Weber Genesis II LX E-440 GBS review

Wij hebben een aantal weken de Weber Genesis II E-410 LX mogen proberen. En dat is voor ons nooit een straf. Het weer werd weer wat beter en zo’n gasbarbecue is snel warm dus we maakten er veel gebruik van.

Weber heeft met zijn Genesis reeks al jaren een naam hoog te houden en daarom is het belangrijk dat er op tijd een nieuwe weg ingeslagen wordt omdat er serieuze concurrenten op de loer liggen.

Belangrijkste specificaties

De Genesis II is de nieuwe lijn gasbarbecues en de vervanger van de heel populaire eerste serie Genesis. De lijn komt als een 2, 4 of een hele dikke 6 brander uitvoering. LX staat voor een uitvoering met een zijbrander en zijtafel.

De 4 roestvrijstalen branders hebben zogenaamde flavorizer bars. De flavorizer bars zorgen ervoor dat de branders schoon blijven en als het smeltende vet van het te bereiden vlees op de bars terecht komt zorgt dat voor een plezierig ruikende geur die we graag hebben tijdens het barbecueen.

De barbecue heeft knappe gietijzeren roosters bestaande uit 4 delen met een gat waar al de GBS accessoires inpassen. Er is ook een wegklapbaar warmhoudrek. Dit rekje gebruik je voor de gerechten die nog even moeten wachten omdat de rest nog onderweg is.

Het deksel is van een dubbele laag aluminium dat zorgt voor isolatie voor de buitentemperatuur. Wat natuurlijk niet helemaal fantastisch werkt omdat er zoals bij alle gasbarbecues een flink gat zit aan de achterkant waar genoeg warmte ontsnapt. Dat gat is trouwens noodzaak. Een gasbarbecue heeft extra zuurstof nodig om een schone verbranding te krijgen. En de verbrande gassen moeten voor de veiligheid ook snel weg kunnen.

Het deksel is lekker stevig en vervormt niet bij het openen. De hele barbecue is van aluminium en gelakt en roestvrij staal. Dus afgezien van de wielen en knoppen geen plastic onderdelen.

Alle knoppen hebben verlichting. Dit is eigenlijk alleen voor de show. In de handgreep van het deksel zit een ledlampje die wel nut heeft. Deze licht genoeg bij om te kunnen zien of het vlees niet aan het verbranden is. Het licht gaat vanzelf aan als je het deksel opent en gaat weer uit als het deksel gesloten wordt.

Het nieuwe ontwerp zit hem voornamelijk in de ontsteking en het ontwerp van de branders en dat noemen ze het GS4 cooking system. De vorm van de buizen zijn niet meer rond maar elliptisch zodat het gas meer naar boven geleid wordt en ze lopen taps zodat de druk over de hele lengte gelijk is. Dan heb je van voor naar achter hetzelfde formaat vlam en dus gelijke hitte.

Bij de vorige uitvoering van de Genesis was er 1 systeem die alle branders tegelijk voorzag van een vonk en dat systeem was ook vaak als eerste gesneuveld. Niet zo’n heel groot probleem want je kan de barbecue nog altijd aansteken met een lange lucifer maar als je een luxe gasbarbecue koopt heb je gekozen voor gemak.

De ontsteking van de branders gaat nu hetzelfde als bij de meeste moderne gasfornuizen. Weber noemt dit het Infinity systeem en het indrukken en iets links draaien van de knop zorgt ervoor dat de gaskraan opengaat en er een kleine vonk ontstaat. Elke gasbrander heeft ook zijn eigen ontsteking en die is geplaatst onder een kapje waardoor deze minder snel vuil wordt of gaat roesten. Ze zijn er zelf zo verzekerd van dat het blijft werken dat er 10 jaar garantie op zit.

Speciaal voor de Genesis II serie is de iGrill 3 beschikbaar. Weber heeft er goed aangedaan om de populaire iGrill op te nemen in hun assortiment en de iGrill 3 is een inbouwversie geschikt voor 4 probes. Met het roosteroppervlak van de 4 of 6 brander uitvoering is er genoeg ruimte voor verschillende gerechten dus 4 probes kan je zeker gebruiken.

Onder de barbecue heb je 2 deurtjes waar je het een en ander kan opbergen. De bovenste plank is uitermate geschikt om het vlees te laten rusten als je het ingepakt hebt in aluminiumfolie. Er komt genoeg hitte van de branders die er kort boven zitten om het lekker warm te houden. Onder in de ketel is een vet opvangbak waar het gemorste vet in druipt. Deze is bereikbaar en te verwijderen achter de deurtjes.

Werken met de Genesis II

We hebben in de weken dat we de Genesis II hadden staan echt van alles gemaakt. Van hamburgers tot een hele brisket. Van hot and fast grillen tot low and slow barbecue. Niet alles ging even goed maar we moesten het proberen.

Grillen is een feest, zeker met de los verkrijgbare grillplaat. De barbecue is snel op temperatuur en als je mooie dikke grillstrepen wilt dan is het standaard meegeleverde gietijzeren rooster uitermate geschikt. Wil je dunnere strepen dan draai je het rooster om.

Low and slow is te doen maar echt roken is een stuk lastiger. Zoals bij veel gasbarbecues is het deksel daar het grootste probleem. Zeker bij deze uitvoering van de Genesis II is het deksel enorm en er zit altijd een flink gat achterin. Dat helpt echt niet om serieus te roken. Maar dat hebben we ook nog niet anders gezien bij de concurrenten.

Langdurig een lage en constante temperatuur houden is een peulenschil. Door de nieuw gevormde gasbranders is de Genesis II heel stabiel. En in combinatie met de iGrill 3 hou je vanuit huis alles in de gaten. Leuk grapje is het aanzetten van de verlichting via de iGrill app op je telefoon.

Conclusie

Zoals we van Weber gewend zijn zit alles stevig in elkaar. Deze barbecue kan tegen een stootje. Dat merk je ook aan het gewicht van ruim 80 kilo maar bijvoorbeeld ook aan de stijfheid van het deksel tijdens het openen.

De gelijkmatige verdeelde hitte van voor tot achter werkt ook heel plezierig. Bij grotere stukken vlees of een rijtje satéstokjes is het van belang dat alles gelijk gaart. Als je goud geld hebt betaald voor 3 kilo ribeye dan heb je liever een egaal gegaard stuk vlees, toch?

De Genesis II heeft geen erg hoge top temperatuur. De hoogste temperatuur schommelt op roosterhoogte ergens tussen de 260 en 280°C. Als je wat vaker dan normaal steaks wilt grillen dan kom je wat tekort. Het is echter voor de meeste achtertuin barbecueërs wel genoeg hoor. Maar het zou leuk zijn om een aparte sear burner of infrarood brander te zien zoals op het duurdere broertje de Summit.

Natuurlijk is een Weber Genesis II niet goedkoop maar daar krijg je wel wat voor. Dit is niet een barbecue waar je na 1 seizoen de eerste sporen van slijtage al merkt. Het is een stevige barbecue die door het gebruik van duurzame materialen en net genoeg technische snufjes jarenlang meegaat. Mocht er wel iets aan mankeren dan staat Weber er om bekend dat het snel opgelost wordt.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook