Rösti burger

Rösti burger

Wij zagen op Instagram dat bij de McDonalds in Duitsland de rösti burger heel populair was. We wonen niet echt dicht op de grens dus we moeten nog even wachten om te gaan proeven. Maar we hebben er inmiddels zelf eentje gemaakt.

Onze rösti burger heeft niets te maken met de versie van McDonalds maar we vinden hem wel heel geslaagd.

De rösti voor deze burger is geen traditionele rösti zoals je krijgt in Zwitserland. In echte rösti zit namelijk ook nog ei en vaak bloem. Onze rösti is niets meer dan aardappel, zout en peper. We wilden namelijk dat deze rösti zo krokant mogelijk was.

Op het moment dat je ei en dergelijke gaat toevoegen blijft de aardappel vochtiger. Dat wilden we dus niet. We hebben na het raspen ook zoveel als mogelijk vocht uit de aardappels proberen te knijpen.

De geraspte aardappel probeer je zoveel mogelijk te vormen als een burger op een velletje bakpapier. Zo kan je het makkelijker verplaatsen en kan je het ook beter in de skillet schuiven.

Een burger is geen burger zonder burger natuurlijk. En dit is die van ons. Een dikke burger van 150 gram op smaak gebracht met peper, knoflook, ui en Worcestershire saus. Wat ons betreft is dat de basis voor elke goede burger. Zout voegen we pas toe als de burger de barbecue op gaat.

Wij gebruikten een hamburger pers voor deze burgers maar je mag ze natuurlijk ook zelf vormen.

De rösti frituren we in een laagje zonnebloem olie in een skillet. Pas op dat je niet teveel spettert als je de rösti in de pan legt of omdraait. Vet en gloeiende kooltjes zijn een slechte combinatie.

De rösti draai je om als de bodem goudbruin wordt. Dat is ook het enige moment dat het kan. Wil je ze te vroeg keren dan vallen ze uit elkaar. De burger draai je om als er een korst gevormd is. Daarna keer je hem regelmatig tot je een temperatuur meet van ongeveer 60ºC.

Dan is het tijd voor de kaas. Om deze burger toch een klein extra Zwitsers tintje te geven gebruiken we raclette kaas. Dat is een pittige kaas die lekker makkelijk smelt en dan de hele burger bedekt.

Dit is onze rösti burger met zuurkool, mosterdmayonaise en rode ui. Het is een volledige maaltijd op een broodje. Dit is trouwens een Oostenrijks kaiser broodje. Misschien niet helemaal in stijl met de rösti maar daar proef je niets van.

Ga jij deze rösti burger ook maken laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor de burger

Voor de rösti

 • 2 kruimige aardappels
 • 1/4 tl zeezout
 • 1/4 tl zwarte peper
 • Zonnebloemolie

Voor de mosterd mayonaise

 • 2 el mayonaise
 • 1 el Franse mosterd
 • 1 tl appelcider azijn
 • zout en peper naar smaak
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

 1. Rasp de aardappels in een kom en bestrooi met de peper en zout. Meng dit door elkaar en laat het een half uur staan.
 2. Doe de geraspte aardappel in een schone theedoek en knoop deze dicht. Draai en knijp nu zoveel mogelijk vocht uit de geraspte aardappel.
 3. Vorm 2 rondjes van de aardappel zo groot als een kaiser broodje op een velletje bakpapier.
 4. Meng het gehakt met de Worcestershire saus, uiengranulaat, knoflookgranulaat en de zwarte peper. Verdeel het gehakt dan in 2 gelijke bollen en vorm een burger. Laat deze een uurtje stijven in de koelkast.
 5. maak de mosterdmayonaise door alle ingrediënten te mengen.
 6. Bereid een barbecue voor om direct te grillen. Zet een skillet op het rooster en giet daar een halve centimeter zonnebloemolie in.
 7. Als de olie heet is dan gaan de burgers op het rooster en de aardappel rondjes in de skillet. Keer de rösti rondjes om als de bodem goudbruin is en frituur verder tot de andere kant dezelfde kleur heeft.
 8. Keer de burgers de eerste keer als er zich een korst gevormd heeft en blijf ze daarna regelmatig keren tot een kerntemperatuur van 60ºC. Verdeel de kaas over de burger en wacht tot deze helemaal over de burger heen is gesmolten.
 9. Beleg de broodjes met de rösti, de burger, Een flinke schep van de mosterdmayonaise, de zuurkool en rode ui.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook