu echt lastiger met een brikettenstarter, ze branden lang en heet. En dat zonder rook. En dan bedoelen we echt zonder rook. Wij geven nog wel eens demonstraties en mochten met de Greek Fire briketten bij de Nijhof in Baarn gewoon binnen staan zonder dat het rookalarm af ging. Dat bied mogelijkheden om de Greek Fire briketten te gebruiken in de horeca.

Voor de rest is de briket 100% duurzaam. Dat vinden wij steeds belangrijker worden. Zeker als je regelmatig de barbecue aansteekt, mag je best eens nadenken wat je aan het verbranden bent. Hoe de briket zonder bindmiddel wel gevormd wordt is ons nog even een raadsel. Als je ons dat kan vertellen, graag.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook