Wij als BBQ-helden zijn ons er ook wel van bewust dat een beetje minder vlees echt gezonder is. Er zijn daarnaast ook veel argumenten te maken voor het milieu maar daar gaan we ons niet in mengen. Van genetisch gemodificeerde gewassen, de hoeveelheid water die gebruikt wordt voor een kilo vlees of de soja teelt weten we simpelweg te weinig om daar wat zinnigs over te zeggen.
Wat wij graag willen weten is of het alternatief, de zogenaamde vleesvervangers, goed genoeg zijn om flexitariër te worden. De afgelopen jaren hebben we al veel mogen proberen en daar zat van alles bij. Van blokken tofu tot groenteburgers en alles daartussen in. Wij kozen dan altijd voor de salade of toch voor het echte werk. We willen namelijk wel gewoon lekker eten.
Nu zijn er een aantal jaar de producten van De Vegetarische Slager op de markt. En het is even zoeken, maar ze liggen gewoon bij de super. Weliswaar weggestopt op de bovenste plank maar ze liggen er. En het is best een ruim assortiment. Ze hebben natuurlijk de burger maar ook gehakt, kip, visvrije tonijn en shoarmareepjes.
En stiekem ziet het er best goed uit. Over smaak valt natuurlijk te twisten maar het is voor het eerst dat we het in de verpakking de moeite waard vinden om te proberen. Er zijn ook al kamervragen gesteld over de naamgeving. Als de lobbyende vleesindustrie de moeite neemt om in de aanval te gaan dan moeten ze ergens bang voor zijn.
Wij gaan voor de burger. Over het algemeen het meest gevraagde vegetarische gerecht op het doorsnee barbecuefeestje. De burger van De Vegetarische Slager heet de mc2 burger. De burger bestaat voor 77% uit een sojastructuur, ui, ei en kruiden en specerijen. Niets vreemds in ieder geval. Er zit ook suiker en gistextract in maar we hebben het over een vegetarische burger en dat hoeft wat ons betreft niet in eens ook een gezonde burger te zijn.
De burger ziet er al uit alsof hij klaar is. In principe zou je hem natuurlijk koud kunnen eten. Maar wij gaan hem nog even grillen op een grillplaat. Een beetje boter erbij en al binnen een paar minuten heb je een mooi donkerbruin kleurtje. De geur is ook goed.
De textuur van de kale burger is vergelijkbaar met een standaard snackbar burger. De smaak is goed. Deze vegetarische burger is natuurlijk niet te vergelijken met een verse burger. Niet qua structuur en zeker niet wat betreft smaak. Tegenwoordig maken we onze hamburgers zelf van vers runder- of varkensgehakt en dat is toch echt wat anders.
Op een broodje met alle gebruikelijke onderdelen zoals saus, ui en kaas is het een prima burger. Goed van smaak, een stevige bite. Niet droog en toch een krokante korst.
Ons oordeel? Prima burger maar geen topburger. Koop je normaal kant en klare hamburgers voor op je barbecuefeestje dan is de mc2 burger een heel goed alternatief. We durven zelfs te wedden dat je gasten het niet eens zouden weten als je ze het niet vertelt.
Toch zouden we graag eens een vegetarische burger willen zien die we kunnen vergelijken met een dikke burger van vers gehakt. Als we zien dat de vegetarische slager ook gehakt verkoopt moet dat toch mogelijk zijn. Dat gaan we de volgende keer proberen.