Voor wie is de Kamado Joe Konnected Joe?

In samenwerking met

In 2023 kwam Kamado Joe met de Konnected Joe. Een kamado met een digitaal bedieningspaneel waarmee je niet alleen de kamado op afstand in de gaten kunt houden maar die ook de temperatuurregeling over kan nemen voor meer gemak. We hebben de Konnected Joe mogen lenen en we hebben hem het afgelopen half jaar veel gebruikt.

Met deze nieuwe kamado lijkt Kamado Joe de trend te volgen waarbij tegenwoordig alles digitaal aangestuurd moet zijn. Maar is dat nou wel nodig? Voor veel mensen is barbecueën namelijk een heel ritueel waarbij nostalgie en traditie een belangrijke rol speelt. Het hele proces van buiten koken moet een prestatie blijven die je alleen maar kan en mag ervaren als je weet hoe een barbecue werkt.

Dit maakt de aanschaf van een barbecue al een flinke drempel voor iedereen die opziet tegen de leercurve. Het koken op een barbecue, en zeker op een kamado, kan veel tijd en toewijding kosten waar niet iedereen tijd of zin in heeft. Angst om fouten te maken speelt dan zeker ook mee. Het is toch jammer als je een mooi en duur stuk vlees verpest.

Om deze drempels te verlagen is het belangrijk dat fabrikanten barbecueën toegankelijker maken door gebruiksvriendelijke barbecues te maken. En wij denken dat dat met de Konnected Joe goed gelukt is.

De traditionele Kamado bestaat al een paar duizend jaar in China en werd vanaf midden jaren 70 van de vorige eeuw in de rest van de wereld de achtertuinen ingerold. Aan de bouw is vanaf die tijd weinig verandert want de vorm en het gebruikte materiaal bepaalt voor een groot gedeelte de functionaliteit van deze barbecue.

De eivorm zorgt voor een efficiënte luchtstroom en warmtecirculatie binnen de kamado. Dit helpt ook bij het handhaven van stabiele temperaturen. De vorm minimaliseert namelijk warmteverlies en verbetert de luchtstroomregeling. Keramiek is ook een slechte warmtegeleider die de hitte goed vasthoudt zonder teveel warmteverlies naar buiten. Dit maakt het mogelijk om hoge temperaturen te bereiken terwijl hij uiterst zuinig omgaat met de hoeveelheid brandstof. Deze eigenschappen maken een Kamado een geweldige allround barbecue. En toch kan het altijd beter.

Met name Kamado joe heeft de afgelopen jaren steeds meer toegevoegd aan het eeuwenoude ontwerp waardoor de Kamado steeds makkelijker en veelzijdiger gebruikt kan worden. Maar wat bleef was de leercurve die bij een Kamado hoort. En zoals gezegd weerhoud dat een hoop mensen ervan om er één aan te schaffen. En nu is er dus de Konnected Joe.

Hoe werkt de Konnected Joe?

De basis van de Konnected Joe is nog steeds de kenmerkende keramische ketel maar voorop is een bedieningspaneel die deze barbecue bijzonder maakt. De Konnected Joe werkt namelijk als een traditionele kamado maar wordt digitaal aangestuurd. Dit maakt het mogelijk om zonder enige ervaring een kamado te gebruiken.

Je vult de Konnected Joe met houtskool en dan stel je hem in op de gewenste temperatuur. Op de display staat dan precies op welke stand je de luchtschuiven moet zetten om deze temperatuur te halen en te stabiliseren. Vervolgens druk je op de automatische aansteker en de Konnected Joe gaat zijn gang.

Wat er gebeurt is dat een warmtespiraal ervoor zorgt dat de houtskool gaat gloeien. Als er een keteltemperatuur is bereikt van 80ºC dan gaat de warmtespiraal uit en zorgt een ventilator ervoor dat er verse zuurstof de Kamado in wordt geleid. De ventilator stopt als de thermostaat aangeeft dat de gewenste keteltemperatuur bijna bereikt is.

Elke keer als de temperatuur onder de gewenste temperatuur zakt zal de ventilator weer gaan draaien. Dit zorgt ervoor dat zolang de kamado gesloten is de keteltemperatuur perfect gelijk blijft. Met de meegeleverde kernthermometer kan je de gaarheid van je gerecht in de gaten houden zonder het deksel te openen.

Buiten het display op het bedieningspaneel kan je de Konnected Joe ook met een app op je telefoon in de gaten houden en zelfs sturen. De Konnected is gekoppeld aan je Wifi thuis dus je kan de app overal waar internet is gebruiken. Dit in tegenstelling tot een Bluetooth verbinding waarbij je altijd met je telefoon in de buurt van je barbecue moet zijn. Je kan dus de hond uitlaten en tegelijkertijd kijken hoe het met de pulled pork staat.

Voor wie is de Konnected Joe?

Toen we de Konnected Joe van Kamado joe kregen om uit te proberen zeiden we dat hem zelf nooit zouden hebben gekocht. Wij zijn namelijk zelf prima in staat om een Kamado op temperatuur te brengen en te houden. En na een half jaar intensief gebruik weten we dat de Konnected Joe de perfecte kamado is voor de beginnende barbecueër die zich niet druk wil maken hoe een barbecue werkt.

Maar we moeten toch ook toegeven dat we hem zelf veel gebruiken omdat het gewoon een hele makkelijke barbecue is. Het is toch wel erg handig om met een druk op de knop de barbecue aan te steken terwijl jij naar binnen kan om te vragen hoe iedereen zijn dag was. Van uit naar bijvoorbeeld een stabiele 180ºC duurde bij ons ongeveer 15 tot 20 minuten.

Als de barbecue op temperatuur is krijg je een melding op je app. Dan gooi je het vlees er in wat je die ochtend hebt voorbereid. Met de wetenschap dat de Konnected Joe de keteltemperatuur stabiel houdt kan jij lekker wat anders gaan doen. De resultaten waren elke keer weer goed.

Dit maakt deze kamado dus ook ideaal voor de ervaren barbecueër die vaker wil genieten van een perfect bereid stuk vlees. Want laten we eerlijk zijn, doordeweeks heb je gewoon niet altijd tijd en/of zin om uitgebreid met je barbecue te spelen. Is dit wel het geval dan trek je de stekker uit de Konnected Joe. Het is namelijk nog steeds een gewone en hele goede kamado.

Heb je niet dat oergevoel dat barbecue alleen maar barbecue is als je zelf in ieder geval twee keer per uur aan het schuifje gezeten hebt. Maar wil je vooral genieten van lekker eten. Dan zou je zeker eens moeten kijken naar een Konnected Joe als je een nieuwe barbecue gaat kopen.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook