BBQ zalm bites

In samenwerking met

BBQ zalm bites

Deze BBQ zalm bites zijn perfect om ook doordeweeks te maken omdat ze in een uurtje klaar zijn. Wij hebben ze als snack bij een biertje gegeten maar ze zijn ook geweldig op een broodje met wat extra saus.

Voor deze zalm bites gebruiken we verse zalm in dit geval die van The Fishlovers die dagvers is. Deze zalm is van de visafslag, gefileerd, ingepakt en bij jou afgeleverd. Verser ga je niet krijgen. En dat is belangrijker want in tegenstelling tot ingevroren zalm heeft verse zalm een betere structuur die steviger aanvoelt. Zo zal de zachte en sappige vis minder snel uit elkaar vallen

De verse zalm snijden we in ongeveer gelijke blokjes. Nu is een zalmfilet van voor tot achter nooit dezelfde dikte omdat een vis nu eenmaal niet die vorm heeft. Dus zullen er ook kleinere blokjes tussen zitten. Dat is allemaal geen punt. Hoe kleiner de blokjes zijn hoe meer smaak er over blijft van de dry rub en straks de bbq saus.

We plaatsen de blokjes zalm trouwens op een taartrooster. Dat is zeker met dit soort kleine stukjes heel makkelijk om alles te verplaatsen.

De zalm gaat op het taartrooster in de oven op de bovenste plank. Daar is de temperatuur het meest constant en is de rook ook het best verdeeld. Als rookhout gebruiken we in dit geval beuken. Dat is in Nederland een houtsoort die veel gebruikt wordt om vis te roken. Je zou ook een fruitsoort kunnen nemen die een duidelijkere smaak achterlaat.

We plaatsen ook een lekbak onder de zalm. Het vet in de zalm druppelt anders in de barbecue wat een vieze rook veroorzaakt. Ook helpt het om je barbecue schoon te houden. Zeker als we straks de zalmblokjes in gaan smeren met de barbecuesaus.

We garen de zalmblokjes eerst tot 55ºC. In principe zijn ze nu al erg lekker dus je hoeft je niet te schamen om er alvast eentje weg te stelen. Als je ze anders verdeelt op het rooster heeft niemand het in de gaten.

Tijdens het roken hebben we ook alvast de barbecuesaus gemaakt. Je gooit gewoon alle ingredienten in een steelpannetje en laat alles opwarmen tot je dikke bubbels ziet ontstaan en de saus aan de lepel bijft plakken. De saus is trouwens veel meer dan je nodig hebt maar je kan het zeker 2 tot 3 weken bewaren voor een volgend barbecuefeestje.

Na het insmeren laat je de zalm bites nog even in de barbecue liggen. Als het kan verhoog je de temperatuur in de ketel waardoor de saus gaat karameliseren zodat het lekker plakkerig wordt. Dat is namelijk het moment dat ze klaar zijn. Je gasten hebben al een poosje mogen ruiken wat je aan het maken bent dus laat er ook een paar over voor hen.

Ga jij deze BBQ zalm bites ook maken laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden en @thefishlovers zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor de dry rub

 • 2 el rietsuiker
 • 1 tl uiengranulaat
 • 1 tl knoflookgranulaat
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 tl chipotle poeder
 • 1/2 tl zout
 • 1/4 tl zwarte peper

Voor de BBQ saus

 • een halve liter ketchup
 • 200 ml appelciderazijn
 • 4 el stroop
 • 2 el Worcestershire sauce  
 • 2 el rietsuiker
 • 1 el milde mosterd
 • 1 tl chili flakes 
 • 1 tl knoflookgranulaat
 • 1/2 tl cayenne peper
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

 1. Bereid een barbecue voor om te roken met een indirecte keteltemperatuur van ongeveer 120ºC
 2. Meng alle ingredienten voor de dry rub, snij de zalm in gelijke blokjes en strooi een dunne, egale laag over alle zijden.
 3. Plaats de zalmblokjes in de barbecue en sluit het deksel tot de zalm een kerntemperatuur heeft van 55ºC.
 4. Maak ondertussen de bbq saus door alle ingredienten in een steelpannetje te gooien. Warm alles zachtjes op tot de suiker is opgelost en er dikke bubbels ontstaan.
 5. Smeer de blokjes zalm in met de saus en sluit de barbecue nog een paar minuten tot de saus lekker plakkerig is geworden.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook