Deze pesto met munt en basilicum is een frisse saus die perfect is voor pastagerechten, gegrild vlees of gewoon als dipsaus. Pesto is zelf al erg lekker en veelzijdig maar de munt en citroensap maakt deze pesto uniek.
Pesto is een groene salsa uit het noorden van Italie. Traditioneel heeft het maar 5 ingredienten; basilicum, knoflook, pijnboom pitten, een harde zoute kaas en olijfolie. Vanaf daar kan je eigenlijk eindeloos varieren. Wij hebben ook al pesto gemaakt met cashewnoten en walnoten.
Pesto moet officieel gehakt worden met een mes of in een vijzel maar wij zijn blij dat we tegenwoordig een blender hebben. Zo kan je de saus in een paar minuten klaar hebben. Wij merken het verschil niet.
De ingrediënten in deze pasta mag je naar eigen smaak aanpassen. Ben je gek op knoflook dan gooi je er een paar extra bij, vindt je Parmezaanse kaas te duur dan gooi je er lekker pecorino of grana padano doorheen. Je kan de pesto ook vegan maken door gistvlokken te gebruiken. En zelfs notenvrij met zonnebloem pitten ipv pijnboom pitten.
Verse pesto kan je zeker een week of twee bewaren in de koelkast. Maak je echt een hoop dan kan je het ook invriezen. Smeer de pesto in een ijsblokjesvorm en gooi ze dan bevroren in een ziplockzak.
Ga jij deze munt basilicum pesto ook maken laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
- 150 gram pijnboompitten
- 2 tenen knoflook
- 35-40 gram verse basilicum blaadjes
- 10-15 gram verse munt blaadjes
- 50 gram Parmezaanse kaas
- sap van een halve citroen
- olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Bereiding
- Doe de pijnboompitten, knoflook, basilicum- en muntblaadjes, kaas en citroensap in de blender.
- Pulseer alles tot een egale dikke saus.
- Giet daarna de olijfolie door de saus tot de pesto de gewenste dikte heeft.
- Nu mag je proeven en mag er wat zout en peper bij als je dat nodig vindt.