Tzatziki van bieten is erg makkelijk te maken. Sterker nog, de supermarkt heeft het meeste al gedaan door de bieten gekookt aan je te verkopen. Deze roze saus ziet er misschien niet erg mannelijk uit maar daar stap je maar even overheen.
Echte mannen schamen zich niet om roze te dragen. Van oor tot oor bedoelen we dan.
Tzatziki van bieten smaakt goed bij lamsvlees of als dip bij turks brood.
Giet de pot bieten over in een vergiet en druk het vocht eruit met een lepel. De bieten hoeven niet gortdroog te worden maar het meeste sap hebben we niet nodig.
Snij de bieten tot smalle reepjes. Hoe smaller de reepjes des te fijner de saus straks.
Doe alle ingrediënten samen in een kom en meng alles goed door elkaar.
Je zou nu de saus nog een keer door een keukenmachine kunnen halen om een fijnere saus te krijgen maar wij houden wel van een beetje grof.
Ingrediënten
- 3 tenen knoflook. Niet van dat benauwde, we maken tzatziki
- 1 pot 600 gram, of blik, bieten
- 100 ml Griekse yoghurt
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- zest van 1 sinaasappel. Zest is het dunne gekleurde laagje van citrusvruchten wat een hele frisse smaak aan gerechten geeft. Rasp niet het witte deel mee, want dit smaakt bitter.
- Versgemalen zwarte peper
- zout naar smaak
Bereiding
- Leeg de pot bieten in een vergiet en laat het goed uitlekken. Druk met een lepel nog wat na om wat extra vocht kwijt te raken.
- Doe in een kom en meng.
- Pers de knoflook en schep het samen met de bieten, yoghurt, wijnazijn, de sinaasappel zest en een halve theelepel verse zwarte peper door de saus.
- Proef en voeg naar smaak zout toe.
- Serveer met brood of bij souvlaki of een griekse burger. De verse bieten tzatziki is 3 dagen gekoeld houdbaar.