We kwamen op social media regelmatig courgette koekjes tegen en die zagen er zelfs voor deze hardcore carnivoren best smakelijk uit. We zagen er meteen een lekkere burger in.
Met een lekkere hoeveelheid Parmezaanse kaas en een beetje knoeien hebben we deze courgette burgers gemaakt die we met smaak op hebben gegeten.
De kunst van deze courgette burger is dat je de geraspte courgette zo droog mogelijk wil hebben. Daarom wikkel je alles in een schone theedoek en knoop je hem zo strak dat je al het vocht er uit perst. Hoe droger hoe beter.
Dan meng je de courgette met de aardappel puree. Het lijkt alsof er heel weinig courgette gebruikt wordt maar de binnenkant van een courgette is natuurlijk niet groen. De Parmezaanse kaas maakt het natuurlijk ook een stuk lichter.
Van de mix maken we 6 flinke burgers die net zo groot zijn als de broodjes waar ze straks op gaan. We bestrooien de burgers met wat zout en dan laten we ze even opstijven in de koelkast. We leggen de courgette burgers op een velletje bakpapier. Zo kan je ze makkelijker oppakken en op de grillplaat leggen.
Als de courgette burgers in de koelkast liggen dan kan je ondertussen de saus maken. Deze saus van Griekse yoghurt is lekker fris door de verse munt. Heb je de tijd dan maak je de saus al een dag eerder. Daar wordt de smaak alleen maar beter van.
We bereiden deze courgette burgers op de Grillrost grillplaat. Deze grillplaat past perfect op onze 57 cm Mastertouch maar ze hebben grillplaten voor elk merk barbecue.
Je zou de burgers ook kunnen bereiden in een skillet maar niet op het rooster. Daar zijn ze simpelweg te zacht voor. Het is zo goed als zeker dat de burgers tussen de kooltjes terecht zal komen.
Omdraaien doe je met 2 spatels om ze niet te laten breken. Zo keer je ze een paar keer tot er een mooie korst gevormd is. De Parmezaanse kaas zorgt trouwens voor lekkere knapperige randjes.
Dit zijn dan onze courgette burgers. Ga jij deze vegetarische burgers ook maken laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @Grillrost_com zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
Voor zes burgers
- 400 gram aardappelen
- 500g courgettes
- 1 ei
- 70 gram Parmezaanse kaas
- zout
- 6 zachte bolletjes
- Rucola
Voor de yoghurtsaus
- 150 ml Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels fijngehakte verse munt
- 1 eetlepel citroensap
- Zout en peper naar smaak
Bereiding
- Was en schil de aardappelen, snijd ze in blokjes. Kook ze daarna 5 tot 10 minuten tot ze beetgaar zijn en laat ze drogen.
- Rasp de courgette grof en strooi daar 1/2 tl zout bij. Laat dit een kwartier staan en knijp dan met behulp van een theedoek zoveel mogelijk vocht eruit.
- Stamp de gekookte aardappelen tot puree en kneed dit samen met de courgette, ei en Parmezaanse kaas tot het een egale mix.
- Vorm 6 gelijke burgers ter grootte van de broodjes en bestrooi ze met een beetje zout. Leg ze daarna een half uur in de koelkast om op te stijven.
- Ondertussen maak je de saus door de munt fijn te hakken, net als de knoflook. Meng het met de Griekse yoghurt en de citroensap en breng op smaak met peper en zout.
- Bereid een grillplaat voor met middelmatige hitte. Schenk wat olie op de plaat en leg de burgers voorzichtig op de plaat.
- Wacht tot je aan de zijkant ziet dat er een voorzichtige korst gevormd wordt voordat je de courgette burgers omdraait. Draai ze nu elke paar minuten tot de burgers naar je zin zijn.
- Serveer de burgers op een zachte bakkersbol met wat rucola en de yoghurtsaus.