We eten nog steeds te weinig vis maar als we het eten is het vaak zalm. Wie houdt er nu niet van zalm? Deze keer hebben we de zalm gerookt op een plank. Twee planken eigenlijk want de zalm was net te groot voor één.
Tijdens het roken smeerden we de zalm in met een saus van honing en soja saus. Zo ontstond er een zoete gekaramelliseerde laag.
Zalm gaar je het makkelijkst op een plank. De plank beschermt de vis van teveel directe hitte en geeft de zalm daarnaast ook nog een subtiele rooksmaak. Win-win zouden we zeggen.
In de Genesis II EX-315 GBS Smart barbecue zit een Weber Connect verwerkt. Deze geeft niet alleen de temperatuur in de barbecue aan maar maakt ook contact met de Connect app op je telefoon. Daar staan een aantal leuke recepten waaronder die van zalm op een plank.
Het mooie aan die app is dat je stapsgewijs het recept kan volgen. En het recept is ook helemaal vertaald naar jouw specifieke barbecue. Dus heb je 3 branders zoals op onze Genesis II dan houd het recept daar rekening mee. Zo dwars als wij zijn volgen we natuurlijk niet het recept maar hebben we zelf een recept.
In het recept staat ook aangegeven dat je de cederhouten plank eerst moet laten weken in water. Wij zien daar het nut niet echt van en leggen de plank meteen op het rooster boven directe hitte en wachten tot de plank gaat roken.
Rook ontstaat namelijk pas als hout heet genoeg wordt. En dat is zeker heter dan de 100°C waarop stoom ontstaat. De plank zal dus pas echt rook gaan produceren als alle vocht uit de plank is. Waarom zou je daarop wachten.
Als we zien dat er kleine rookpluimpjes van de plank komen dan draaien we de plank(en) om en leggen we de zalm op de plank.
De zalm hebben we 3 kwartier voor het bereiden bestrooit met grof zout en gemalen zwarte peper. Het zout trekt in de zalm en de peper zal aan het oppervlak plakken. Dat geeft de zalm al een hele mooie basis smaak. Ben je meer van de pure smaken dan kan je het hierbij laten natuurlijk.
Wij doen dat natuurlijk niet. Het zou zo jammer zijn van het honing sausje dat we gemaakt hebben. Het zoute van de zalm met de zoete saus is namelijk een geweldige combinatie waar je straks niet meer vanaf kunt blijven. Dat kunnen we je garanderen.
Dit is dus de gekaramelliseerde zalm die je serveert als plukzalm. Leg een stapel toastjes en een paar vorken klaar en laat iedereen zelf lekker plukken.
Als jij deze zalm gaat maken laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @Weber_Barbecues_Nederland zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
- Hele zalm
- 1 tl grof zee zout
- 1 tl grof gemalen zwarte peper
Voor de saus
- 50 ml soya saus
- 2 el witte wijnazijn
- Sap van een halve citroen
- 4 el honing
- 4 el bruine suiker
Bereiding
- Strooi grof zout en peper over de zalm en laat dat zo 3 kwartier in de koelkast intrekken.
- Meng alles voor de saus en laat dit zachtjes opwarmen. Roer het goed door tot de suiker is gesmolten.
- Bereid een barbecue voor met een directe temperatuur van ongeveer 200 tot 230°C. Leg de cederhouten plank boven directe hitte en wacht tot de plank gaat roken.
- Draai de plank om en leg de zalm op de plank. Plaats een thermometer en sluit het deksel.
- Smeer na 5 minuten de honing saus over de zalm en herhaal dit elke 5 minuten.
- Gaar de zalm tot een kerntemperatuur van 50°C.