Deze lamskebab is een favoriet in de Spaanse keuken en staat op de kaart in elk tapas restaurant. Dit simpele gerecht zie je vaak op kleine spiesjes. Wij maken hier liever wat steviger spiesen van.
Maar dat maak je natuurlijk helemaal zelf uit.
Een mooi stuk lamsbout van ongeveer 400 gram. Je ziet, en voelt, duidelijk de dikkere stukken hard vet. Deze snij je eraf. Omdat de kebab maar heel kort gegrild wordt zal dit vet nooit tijd genoeg krijgen om zacht te worden.
Snij de lamsbout in flinke blokken van 2 tot 2,5 cm dikte. Als ze niet veirkant zijn is dat niet zo erg. Probeer ze wel van gelijke dikte te krijgen.
Doe de mix van knoflook, paprikapoeder en komijnpoeder en een beetje peper en zout samen met de blokjes lamsbout in een vershoudzak en masseer alles goed in. Leg de zak nu minstens 4 uur in de koelkast.
Snij de paprika in stukjes net zo groot als de dikte van de blokjes lamsbout. Rijg nu de blokjes lamsbout samen met de paprika om en om aan de spiesen.
Bereid een barbecue voor voor directe verhitting. We weten het, dit is een prachtig voorbeeld van product placement. Maar wij zijn nu eenmaal gek van de kokos briketten van Flamy.
De lamskebab gril je nu rondom totdat alles lekker bruin is. Niet te lang. Lamsvlees moet je nagenoeg rauw eten. Maar wel warm.
Serveer de lamskebab met paprikasaus of met tzatziki. We weten het, tzatziki is zeker niet spaans, maar wel lekker.
Ingrediënten
- 400 gram lamsbout of lamsschouder ( voor 3-4 personen)
- 1 teen knoflook
- ½ theelepel zoete paprikapoeder of Pimenton
- ½ theelepel komijnpoeder
- zout en peper naar smaak
- 1 rode paprika
- 3 grote of 4 tot 5 kleine houten of metalen spiesen
Bereiding
- Haal de harde stukken vet van de lamsbout voordat je er blokjes van snijd.
- Snij nu blokjes van 1,5 cm voor kleine spiesen of 2 tot 2,5 cm voor grotere spiesen. Doe de blokken lam in een kom.
- Pers de knoflook en voeg deze samen met de paprikapoeder en komijn bij het lamsvlees. Mix alles goed door elkaar en voeg zout en peper naar smaak toe.
- Doe alles nu in een af te sluiten vershoudzak en plaats het minstens 4 uur in de koelkast.
- Bereid de barbecue voor met directe hitte. 1 laagje briketten is genoeg.
- Als alles lekker heet is dan snij je de paprika in stukken ter grootte van de blokjes lam.
- Rijg nu de lam en paprika om en om op de spiesen.
- Gril nu de kebab rondom 2 tot 3 minuten per kant. Tijd is afhankelijk van de hitte. De lam moet mooi bruin worden, niet zwart.
- Serveer met Aioli of paprikasaus.