Honing boter zalm met chimichurri

Honing boter zalm met chimichurri

Honing boter is van zichzelf al lekker maar als je het op zalm smeert dan wordt het helemaal een feestje. Bij deze zalm van de barbecue serveren we ook een frisse chimichurri die het helemaal afmaakt.

Met een hele zalmzijde kan je zomaar 8 man voeden. Wil je het wat kleiner aanpakken dan kan je natuurlijk ook kleinere delen nemen.

Wat is droogpekelen

Voor dit recept gaan we een hele zalmzijde pekelen. Dat kan je doen in een natte pekel waarbij je de zout oplost in water of in een droge pekel zoals we hier doen. Droog pekelen is gewoon een stuk makkelijker.

Het zout zal een beetje oppervlakte vocht uit de zalm opnemen en oplossen. Daarna zijn de zoutmoleculen klein genoeg om opgenomen te kunnen worden in de cellen van de vis.

Door het pekelen gebeuren er een aantal dingen. Het zout zal ver in de zalm trekken waardoor de smaak gelijkmatiger verdeelt wordt.

Het zout in de cellen zal het vocht in de zalm beter vasthouden. De vis zal daardoor sappiger blijven tijdens de bereiding. Ook de structuur van de zalm zal hierdoor steviger blijven.

Pekelen kan ook helpen om de zalm langer te kunnen bewaren mocht dat nodig zijn. In dit geval gaan we hem meteen bereiden.

Als de zalm in de koelkast ligt kan je even snel de chimichurri maken. Deze chimi maken we met verse basilicum. Gewone chimichurri is gemaakt met verse koriander maar niet iedereen is daar zo’n fan van. Vandaar dat we hem nu een keer gemaakt hebben met verse basilicum. Het maakt deze saus net iets zoeter.

Na het pekelen veeg je al het overtollige zout van de zalm. In de zalm zit nu zout genoeg. Meer zou gewoon niet lekker zijn.

Bij deze zalm gaan we de smaken stapelen. We hebben daarom boter laten smelten en daardoor honing en zwarte peper geroerd. Probeer zoveel mogelijk boter op de zalm te smeren als mogelijk. Alles wat teveel is dat loopt er toch vanaf.

Na de boter gaan er wat schijfjes citroen op de zalm, plaatsen we een kernthermometer en sluiten we het deksel. De hele bereiding duurt ongeveer 30 tot 40 minuten dus ga niet te ver weg. Als de zalm te ver doorgaart dan zou hij te droog kunnen worden. Door de pekel heb je wel iets meer speling gekregn maar ga het niet overdrijven.

Waarschuw wel alvast iedereen om aan tafel te gaan want de zalm kan je meteen serveren zogauw hij van de barbecue komt. Maar koud is hij ook lekker hoor. Ga jij deze honing boter zalm ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor de honing boter

 • 50 gram boter
 • 3 el honing
 • 1/2 tl zwarte peper

Voor de chimichurri

 • 30 gram verse basilicum
 • 10 cherry tomaatjes
 • citroensap van halve citroen
 • 2 tenen knoflook
 • 2 el olijfolie
 • Chiliflakes naar smaak
 • Zout en peper naar smaak
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

 1. Bestrooi de zalm met het zout en laat dit in de koelkast een uur intrekken.
 2. Maak ondertussen door basilicum, tomaatjes, knoflook en citroensap even kort door de blender te halen tot het fijn genoeg is. Roer er daarna olijfolie doorheen tot de chimichurri de gewenste dikte heeft. Breng daarna op smaak met peper, zout en chiliflakes.
 3. Haal de zalm uit de koelkast en veeg de zout er van af.
 4. Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van 200ºC. Smelt ondertussen de boter in een klein pannetje. Roer daarna de honing en de zwarte peper erdoorheen.
 5. Smeer de zalm in met de gesmolten boter en leg de schijfjes citroen op de zalm.
 6. Leg de zalm in de barbecue en gaar hem tot een kerntemperatuur van 55ºC. Serveer meteen met de chimichurri.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook