Hoe vervang je de glasvezel pakking van je Kamado Joe

In samenwerking met

De glasvezel pakking van een Kamado Joe gaat een stuk langer mee dan de ouderwetse vilten pakking. Glasvezel is veel beter bestand tegen extreme hitte, het is sterker dan vilt en het is makkelijker schoon te maken. Om deze redenen gaat een glasvezel pakking jaren langer mee. Maar het is heel goed mogelijk dat hij om welke reden dan ook beschadigt of loskomt.

Wat te doen als je glasvezelpakking loskomt

Komt je glasvezelpakking los dan is het gewoon zaak om hem weer vast te plakken. Dat doen we met een hittebestendige siliconenkit. Normale siliconenkit is bestand tegen temperaturen tot 260ºC. En dan ook niet langdurig. Deze kit zal uiteindelijk hard worden en barsten. Hittebestendige elastische siliconenkit is bestand tegen temperaturen die veel hoger liggen waardoor het flexibel blijft.

Onze pakking was beschadigt door het lompe gebruik van een hamburger spatel. Het zal de functionaliteit van de pakking niet beïnvloeden maar we gaan hem om cosmetische redenen vervangen. En we hebben dan meteen beeldmateriaal voor deze pagina.

De stappen om een glasvezel pakking te vervangen

Voorbereiding

Je Kamado moet natuurlijk volledig zijn afgekoeld. Dat werkt gewoon fijner. Daarna trek je voorzichtig de pakking los. Doe dit stukje voor stukje. De pakking kan goed verankert zitten aan het keramiek en het zou jammer zijn als je dat beschadigt. Gebruik een breekmesje die je tussen de pakking en het keramiek kan steken om zo de oude pakking los te snijden.

Verwijder de resten van de lijmlaag

Er blijven altijd wat losse lijmresten achter op het keramiek. Ook zit er onder de spanbanden van de Kamado Joe vilt dat doorgeplakt is onder de pakking. Deze moet ook deels verwijdert worden om een goede basis te maken voor de nieuwe pakking. Dit doen we met een scherp plamuurmes. Die sschuiven we zo recht mogelijk over het keramiek zonder het keramiek te beschadigen.

Reinig het oppervlak

Om de laatste beetjes lijm en vuil te verwijderen gebruiken we alcohol of aceton. Zo krijg je een vetvrij oppervlak waar de lijmlaag van de nieuwe pakking goed aan kan hechten. Wacht tot de alcohol verdampt is voordat je verder gaat met de volgende stap.

Meet de nieuwe pakking af

Leg de nieuwe glasvezel pakking rondom de rand van de Kamado en meet de benodigde lengte af. Zorg ervoor dat de pakking een paar centimeter langer is. De glasvezel pakking kan je op maat knippen met een grote hobbyschaar. Ik heb het ze ook zien doen met een mes maar een schaar gaat makkelijker.

Plak de nieuwe pakking

De glasvezel pakking voor Kamado Joe heeft al een plakrand. Daar hoef je dus zelf niet voor te zorgen. Begin achterin uit het midden met plakken. Trek niet meteen de hele drager los want dat werkt heel lastig. Trek ongeveer 10cm van de drager los en begin dan met plakken. Zo plak je steeds verder terwijl je de drager stukje voor stukje eraf trekt.

De pakking is iets breder dan de rand waar hij op gaat. Zorg dat de pakking zoveel mogelijk lijnt aan de binnenkant en oversteekt aan de buitenkant. Glasvezel kan heel goed tegen extreme hitte maar het bevordert de levensduur als de glasvezel niet constant in aanraking komt met deze hitte.

De pakking op maat knippen en plakken

Kom je aan het eind dan knip je de pakking af zodat deze netjes aansluit op het andere eind. Bij de nieuwe pakking heb je ook zwarte tape gekregen. Hiermee plak je de eindes van de pakking mee af. Zo kan het glasvezel niet gaan pluizen. Plak de tape niet rondom het glasvezel want de buitenkant heeft geen lijmlaag.

Nu mag je het deksel doen

Voor het deksel volg je dezelfde stappen maar dan natuurlijk op z’n kop. Er wordt hier en daar aangeraden om de spanbanden los te draaien zodat je het deksel er volledig uit kan halen. Dat vinden wij niet nodig. Maar dat mag je natuurlijk helemaal zelf weten. De lijm is sterk genoeg dat op zijn kop plakken prima gaat.

Het enige waar je op moet letten is dat de eindes van de pakking niet gelijk loopt met de eindes van de pakking op de ketel. Zo krijg je de beste luchtdichte afsluiting.

Steek de barbecue aan

Om de lijmlaag goed te laten plakken aan het keramiek is het van belang dat je de kamado opwarmt. Stook je Kamado Joe op en sluit het deksel. Warm hem op tot ongeveer 200ºC. Een half uur is genoeg. De lijm trekt nu iets dieper het droge keramiek in voor een optimale hechting.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook