Hoe barbecue je vis

gare-forel-met-tijm-en-citroen-in-buikholte

Over het algemeen is het erg makkelijk om vis te bereiden op de barbecue en het kost letterlijk maar een paar minuten. Maar ze blijven niet altijd lekker op het rooster liggen en het is lastig om te zien of alles gaar is. Het volgende probleem is dat de vis wel eens blijft plakken aan het rooster. Al deze problemen gaan we voor je oplossen. Hieronder volgen een aantal handige tips voor een perfect stukje vis van de barbecue.

Kies de juiste vis voor de barbecue

Zwaardvisfilet

Het mooist zijn de stevige vissoorten zoals tonijn, zalm of zwaardvis, deze vallen niet zo snel uit elkaar en kunnen ook een stokje geregen worden. Maar ook gamba’s en andere schelpdieren lenen zich uitstekend voor de barbecue en verder zijn kabeljauw, en forel ook goed te grillen. Zorg er wel voor dat ze niet al gerookt zijn, dat gaat niet lukken. Het hangt er helemaal vanaf wat je lekker vind en wat je er mee wilt doen maar daar zijn heerlijke recepten voor.

Koop verse vis

verse-gambas

Koop de vis ook de dag dat je hem wilt grillen. Een verse vis herken je aan de geur van de zee en aan de kieuwen die dicht zijn en rood, roze van kleur zijn. Ook de ogen moeten nog helder en niet ingedeukt zijn. Dit is natuurlijk alleen maar van belang als je een hele vis koopt of als je de visboer vraagt om hem schoon te maken. Ga er over het algemeen van uit dat je verse vis koopt bij een goede visboer en niet bij de super. Tegenwoordig koop je ook online goede vis. De vissen die je online koopt zijn verser dan de vissen in het koelvak.

Bewaar de vis goed

Nu je een goeie verse vis hebt ga je deze niet te lang marineren, hooguit 3 uur en zeker geen nachtje in de koelkast. Vis gaat namelijk garen bij zure marinades en dat zou jammer zijn. Als de vis in de marinade ligt pak hem dan goed in. Marineren is het best geschikt voor de stevige vissoorten. De rest heeft genoeg aan een beetje peper, zout en een paar druppels citroensap.

Ook als de vis niet gemarineerd wordt hou hem dan ingepakt en in de koelkast totdat je gaat barbecueën.

Maak de vis klaar voor de barbecue

Probeer te zorgen voor stukken vis van gelijke diktes, anders zijn de dunne stukken al verbrand voordat de dikkere stukken door en door gaar zijn. Als je vis met huid koopt laat dit er dan op zitten. De stevige vissoorten kunnen nu met een beetje peper, zout en citroensap zo de gril op. Maar er zijn ook andere manieren om vis te bereiden op de barbecue.

Vis in aluminiumfolie

Op-de-Black-Bastard-(200-graden)-voor-30-minuten

De meest veilige en makkelijke manier om vis gaar te krijgen op de barbecue is verpakt in folie. Scheur een flink stuk folie af, groot genoeg om de hele vis in te kunnen pakken. Leg het stuk vis in het midden van de folie en leg daar de kruiden, citroen, zout en peper op. Sluit de folie helemaal om de vis. Zorg wel dat je hem open kan maken tijdens het barbecueën om te kijken of de vis gaar is. Plaats het pakketje in het midden van de brandende barbecue en gril 5-7 minuten aan beide zijden.

In de visklem

forel-in-visklem

Een hele vis kan je in een visklem plaatsen, dit maakt het een stuk makkelijker om de vis te keren op de barbecue en hoef je niet bang te zijn dat de vis breekt en tussen de kooltjes ligt. Maar ook moten zalm, tonijn en zwaardvis kan je prima in een visklem of hamburger tang grillen, wel zo handig.

Op een stokje

garnalen-op-de-barbecue

Als je de vis aan pennen wilt rijgen zorg dan dat je geen ronde pennen gebruikt maar Platte of dubbele pennen. Vis is niet stevig genoeg om goed te blijven zitten en blijft met het zwaarste gedeelte beneden liggen als je het stokje draait.

Barbecue de vis op een plankje hout

Vis kan je ook geweldig barbecueën op een plankje hout. Verschillende houtsoorten zorgen voor verschillende smaken en je hoeft niet bang te zijn dat je vis verbrandt. Dit is wat je moet doen:

  1. Koop een barbecueplankje. Plankjes van Cederhout worden het meest gebruikt.
  2. Leg het plankje op de barbecue met de gladde kant naar beneden.
  3. Na een minuut of tien begint het plankje te roken en dan draai je het plankje om zodat de gladde kant naar boven ligt. En plaats je hem naar de koelere kant van de barbecue.
  4. Smeer de velkant in met olie anders gaat de vis plakken.
  5. Leg je vis met de velkant op het plankje en barbecue hem totdat hij gaar is.

Voor een uitgebreidere uitleg hebben we een hele pagina over barbecueën op een plankje.

Finse Rookplank

Inmiddels hebben we ook ervaring met het bereiden van een hele zalmzijde op een Finse Rookplank. Niet de meest efficiënte manier van vis bereiden maar wel de leukste. Doet het ook heel goed bij je gasten en op social media.

Barbecue de vis indirect

Je kunt ook een grillplaat gebruiken. Nu begint het wel te lijken op een grillpan die je ook in de keuken gebruikt maar dat vinden wij niet erg. Je garandeert je zelf wel van prachtige grillstrepen.

Bereid de barbecue voor

Maak het rooster schoon

Er wordt vaak gezegd dat het aangekoekte vlees op het rooster meer smaak brengt aan het vlees dat er daarna op ligt. Maar je eet uiteindelijk gewoon verkoold vlees. Ook kunnen deze resten er voor zorgen dat je vis niet meer loskomt van het rooster zonder een duw- en trekpartij. Stook de barbecue flink op en pak een staalborstel om het rooster goed schoon te maken. Neem vervolgens een doekje met wat olie en verwijder daarmee de laatste restjes.

Zorg voor de juiste temperatuur in de barbecue

Red-Snapper-bijna-gaarDe barbecue en het rooster moeten goed heet zijn en de kooltjes geven geen vlammen. Als je je hand zo’n 7 cm boven de gril niet langer dan 2 a 3 seconden boven de kooltjes kan houden dan zit je wat betreft temperatuur goed. Dat zegt echter nog niets over het rooster. Laat deze zeker een half uur goed opwarmen. Zorg dat het rooster niet te laag boven de kooltjes geplaatst is. Anders verbrand de huid te snel en is de vis nog niet gaar. Je moet dan blijven draaien om te voorkomen dat de buitenkant zwart wordt.

Om de vis niet te laten plakken tijdens het grillen moet je een beetje olie gebruiken. Smeer daar de vis mee in en niet het rooster. Zorg dus wel dat je rooster of je visklem goed schoon is. Deze maak je ook schoon na elke keer dat je er vis op hebt gehad. Dit maakt het een stuk makkelijker om de vis los te krijgen voor het omdraaien.

Wanneer keer je de vis

Heb je de vis op de barbecue, let dan goed op. Je moet de vis op tijd keren, dat wil zeggen, niet te vroeg maar zeker niet te laat. Als de vis nog vastgeplakt zit aan het rooster ben je te vroeg. je draait de vis de eerste keer als hij makkelijk loskomt van het rooster en als hij rondom wit wordt. Draai hem niet veel later om. Een vis is gauw te droog als je hem te lang laat liggen en dan is hij niet lekker meer. Heb je een barbecue met een deksel, leg de vis dan op het rooster en sluit het deksel en kijk niet eerder dan 3 minuten later.

Gebruik de juiste draaitechniek

Als je ze in huis hebt kan je vis prima keren met 2 grote spatels. Plaats de ene spatel op de vis en schuif de tweede onder de vis als deze van zichzelf goed loskomt. Ga niet zitten steken en poeren, dan ben je te vroeg. Draai de vis om, leg hem weer op de gril en schuif de spatel er weer onder vandaan.

Heb je maar 1 spatel, druk dan een stuk aluminium folie op de vis met je hand. Schuif de spatel onder de vis. Draai hem om op je hand en leg hem weer op de gril. Til de vis iets op met de spatel en trek de folie er onder uit.

Wanneer is de vis klaar?

Red-Snapper-gaar

De vis is gaar als hij ietsjes stevig aanvoelt, makkelijk loskomt met een vork en niet meer transparant is. Dit is bij een filet makkelijker te zien dan bij een complete vis. De meeste vissoorten zijn klaar na 5 tot 7 minuten grillen per kant, als je een complete vis gebruikt. Pas op dat je je vis niet te lang grilt, als hij iets te lang op de barbecue ligt is hij droog en verprutst.

Meten is weten

Wil je echt zeker weten dat je vis goed gaar is schaf dan een digitale vleesthermometer aan. Met behulp van onze handige kerntemperatuurlijst zet je elke keer perfect bereide vis op tafel.

Je wilt je gasten geen rauwe vis serveren. Ze kunnen goed ziek worden en dan zijn ze voorlopig wel klaar met vis van de barbecue. Bij zalm echter moet de binnenkant net niet helemaal gaar zijn en bij tonijn volstaat een paar minuutjes aan weerszijden, de binnenkant blijft dan rauw. Elke andere vis moet net gaar zijn, maar wel echt gaar.

Vis grillen is niet echt moeilijk als je je maar aan een paar spelregels houdt. Een fout proef je meteen of merk je de volgende morgen als je niet meer van de pot af komt. Maar als je bovenstaande tips gebruikt de volgende keer als je vis op de barbecue gooit dan kan het niet meer fout gaan.

Grill je vis alsjeblieft op die manier waar jij je het best bij voelt. Het is veel erger dat je vis uit elkaar valt bij het keren. Of als de boel verbrand als je zo je best hebt gedaan de uren daarvoor.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Erik en Harco. BBQ-bloggers van het jaar 2019 en wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een uniek recept dat niet op de website staat.

nieuwsbrief inschrijving