Maak je eigen barbecuesaus

Deel:

bereiding-barbecuesaus-3

Natuurlijk is het hartstikke makkelijk om kant en klare barbecuesaus te kopen, en er zitten echt geweldig goeie bij. Maar het is erg makkelijk en lekker om je eigen barbecuesaus te maken. Op die manier weet je ook precies wat er in gaat.



Waar smaakt barbecuesaus naar

De beste barbecuesauzen hebben combinaties van zoet, zoals bruine suiker, stroop, honing en ui. Ui wordt zoet als je het kookt. Verschillende soorten zuur, zoals azijn, citroen- of limoensap en natuurlijk pit van chilipoeder mosterd of Worcestershiresaus. En dat allemaal op een basis van ketchup.

De saus die we hier gaan maken zijn er om de laatste minuten op het vlees te smeren. Al kan je de saus ook prima op tafel zetten zodat iedereen zelf kan uitmaken of ze het op het vlees willen hebben. Hou er rekening mee dat sausen die op het vlees zijn aangebracht best wat steviger qua smaak mogen zijn. Het vlees heeft de neiging om de smaken wat te neutraliseren.

Dat maak je zelf uit

De meeste recepten voor barbecuesauzen hebben een combinatie van de genoemde smaken maar dat is niet altijd het geval. Als je zorgt dat je de volgende ingrediënten in huis hebt dan kan je van daaruit zelf experimenteren en je eigen saus creëren. De een houdt namelijk meer van zoete sauzen terwijl de ander weer van meer pittige sauzen houdt.

De basis barbecuesaus ingrediënten

  • tomatenketchup
  • bruine suiker
  • ui
  • knoflook
  • azijn
  • stroop
  • mosterd
  • Worcestershiresaus
  • olie
  • peper en zout

Wissel het ene zoete om voor het andere of wat verse pepers voor wat meer hitte en zo maak je je eigen smaak. Blijf tijdens het roeren regelmatig proeven zodat je weet waar je mee bezig bent.

ingredienten-barbecuesaus

Laten we beginnen

Ingredienten

  • 2 eetlepels olie, plantaardig. Geen boter anders kan je het niet erg lang bewaren.
  • 1 ui fijngesnipperd, heel fijn
  • 2 teentjes knoflook, ook weer heel fijn
  • ½ theelepel Worcestershiresaus
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel chilipoeder, meer als je van heet houd. Misschien wel niet als je het wat rustiger aan wil doen.
  • 4 eetlepels bruine suiker. Ja barbecuesaus is zoet. De meeste in ieder geval.
  • 4 eetlepels stroop
  • 800 ml ketchup. Een complete liter mag ook. Waarom zou je niet meteen wat meer maken.
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels azijn. Appelazijn als je het hebt

Bereiding

  1. Neem een pan en warm daarin, op laag vuur, de olie op
  2. Gooi de uitjes erbij en roerbak ze totdat de uitjes doorzichtig worden
  3. Nu kan de knoflook erbij. Blijf roeren zodat ze niet verbranden
  4. Wat peper en zout erbij samen met de chilipoeder
  5. Even blijven roeren totdat alles mooi rood van de chilipoeder is
  6. Nu mag de ketchup erbij
  7. Terwijl je de rest met kleine beetjes erbij doet neem je af en toe een vinger uit de pan om te proeven. Wil je zoeter dan gooi je wat meer stroop of suiker in de pan. Moet het zuurder dan mag er wat meer azijn bij of citroensap. Onthou dat je saus straks nog een keer kookt als je het op het vlees smeert. Dus de smaak zal neutraler worden. Het mag best wat zuurder of heter dan je uiteindelijk zou willen want dit zal afnemen op het vlees.
  8. 10 minuten zachtjes laten inkoken terwijl je blijft roeren. Hou er rekening mee dat de saus bij het afkoelen ook iets dikker wordt.
  9. Nu mag je de saus laten afkoelen en ben je klaar
  10. De saus kan je gekoeld, donker en goed afgesloten zeker een paar maanden bewaren
bereiding-barbecuesaus-1 bereiding-barbecuesaus-2

Altijd ruimte voor verbetering

Dit is een prima barbecuesaus zoals hij is en tegelijk een prima begin om verder te verbeteren. Zo kan je honing gebruiken voor een subtielere zoet of ananassap voor een meer tropische saus. Je kan het zelfs proberen om abrikozenjam toe te voegen.

Tamarindepasta is ook een goeie zuursmaak voor barbecuesaus.

Als je er aan kan komen dan kun je op het einde van de bereiding nog een theelepel liquid smoke toevoegen. De naam verklapt het al een beetje. Deze vloeistof zorgt voor een rokerige smaak en wordt ook gebruikt in de meeste kant en klare sausen.

Een paar regels voor het gebruik van barbecuesaus

Niet overdrijven

Probeer niet je hele vlees dicht te smeren met de saus. 1 keer aanbrengen met een kwast is vaak genoeg en 2 keer maximaal. Vraag ook altijd eerst aan je gasten of ze dat wel willen en bewaar altijd een beetje voor aan tafel.

mosterdsaus-op-zalm-smeren

Niet te vroeg smeren

Wacht met smeren totdat het vlees gaar is. Dikke barbecuesausen houden de rook tegen die je zo graag in je vlees wil hebben.

Als je de saus te vroeg op het vlees smeert dan kan het te dik worden en eet je bijna gummiberen. Als je echter low and slow aan het barbecueen bent, niet heter dan 100 tot 130° C, dan mag je het zeker een half uur voor dat je je spareribs van de barbecue afhaalt al er op smeren.

Barbecuesaus is heerlijk als deze iets karameliseert

Het karameliseren geeft een hele complexe lekkere smaak aan je vlees. Dus durf je het aan dan mag je je vlees een paar minuten om en om insmeren boven direct vuur. Als de saus begint te bubbelen dan haal je je vlees eraf.

night-of-the-living-barbq-saus

Laat de barbecuesaus niet te heet worden

Omdat de saus suiker bevat moet je oppassen met direct vuur omdat het anders verbrand. Een beetje is goed en lekker maar duurt het te lang dan verkoold het simpelweg. De suiker karameliseert bij een temperatuur van 160° C en hoger

Wees voorzichtig

Schenk de barbecuesaus die je wilt gebruiken om je vlees mee in te smeren in een aparte kom. Ben je klaar gooi dan de saus weg. Alle vlees die niet gaar is bevat microben en bacteriën die je niet in je zelfgemaakte saus wilt hebben. Zet dit kommetje ook niet op tafel om te dippen. Pak een schone kom en schenk weer vers uit de voorraad.

Niet te dik voor basting

Als je het vlees wil insmeren tijdens het barbecueën dan moet de saus niet te dik zijn. Anders zal de saus nooit in het vlees trekken maar alleen maar op het vlees blijven liggen. Vermeng daarom de saus met wat olijfolie.

Gebruik de saus als marinade

Barbecuesaus kan je prima gebruiken als marinade als je het geheel wat aanlengt met water. Wil je dat de marinade ook nog zorgt voor malser vlees zorg dan dat de saus zuurder is als normaal. Wees niet bang, deze extra zure smaak zal verdwijnen tijdens het koken.

Het hoeft niet altijd

We weten het, een goede barbecuesaus smaakt overal lekker bij, maar als het vlees van zichzelf al lekker is, en dat is het vaak als je het goed klaar gemaakt hebt, gebruik dan helemaal geen saus. Wat ons betreft is barbecuesaus het best te gebruiken op varkensvlees en zeker op spareribs, schouderkarbonade of een procureurlap.

Maak je eigen barbecuesaus was last modified: november 28th, 2016 by Erik Smilda

Deel, like of reageer op Maak je eigen barbecuesaus via Facebook

The Bastard


BBQ-helden nieuwsbrief

The Bastard


Meer BBQ artikelen



Recepten op niveau of hitte


barabiku pizzaring

dressed to grill

  • beef en steak
  • vuur en rook
  • barabiku
Top
BBQ-helden.nl gebruikt cookies om bla bla. etc. etc. Toch meer weten (Ik snap het).