Hoe barbecue je vis

In samenwerking met

Over het algemeen is het erg makkelijk om vis te bereiden op de barbecue en het kost letterlijk maar een paar minuten. Maar ze blijven niet altijd lekker op het rooster liggen en het is lastig om te zien of alles gaar is. Het volgende probleem is dat de vis wel eens blijft plakken aan het rooster. Al deze problemen gaan we voor je oplossen. Hieronder volgen een aantal handige tips voor een perfect stukje vis van de barbecue.

Welke vis is goed voor de barbecue

Visfilet is over het algemeen de meest toegankelijke manier om kennis te maken met vis. Helemaal voor de niet-visliefhebber. Waar je dan rekening mee moet houden is dat je een stevige vissoort neemt, zoals tonijn, zalm of zwaardvis die niet zo snel uit elkaar vallen als je ze om wil draaien op het rooster. Bij zachtere vissoorten moet je, met een beetje pech, de vis tussen de kooltjes vandaan vissen.

Deze vissoorten kan je dan toch beter in een pan of skillet moeten bereiden. Maar dat kan natuurlijk ook op de barbecue. Buiten koken is toch leuker. Ben je niet bang van hele vis zoals makreel of forel dan is het helemaal geen probleem. Dat blijft allemaal makkelijk bij elkaar. Wij hebben alle recepten voor hele vis voor je op een rijtje gezet.

Koop verse vis

Verse vis koop je natuurlijk bij de visboer maar tegenwoordig ook online. Bij The Fishlovers koop je dagverse vis die vacuüm verpakt en gekoeld afgeleverd wordt. En dagvers wil in dit geval zeggen dat de vis ’s ochtends ingekocht wordt op de visafslag en meteen gefileerd en ingepakt wordt en daarna diezelfde avond bij jou bezorgd wordt. Verser kan je de vis niet thuiskrijgen. Of je moet ze zelf gaan vangen.

Je koopt je vis in ieder geval niet “vers” in de supermarkt. Al die vis is al eens eerder bevroren en ontdooit voordat het in de schappen ligt. Door het invriezen beschadigt het vlees door de scherpe ijskristallen.

Verse vis kan je heel goed herkennen. Bij hele vis zijn de ogen helder en nog bol, de huid is vochtig en glanzend en de kieuwen zijn rozerood. Bij hele vis, maar ook filet ruikt de vis fris en naar de zee. Het vlees is stevig als je het indrukt en verliest dan ook geen vocht.

Heb je de vis in huis dan gooi je hem meteen in de koelkast. Het liefst ga je hem de volgende dag bereiden zolang de vis nog vers is. Lukt dat niet dan kan de vis, in de vacuümverpakking, de vriezer in. Gaat hij uiteindelijk dan toch op de barbecue dan kan je hem in een uur ontdooien in koud stromend water.

De vis op smaak brengen

Vis kan je op smaak brengen met een beetje peper en zout. Maar wij zijn zeker niet vies van een beetje extra smaak. Waar we dan wel voorzichtig mee zijn is het gebruik van natte marinades. Zeker als deze een beetje zuur zijn. Vis gaat namelijk garen in zuur en dat gebeurt al heel snel. In een paar uur kan de vis al te zacht worden om nog op de barbecue te kunnen bereiden.

Wij gebruiken daarom liever kruiden en specerijen in een dry rub. Zo heb je veel meer controle over de smaak en hoef je niet bang te zijn dat de structuur wordt aangetast. Alleen het zout zal namelijk diep in het vlees trekken. De rest van de kruiden blijft als laagje op het oppervlak liggen.

Of je nu een natte marinade of droge dry rub gebruikt. Hou de vis zo lang als mogelijk gekoeld totdat hij de barbecue op gaat.

Verschillende manieren om vis op de barbecue te bereiden

Zoals gezegd kan je stevige visfilet, hele vis of schaaldieren rechtstreeks op het rooster leggen. Maar wil je ook eens andere soorten vis proberen of ben je niet zeker van je grillkunsten dan zijn er ook andere handige manieren om je vis te bereiden op de barbecue.

Vis in aluminiumfolie

Vis in de folie is de meest veilige en makkelijke manier om vis te bereiden op de barbecue. Je hoeft niet snel bang te zijn dat de vis verbrandt omdat vlammen de vis niet kunnen bereiken. Ook zal de vis niet uit elkaar vallen als je hem wil verplaatsen. Je kan in de folie ook nog andere dingen doen om te garen zoals dungesneden aardappel, paprika of asperges.

Scheur een flink stuk folie af, groot genoeg om de hele vis in te kunnen pakken. Leg het stuk vis in het midden van de folie en leg daar alles in. Sluit de folie helemaal om de vis. Zorg wel dat je hem weer makkelijk open kan krijgen wil je tussentijds even controleren. Het hele pakketje gaat dan op het rooster tot de juiste kerntemperatuur bereikt is. Makkelijker wordt het niet.

Vis in de visklem

Een visklem is speciaal gemaakt om een hele vis in te plaatsen zodat deze makkelijk te keren is. Alles wat je in de vis gestoken hebt om smaak te geven blijft ook beter zitten.

Als de visklem goed schoon is dan is de kans dat de huid blijft plakken ook minimaal waardoor de gegrilde vis er op tafel ook nog steeds mooi uitziet.

In de visklem zou je natuurlijk ook een stevige moot zalm of tonijn kunnen barbecueën als je wil.

Vis op een stokje

Stevige vis of garnalen kan je ook goed aan een stokje rijgen. Ze moeten dan nog steeds op het rooster maar het draaien wordt wel makkelijker. Zorg dan wel dat je geen ronde pennen gebruikt maar Platte of dubbele pennen. Vis is nog steeds niet stevig genoeg om goed te blijven zitten en blijft met het zwaarste gedeelte beneden liggen als je het stokje draait.

We hebben ook al hele makrelen op een stok geroosterd boven een barbecue met houtskool. Dat is niet alleen leuk om te doen maar ook nog eens erg lekker. De directe hitte zorgt voor die extra smaak die gegrild eten zo lekker maakt. Zeker als de vlammen de vis raken. Het is wel zaak dat je de vis goed in de gaten houdt. De wind zorgt ervoor dat de temperatuur nooit helemaal gelijk zal zijn. Dus het kan per ongeluk heel hard gaan.

Barbecue de vis op een plankje hout

Vis kan je ook geweldig barbecueën op een plankje hout. Je hoeft niet bang te zijn dat je vis verbrandt want het is een indirecte bereiding. Verschillende houtsoorten zorgt voor ook verschillende rooksmaak ook al zal je voornamelijk cederhouten plankjes vinden.

Je hebt wel een barbecue met deksel nodig voor deze bereiding. Zo werkt het:

  1. Zorg voor een barbecue met twee hittezones.
  2. Leg het plankje op de barbecue met de gladde kant naar beneden boven de gloeiende kooltjes. Na een minuut of tien begint het plankje te roken.
  3. Draai het plankje om zodat de gladde kant naar boven ligt en plaats hem naar de koelere kant van het rooster.
  4. Leg de vis op het plankje en sluit het deksel tot de vis gaar is.

Vis op een Finse Rookplank

Inmiddels hebben we ook ervaring met het bereiden van een hele zalmzijde op een Finse Rookplank. Het is niet de meest efficiënte manier van vis bereiden maar wel de leukste. Doet het ook heel goed bij je gasten en op social media.

Deze planken kan je kant en klaar kopen of als je handig bent zelf maken. Je kan niet zomaar elk soort hout gebruiken. Goed droog eiken, beuken of fruithout is het best.

Spijker de vis aan de plank, Zet de plank in de windrichting en zorg ervoor dat het vuurtje lekker opgestookt blijft. Deze manier van vis bereiden kan eigenlijk alleen maar als het goed weer is en ook warm is. Dat doet het ook beter op de foto’s.

Vis op de grillplaat

Vis bereiden op de grillplaat is misschien nog wel het makkelijkst. Een goed gecoate grillplaat zal niet plakken waardoor de vis heel blijft en je bent verzekerd van een mooi kleurtje op de vis. Heb je niet zo’n mooie grillplaat dan kan je ook een flinke skillet gebruiken.

Hoe maak je het rooster goed schoon

Ben je lekker oldskool dan is het absoluut mogelijk om de vis of visfilet gewoon op het rooster te leggen. Je moet er dan wel voor zorgen dat het rooster goed schoon is. Dat is altijd een goed idee. De verkoolde etensresten die aan het rooster geplakt zitten zorgen er namelijk voor dat je vis niet meer loskomt van het rooster zonder een duw- en trekpartij.

Het resultaat is dat je vis in stukken van het rooster komt of dat je grote delen van de huid kwijt bent. Beide is niet zoals je het zou willen. Dat rooster moet dus brandschoon. Maar hoe doe je dat het best?

Stook de barbecue flink op en pak een staalborstel om het rooster goed schoon te maken. Zo verwijder je de harde verkoolde stukken eten en vet. Neem vervolgens een stuk keukenpapier met wat plantaardige olie en verwijder daarmee de laatste restjes roet en vuil.

Dit doe je net zolang tot het keukenpapier niet echt meer zwart wordt. Blijf niet vegen tot het papier wit blijft. Dat gaat je niet lukken en is ook niet nodig.

Wat is een goede temperatuur om vis te grillen

Het rooster was al goed heet dus je bent al lekker op weg. Maar hoe heet moet het dan zijn? Als je je hand zo’n 7 cm boven de gril ongeveer 2 a 3 seconden boven de kooltjes kan houden dan zit je wat betreft temperatuur goed. Heb je het deksel dicht dan hebben we het over ongeveer 230ºC.

Heter kan wel maar dan ben je wel vaker de vis aan het keren. De kans dat de huid verbrandt voordat de vis gaar is, is erg groot. Dus overdrijf het niet en hou je vis goed in de gaten. Liever dat je de vis een keer te veel keert dan te laat.

Wanneer keer je de vis

Je moet de vis op tijd keren, dat wil zeggen, niet te vroeg maar zeker niet te laat. Als de vis nog vastgeplakt zit aan het rooster ben je te vroeg. je draait de vis de eerste keer als hij makkelijk loskomt van het rooster en als hij rondom wit wordt. Draai hem niet veel later om. Dit kan dus alleen maar als de barbecue niet te heet is. Als je de vis te lang laat liggen dan kan hij snel te droog worden en dan is hij niet lekker meer.

Nu keer je de vis net zolang en zo vaak als je wil tot de vis de juiste kerntemperatuur bereikt heeft. Tonijn mag bijna rauw gegeten worden op een kerntemperatuur van 35ºC, zalm mag iets verder tot zo’n 50ºC en de meeste witvis gaar je tot 65ºC. We hebben een handige lijst voor je met alle verschillende kerntemperaturen voor vlees en vis.

Gebruik de juiste draaitechniek

Gebruik je geen visklem of stokjes dan moet je de vis op een andere manier keren. Als je ze in huis hebt dan zij met 2 grote spatels het handigst. Plaats de ene spatel op de vis en schuif de tweede onder de vis als deze van zichzelf goed loskomt. Ga niet zitten steken en poeren, dan ben je te vroeg. Draai de vis om, leg hem weer op de gril en schuif de spatel er weer onder vandaan.

Heb je maar 1 spatel, dan is de andere spatel je hand. Schuif de spatel onder de vis en je vingers op de vis. Draai de vis dan op je hand en leg hem weer op de gril. Hier wordt je steeds handiger in.

Wanneer is de vis gaar?

De vis is gaar als hij ietsjes stevig aanvoelt, makkelijk loskomt met een vork en niet meer transparant is. Dit is bij een filet makkelijker te zien dan bij een complete vis. De meeste vissoorten zijn klaar na 5 tot 7 minuten grillen per kant, als je een complete vis gebruikt. Pas op dat je je vis niet te lang grilt, als hij iets te lang op de barbecue ligt is hij droog en verprutst.

Elke vis heeft zijn eigen kerntemperatuur

Wil je echt zeker weten dat je vis goed gaar is dan schaf je een digitale vleesthermometer aan. Je wilt je gasten namelijk geen rauwe vis serveren. Met behulp van onze handige kerntemperatuurlijst zet je dan elke keer perfect bereide vis op tafel.

Vis grillen is niet echt moeilijk en als je bovenstaande tips gebruikt dan kan het niet meer fout gaan. Begin met verse vis, kies een lekker recept en steek die barbecue maar aan.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook