Mais op de barbecue

verse-maiskolf

Een complete maiskolf van de barbecue is een Amerikaanse klassieker maar hier in Nederland zie je ze nog niet echt veel. En dat is best jammer want het is best lekker. We zien de hele zomer die prachtige maisvelden groeien en groeien en dan begin herfst zijn ze weg. Dat is het moment om naar de groenteboer te gaan om een paar maiskolven te kopen.

Wanneer is mais het best

Je moet ze zo vers mogelijk kopen. Zo gauw als ze geplukt zijn dan veranderen de suikers heel langzaam in zetmeel en dat wil je niet. Je wilt de mais zo zoet mogelijk op tafel hebben. Mais is een seizoensproduct. Koop ze begin najaar en gooi ze meteen op de gril. Wij doen dit op 2 verschillende manieren en ze hebben allebei hun voor- en nadelen.

Maak een maiskolf schoon

maiskolf-met-lint

Welke manier van bereiding je ook gaat proberen. Eerst maak je de maiskolf schoon. Je verwijdert al het blad en ook het lint dat tussen het blad en de mais zit. Dit lint is bitter en niet lekker. Hoeveel werk het schoonmaken is ligt aan hoe je de maiskolf koopt.

schoongemaakte-maiskolfen

Soms is het meeste blad al verwijdert omdat dit er het mooist uitziet in de schappen maar sommige groenteboeren laten de kolf volledig heel en dan moet je aardig gaan scheuren en trekken. Geen probleem, iets meer werk.

Bereid alvast een barbecue voor

Vul alvast een barbecue met een flinke hoeveelheid briketten want we gaan direct grillen. Dat wil zeggen, boven de hitte. De hoeveelheid briketten is afhankelijk van de hoeveelheid mais die we willen gaan bereiden. Doe je maar 2 maiskolfen dan heb je al aan een half gevulde brikettenstarter genoeg.

Maiskolf in de folie

De maiskolf is goed schoon om in te pakken. Neem wat boter en smeer daar 1 kant van de maiskolf dik mee in. Neem vervolgens een stuk aluminiumfolie en wikkel deze stevig om de kolf. De ingepakte maiskolf leg je nu op het rooster boven de hete briketten. De boter zal zich tussen de maiskorrels verdelen en zorgen voor een mooie glanzende kolf. Je kan ook de boter erop smeren als de maiskolf gaar is maar dit is makkelijker.

maiskolf-met-boter-in-de-folie

Draai ze om de minuut een kwartslag voor ongeveer 15 minuten. De reden dat je ze goed hebt ingepakt is om de boter in de folie te houden want anders lekt het eruit en krijg je flinke steekvlammen.

maiskolf-in-de-folie-op-de-barbecue

Het voordeel van de mais in de folie is dat de mais gestoomd wordt en heerlijk zacht en sappig wordt. Doordat de kolven in de folie zitten blijven ze na het grillen lekker warm en kan je ze serveren wanneer je wilt. Dit is handig als je voor grote groepen aan het barbecueën bent.

gare-maiskolf-uit-de-folie

Maiskolf rechtstreeks op het rooster

Dat is onze favoriete manier van bereiding. Je krijgt een prachtige goudgele maiskolf met hier en daar een donkerbruine korrel. En het ziet er uit alsof het gegrild is en dat zijn we aan het doen toch? De smaak gaat meer richting popcorn.

maiskolf-rechtstreeks-op-de-barbecue

Leg de schone maiskolf rechtstreeks boven de hete kolen. Maak je geen zorgen als je niet al het lint kwijt bent. Dit verbrand vanzelf en verdwijnt. Draai de kolf regelmatig totdat de hele maiskolf goudgeel is met hier en daar die donkerbruine korrel. Na ongeveer een minuut of 10 ben je klaar. Smeer de kolf in met boter en strooi er wat grof zout overheen en klaar ben je.

gare-maiskolf

Deze manier van bereiding geeft niet die hele sappige mais zoals ingepakt in de folie maar het is wel een stuk makkelijker erg lekker en ziet er beter uit.

Als de maiskolf klaar is dan kun je verschillende recepten toepassen om wat meer verschillende smaken te krijgen. Mais is eigenlijk voor alles in en kan alle kanten op.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook