Voedselinfecties bij de barbecue voorkomen

salmonella

Heb je wel eens een flinke voedselinfectie of -vergiftiging gehad? En, beviel het? Dat dachten we al. Als gastvrouw of gastheer is het ook niet leuk om de volgende dag telefoontjes van je vrienden en familie te krijgen dat ze waarschijnlijk op jouw feestje iets verkeerds hebben gegeten.

En als oma heeft mee gegeten dan kan het met een beetje pech wel eens haar laatste barbecue feestje zijn geweest. Lees deze tips en voorkom voedselinfecties. Ben je op dit moment ziek na het barbecuefeestje van gisteren? Ga dan zo snel mogelijk naar je huisarts.

Is er een verschil tussen voedselvergiftiging en voedselinfectie?

Jazeker. Voedselvergiftiging wordt veroorzaakt een giftige stof in het voedsel geproduceerd door bacteriën of schimmels of door een chemische stof. Deze giftige stof in het voedsel wordt niet onschadelijk gemaakt door verhitting

De ziekteverschijnselen (buikkrampen, misselijkheid, diarree of braken) ontstaan meestal binnen 8 uur na het eten van besmet voedsel. Botulisme en paralytische schelpdiervergiftiging zijn voorbeelden van voedsel vergiftiging en kunnen zelfs tot verlammingsverschijnselen leiden.

Een voedselinfectie komt veel vaker voor en vaak wanneer iemand zegt een voedselvergiftiging te hebben opgelopen, gaat het om een voedselinfectie. Hier word je ziek door een ziekmakende hoeveelheid bacteriën, schimmels en virussen. Het beroemdste en meest voorkomende is een salmonella infectie.

Een voedselinfectie heeft de volgende verschijnselen, die meestal tussen de 8 en 24 uur optreden: Plotselinge heftige buikkrampen, (soms bloederige) diarree, al dan niet in combinatie met (heftig) braken en soms koorts. Een infectie is nog al eens te voorkomen door goede hygiëne en juiste voedselbereiding.

Volgens sommige schattingen loopt tot 10%! van de Nederlanders gemiddeld 1x per jaar een zekere vorm van voedselinfectie of -vergiftiging op tijdens een barbecue. En dat vinden wij best wel veel. Wat hieronder staat is voor de meesten van ons vrij vanzelfsprekend, maar wie weet zit er nog een tip voor je tussen.

Voorkom voedselinfecties tijdens het boodschappen doen

 1. Koop je bederfelijke waar altijd zo laat mogelijk.
  Dus bij het rondje in de super, ga je als laatste bij de vlees- en visvakken langs. Of de slager en de visboer zijn de laatste winkels die je aandoet.
 2. Inkoppertje: Let op de TGT (te gebruiken tot) datum.
  Versla de supermarktmanager en pak je voorverpakte producten van achter uit het schap weg; de oude meuk ligt meestal vooraan.
 3. Gebruik een koeltas voor je meest kwetsbare producten.
 4. Gelijk naar huis.
  Leuk dat je tante Mien tegenkomt die je al 6 maanden niet gesproken hebt, en heel fijn voor haar dat ze ook zo van de 30° C buiten geniet, maar alles op z’n tijd. Hup, naar huis met je vlees, vis en andere zaken die je koud wilt houden.
 5. Meteen in de koelkast.
  Eenmaal thuis gaat alles wat daar hoort meteen in de koelkast, dat is het eerste wat je doet.
 6. Check of de koelkast werkt.
  Wij gebruiken nog wel eens een extra koelkast in de garage voor de barbecue ingrediënten en kwamen er eens een dag te laat achter dat de koelkast de winter niet overleeft had. En natuurlijk is je koelkast schoon en afgesteld op 4° C.

Voorkom voedselinfecties tijdens de voorbereiding

 1. Je moeder zei het al: Handen wassen!
  We willen niet Rob Geus gaan spelen, maar dit is wel de de eerste stap om te voorkomen dat jij of je gasten ziek worden. Dit doe je natuurlijk voordat je begint, maar was je handen ook telkens met een desinfecterende zeep wanneer je rauw vlees of rauwe vis hebt aangeraakt.
 2. Ontdooien doe je in de koelkast, niet op het aanrecht.
  Dus zeker 1 dag van te voren uit de vriezer halen. Dit is trouwens ook beter voor je vlees en vis, het behoudt de eigen structuur beter en zal niet zo snel vocht verliezen als buiten de koeling.
 3. Zorg dat je keukengerei inclusief je aanrecht schoon is.
  Dit klinkt heel logisch, maar maak telkens je keukengereedschap schoon in heet water en sop nadat je klaar bent met 1 soort rauw vlees of rauwe vis. Zo voorkom je kruisbesmetting.
 4. Ook alle theedoeken, handdoeken en vaatdoekjes moeten schoon zijn.
  Wist je dat een vaatdoek de grootste en meest voorkomende bron is van bacteriebesmetting? Er is geen betere manier om bacteriën te verspreiden dan je aanrecht “schoonmaken” met een vaatdoekje dat al iets te lang in gebruik is.
 5. Gebruik bij voorkeur verschillende (kunststof) snijplanken.
  De onderstaande kleuren zijn gangbaar in de horeca.

  • Voor rood vlees (rood)
  • voor gevogelte (geel)
  • voor vis (blauw)
  • voor groenten en fruit (groen)
  • voor gaar vlees (bruin)
  • en overig zoals brood (wit)
 6. Dek je eten altijd af.
  Vooral in de zomer heeft je eten de belangstelling van allerlei vliegend ongedierte.
 7. Rauw vlees en rauwe vis moeten zo kort mogelijk buiten de koelkast.
  Ben je klaar met voorbereiden, meteen afdekken en terug in de koelkast.
 8. Hou de verschillende rauwe vlees- en visproducten strikt van elkaar gescheiden.
  Het staat leuk hoor, zo’n opgemaakte schaal, maar je wilt geen kruisbesmettingen.
 9. Houd rauw vlees ook gescheiden van de rest van de spullen.
  Hou ook alles wat niet verhit wordt (salades, sauzen, brood enzovoort) weg van rauwe vlees- en visproducten.
 10. Zet vlees en vis altijd onder in de koelkast.
  Zodat eventueel lekvocht niet op andere producten druipt.
 11. Vlees met bot zoals kip en spareribs zou je kunnen voorgaren.
  Bij een karbonaadje of een T-bone steak is dit niet nodig. Als je straks niet kunt checken wat de kerntemperatuur is van je stukje vlees, of je twijfelt aan de grillkunsten van je gasten, dan is het een goed idee om de kippenbout of sparerib voor te garen in de oven.
 12. Ook groente moet gewassen worden.
  Evenals fruit indien deze niet geschild wordt.

Voorkom voedselinfecties tijdens het barbecueën en eten

 1. Ga je rauwe vlees en vis niet uitstallen.
  Hou het in de koelkast tot het aan de beurt is om (direct) de barbecue op te gaan. Tenzij je een koelvitrine hebt natuurlijk.
 2. Gebruik verschillend gereedschap.
  Gebruik de tang waarmee je rauwe vlees- en visproducten op de barbecue legt niet om het vlees of de vis te draaien. Slim: Steek de tang die je gebruikt in het barbecue rooster als je deze niet gebruikt. De hitte doodt de bacteriën van het rauwe voedsel.
 3. Om je vingers bij af te likken.
  Ga niet de marinade van je vingers likken wanneer dit van rauw vlees of rauwe vis afkomstig is. Blijf eigenlijk maar helemaal met je vingers van rauw vlees of rauwe vis af.
 4. Houd je bordje schoon.
  Je kent ze wel, die mensen die bang zijn dat ze iets te kort komen. Stapelen hun bord vol met rauw vlees, mieteren alles in 1 keer op het rooster en gebruiken hetzelfde bord om van te eten, het liefste zonder het bord te wassen (want daarvoor moet je je vlees even alleen laten en stel je voor). Niet zo goed idee vanuit een gezondheid oogpunt. En tamelijk onbeleefd ook wel.
 5. Houd je vorkje schoon.
  Bestek dat je gebruikt om salades, sauzen en dergelijke op te scheppen mag nooit met rauw vlees of rauwe vis in contact komen.
 6. Ten overvloede.
  Leg geen etenswaren (brood, fruit, of wat dan ook) op een oppervlak waar rauwe vlees- of visproducten hebben gelegen.
 7. Bereid vlees tot de gewenste gaarheid.
  Bekijk alle kerntemperaturen van de verschillende soorten vlees en vis ter controle.
 8. Wat koud moet blijven is maximaal 4° C.
 9. Zorg voor voldoende licht.
  Vooral later op de avond wil je goed kunnen zien of iets gaar is. Een tuinfakkel is wat karig, een bouwlamp misschien een beetje overdreven.

Voorkom voedselinfecties na het eten

 1. Gooi alles weg wat te lang buiten de koeling is geweest.
 2. Vlees en vis wat niet buiten de koeling is geweest en niet al een keer ontdooit is, gaat meteen de vriezer in.
 3. Barbecue de rest voor morgen.
  Mocht je vlees en vis hebben wat ontdooit is, dan is er nog niets aan de hand. Gebruik de laatste hitte in de barbecue om het te garen. Daarna snel af laten koelen en de koelkast of vriezer in.

Tenslotte

Raadpleeg je huisarts wanneer je voedselinfectie of -vergiftiging vermoedt. BBQ–helden wenst je veel gezond barbecue plezier!

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Erik en Harco. BBQ-bloggers van het jaar 2019 en wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een uniek recept dat niet op de website staat.

nieuwsbrief inschrijving