Hoe voorkom je een voedselinfectie op je barbecuefeestje

In samenwerking met

Als gastvrouw of gastheer is het niet leuk om de volgende dag telefoontjes van je vrienden en familie te krijgen dat ze waarschijnlijk op jouw feestje iets verkeerds hebben gegeten. En als oma heeft mee gegeten dan kan het met een beetje pech wel eens haar laatste barbecue feestje zijn geweest.

Een infectie is goed te voorkomen door goede hygiëne en juiste voedselbereiding tijdens je barbecuefeestje. We hebben alle tips op een rijtje gezet. Ben je op dit moment ziek na het barbecuefeestje van gisteren? Ga dan zo snel mogelijk naar je huisarts.

Is er een verschil tussen voedselvergiftiging en voedselinfectie?

Jazeker. Voedselvergiftiging wordt veroorzaakt een giftige stof in het voedsel geproduceerd door bacteriën of schimmels of door een chemische stof. Deze giftige stof in het voedsel wordt niet onschadelijk gemaakt door verhitting

De ziekteverschijnselen (buikkrampen, misselijkheid, diarree of braken) ontstaan meestal binnen 8 uur na het eten van besmet voedsel. Botulisme en paralytische schelpdiervergiftiging zijn voorbeelden van voedsel vergiftiging en kunnen zelfs tot verlammingsverschijnselen leiden.

Een voedselinfectie komt veel vaker voor en vaak wanneer iemand zegt een voedselvergiftiging te hebben opgelopen, gaat het vaak om een voedselinfectie. Hier word je ziek door een ziekmakende hoeveelheid bacteriën en virussen. Het beroemdste en meest voorkomende is een salmonella infectie.

Een voedselinfectie heeft de volgende verschijnselen, die meestal tussen de 8 en 24 uur optreden: Plotselinge heftige buikkrampen, diarree, al dan niet in combinatie met braken en soms koorts.

Nu je weet wat een voedselinfectie kan veroorzaken lijkt het ons reden genoeg om deze te voorkomen. En dat is met een paar ogenschijnlijk logische tips heel goed te doen. Dus check op Weeronline.nl of het komend weekend perfect barbecueweer wordt en lees hoe je een veilig barbecuefeestje kunt geven.

Voorkom voedselinfecties tijdens het boodschappen doen

Je kan bij het boodschappen halen al zorgen dat het eten verschoont blijft van bacteriën.

  • Koop je verse boodschappen altijd zo laat mogelijk. Dus ga pas een paar dagen voor je barbecuefeestje langs de slager en de visboer.
  • Gebruik een koeltas of koelbox als je boodschappen doet. Zeker zomers kan het flink warm worden en zeker in de auto. Ga dan ook meteen naar huis als je vers eten hebt gekocht.
  • Eenmaal thuis gaat alles wat daar hoort meteen in de koelkast, dat is het eerste wat je doet. Check ook of de koelkast wel werkt. Je zal niet de eerste zijn die er te laat achter komt dat de koelkast in de schuur helemaal niet aan staat.

Voorkom voedselinfecties tijdens de voorbereiding

Iedereen weet het maar we zetten deze voor de hand liggende tips toch nog even op een rijtje

 

  • Was je handen met zeep voor- en nadat je rauw vlees of rauwe vis hebt aangeraakt.
  • Ontdooien doe je in de koelkast, niet op het aanrecht. Dus haal je vlees één dag van te voren uit de vriezer. Grotere stukken vlees kunnen soms wel drie dagen nodig hebben om te ontdooien. Deze manier van ontdooien is ook beter voor je vlees en vis, het behoudt de eigen structuur beter en zal niet zo snel vocht verliezen als buiten de koeling.
  • Zorg dat je keukengereedschap inclusief je aanrecht schoon is. Dit klinkt heel logisch, maar een kruisbesmetting is de meest voorkomende reden van een voedselinfectie. Vergeet dan ook niet de theedoeken, handdoeken en vaatdoekjes. Deze zijn vaak het viest.
  • Gebruik bij voorkeur verschillende snijplanken of maak hem goed schoon na gebruik. Gebruik in ieder geval verschillende planken voor eten dat wel of niet verder bereid hoeft te worden.
  • Dek je eten buiten de koelkast altijd af. Vooral in de zomer heeft je eten de belangstelling van allerlei vliegend ongedierte.
  • Rauw vlees en rauwe vis moeten zo kort mogelijk buiten de koelkast. Ben je klaar met voorbereiden, meteen afdekken en terug in de koelkast. Laat dus ook het vlees ook niet op kamertemperatuur komen voordat het het rooster op gaat. Nergens voor nodig.
  • Hou de verschillende rauwe vlees- en visproducten strikt van elkaar gescheiden. Het staat leuk hoor, zo’n opgemaakte schaal, maar je wilt geen kruisbesmettingen. Hou ook alles wat niet verhit wordt (salades, sauzen, brood enzovoort) weg van rauwe vlees- en visproducten.
  • Zet vlees en vis altijd onder in de koelkast zodat eventueel lekvocht niet op andere producten druipt.

Voorkom voedselinfecties tijdens het barbecueën en eten

Het barbecuefeestje is begonnen en het wordt gezellig. Dit is het moment dat je een paar belangrijke regels vergeet.

  • Ga je rauwe vlees en vis niet uitstallen. Hou het in de koelkast tot het aan de beurt is om de barbecue op te gaan. Je mag natuurlijk ook een koelbox gebruiken.
  • Gebruik meer dan één barbecuetang. Gebruik de tang waarmee je rauwe vlees- en visproducten op de barbecue legt niet om het vlees of de vis te draaien. Steek de tang die je gebruikt voor het rauwe vlees in het barbecue rooster als je deze niet gebruikt. De hitte doodt de aanwezige bacteriën.
  • Ga niet de marinade van je vingers likken wanneer dit van rauw vlees of rauwe vis afkomstig is. Blijf eigenlijk maar helemaal met je vingers uit je gezicht.
  • Moet je zelf je eten bereiden hou dan je bordje schoon. Stapel niet je bordje vol met rauw vlees en gebruik hetzelfde bord om van te eten.
  • Hetzelfde geld voor je bestek. Gebruik niet je vork die je gebruikt om salades, sauzen en dergelijke op te scheppen niet om het vlees op het rooster mee om te draaien. Zorg voor opscheplepels en gebruik de tang die aan de barbecue hangt.
  • Bereid je vlees tot de gewenste gaarheid en gebruik daarvoor een thermometer. Ga er niet vanuit dat je aan de kleur van het vlees kunt zien of het vlees niet meer rauw is. Zeker als het feestje wat langer duurt en je het om verschillende redenen niet meer goed kunt zien. Alleen steaks en verse vis zou je onder de 70 graden kunnen eten en ook alleen maar als je het voor bereiding goed koel hebt gehouden. De rest van het eten is pas gaar als het de 70ºC bereikt heeft.
  • Maak regelmatig het rooster schoon met een staalborstel en veeg het daarna schoon met een beetje keukenpapier en olie. Zo zorg je ervoor dat er geen roet en verbrand vet en eten op je karbonade terechtkomt. Het is niet gezond en smaakt ook niet goed.

Voorkom voedselinfecties na het eten

  • Gooi alles weg wat te lang buiten de koeling is geweest. Vlees en vis wat niet buiten de koeling is geweest en niet al een keer ontdooit is, gaat meteen de vriezer in. Barbecue de rest zodat je daar de volgende dag of tijdens de afwas nog van kunt genieten.
  • Maak de barbecue schoon. Borstel het rooster in ieder geval goed schoon nu deze nog warm is. Wacht met het schoonmaken van de rest van de ketel tot deze afgekoeld is.

Als je al deze tips opvolgt dan zal het niet aan jou liggen als er iemand toch ziek wordt door een voedselinfectie.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook