Boerenkool met kapucijners stoofschotel

In samenwerking met

Boerenkool met kapucijners stoofschotel

Het is pas herfst als er elke week wel een paar stoofschotels op het menu staan. En om de variatie er in te houden gaan we zo nu en dan op zoek naar nieuwe ideeën.

Deze keer vonden we deze boerenkool met kapucijners stoofschotel die schijnbaar in Brabant gegeten wordt. De combinatie klonk geweldig Hollandsch dus we moesten het gewoon proberen. We hebben het traditionele recept wel een beetje aangepast om het helemaal naar onze zin te maken. En dat is zeker gelukt.

Omdat we voor deze stoofschotel ook wat worsten willen roken steken we de Masterbuilt smoker aan. We vullen hem met houtskool en dan stellen we de temperatuur in op 150ºC.

De warme rook wordt dan de ketel in geblazen. Dit principe noemen ze offset smoking waarbij de warmtebron afgescheiden is van de ketel.

Tussen de houtskool plaatsen we wat blokjes kersenhout. De rook van kers geeft een milde rooksmaak en een hele mooie rookkleur.

Om wat pit aan deze stoofschotel te geven rookten we wat Iberico worstjes. Als ze een uur gelegen hebben dan hebben ze een mooie rooksmaak en kleur. Dan mag je ze even apart houden.

Dan stellen we de temperatuur in op 230ºC en dan gaan we verder met de stoofschotel. Dat maakt het werken met de Masterbuilt zo makkelijk. Je switcht heel snel van temperatuur, zowel omhoog als omlaag, in een paar minuten.

Om deze stoofschotel eigen te maken hebben we wat ui gefruit en toen tomatenpuree en kerriepoeder even kort meegebakken. Dat geeft deze stoofschotel net wat meer pit die het anders toch wel mist. Het is handig om dit te doen in een flinke dutch oven omdat hier straks ook de boerenkool in moet.

Dan gaan de kapucijners, de kidneybonen en de boerenkool erbij. Wij gaan dit stomen in bokbier. Dat maakt het een officieel herfstrecept. Nu sluit je de dutch oven en laat je het 30 minuten stomen tot de boerenkool zacht is geworden.

Ga jij deze boerenkool en kapucijner stoofschotel ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @masterbuilteu zodat we kunnen zien hoe het eruitziet.

Ingrediënten

 • 50 gram boter
 • 1 grote ui gesnipperd
 • 70 gram tomatenpuree
 • 2 tl kerriepoeder
 • 200 ml bokbier
 • 300 gram uitgelekte kapucijners
 • 300 gram uitgelekte kidneybonen
 • 300 gram boerenkool
 • Chorizo worsten
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

 1. Bereid de barbecue voor met een indirecte temperatuur van 150ºC met een blokje rookhout.
 2. Rook de worsten een uur en hou ze dan apart.
 3. Smelt de boter in een dutch oven en fruit daarin de ui tot deze zacht is. Roerbak dan de tomatenpuree en de kerriepoeder er doorheen.
 4. Doe de kapucijners en de kidneybonen erbij roer dit goed door en leg daarbovenop de boerenkool.
 5. Giet het bier erbij, sluit het deksel en drink de rest van het bier op.
 6. Stoof de boerenkool voor 30 minuten en leg de laatste 10 minuten de worst erbij om op te warmen.

Gearchiveerd onder:

, , , , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook