Niclan Kamado Grill review

Niclan-grill

De Niclan Grill is een dubbelwandig geïsoleerde metalen kamado met een roosterdiameter van 50 cm. Hij ziet er een beetje uit als een green Egg. Op zich niet heel bijzonder want elke kamado lijkt op elke andere kamado afgezien van de kleur. Het originele ontwerp is minstens 3.000 jaar oud en wordt door tientallen merken nagemaakt, door Green Egg en dus ook door Niclan.

De Niclan grill kregen wij van Harlem BBQ om te proberen en dat doen we graag.

niclan-grill-gietijzeren-rooster-met-warmhoudrekDe barbecue wordt geleverd met een gietijzeren rooster, een warmhoudrek en een tussenrooster voor een hitteschild. Dit hitteschild zit er niet bij en dat is jammer. Een kamado zonder hitteschild is gewoon een hele dure barbecue, een flinke pizzasteen was al genoeg geweest. Gelukkig kan je die zelf ook voor een paar tientjes kopen. De Niclan grill heeft aan beide zijden ook een klein aflegtafeltje. Deze aflegtafeltjes worden gemonteerd op bevestigingspunten die aan de barbecue zelf vastzitten. Dat geeft de mogelijkheid om de Niclan grill heel makkelijk in een eigengemaakte tafel te hangen, mocht je dat graag willen.

spansluiting-deksel-niclan-grill

Alle onderdelen zijn van de buitenkant voorzien van een groene poedercoating en aan de binnenkant van een zwarte emaille coating. De Niclan Grill wordt geïsoleerd met iets als steenwol. Dat zorgt ervoor dat de barbecue zijn temperatuur goed vasthoud met weinig tot geen invloeden van buitenaf.

De Niclan grill kamado is dus van metaal en daar zijn ook verschillende uitvoeringen van zoals de Broil King Kegg. Het grootste voordeel van metaal is dat de hele barbecue aanzienlijk lichter is dan een kamado van keramiek.

bovenste-ventilatie-niclan-grill

Dat scheelt wel even als je hem vaker moet verplaatsen. Of als je hem een keertje ergens anders wilt gebruiken dan in je eigen achtertuin, want dat wordt je met een “echte” kamado gauw zat. Ook is metaal niet zo breekbaar als keramiek. Mocht je per ongeluk de deurpost raken tijdens het verrijden, is er niets aan de hand.

Het uitpakken van alle onderdelen duurt langer dan het in elkaar zetten. De handleiding is niet overal even duidelijk, maar als je alle onderdelen naast elkaar ziet dan heeft een beetje handige jongen met een schroevendraaier het in een klein uurtje voor elkaar.

plastic-wielen-niclan-grill

In een keramische kamado stook je in principe alleen houtskool. In deze metalen kamado kan je stoken wat je wilt. Dus ben je zelf wat meer vertrouwd met briketten, kunnen deze er ook in. Wij adviseren dan altijd wel kwaliteits-briketten van schoon hout zonder chemische bindmiddelen.

De Niclan grill is goed te sturen en werkt in de basis als elke andere kamado. Mooie details zijn de genummerde ventilatiegaten zowel onder als boven. Zo kan je mooie schemaatjes maken en heb je sneller door hoe heet de barbecue gaat worden, op elke verschillende instelling.

thermometer-niclan-grill

De meegeleverde thermometer is netjes uitgevoerd maar niet heel precies. Wij raden altijd al aan om een aparte digitale thermometer te kopen, zodat je van een afstand de temperatuur in de gaten kunt houden. Het scharnierpunt tussen deksel en ketel is stevig maar heeft een hoop speling. Dit is op te lossen door een paar extra ringen te plaatsen.

scharnier-niclan-grill

Onderaan heb je een verwijderbare aspan. Dat scheelt enorm bij het schoonmaken. Zo hoef je niet met een minuscuul harkje via het onderste ventilatiegat te klieren. Zowel de aspan als het deksel zijn vast te zetten met een metalen spansluiting.

aspan-niclan-grill

Tussen de deksel, ketel en aspan zit een kunststof pakking. Deze pakking zorgt ervoor dat alles luchtdicht afgesloten is. Het is niet zo’n hele soepele pakking en liever hadden we deze van RVS willen zien en daarom zien wij nog wel wat problemen wat betreft levensduur. Maar alle waar naar zijn geld, moet je maar denken.

pakking-niclan-grill

De kwaliteit is verder goed. We raden wel aan, en dat staat ook in de handleiding, om alles goed vet te houden. Vooral het bevestigingsmateriaal is gevoelig voor roest. De rest van de barbecue is van prima kwaliteit.

De prijs-kwaliteit verhouding is gewoon goed. De Niclan grill is een echte kamado voor weinig waar je zeker vele jaren een hoop plezier van zult hebben. Verwacht niet dat de barbecue een leven lang meegaat. Maar ben je nieuwsgierig of een kamado wat voor jou is en heb je niet zomaar ergens €1.000 of meer liggen, dan is de Niclan grill een prima keuze. 

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook