In English

Gerookte uitjes

Gerookte uitjes

Je kan van alles roken maar heb je wel eens ui gerookt. Deze gerookte uitjes zijn heerlijk zacht en smaken geweldig bij geroosterde aardappeltjes of op een dikke burger. Je kan ze ook gebruiken als basis in je Franse uiensoep.

Over het algemeen zie je dat gerookte uitjes overdwars aan de ringen gesneden worden. Wij snijden ze andersom omdat ze dan volgens ons meer rook opnemen. De lagen ui komen eerder los waardoor de rooksmaak verder in de ui kan trekken. We kunnen het natuurlijk ook mis hebben maar voorlopig werkt het.

We laten het kontje zitten omdat anders de ui uit elkaar valt. Die snij je er aan tafel wel af.

Je maakt zelf uit hoe lang je de uien rookt. Hoe zacht wil je ze en hoeveel rooksmaak zou je ze willen geven? Wij hebben meerdere batches geprobeerd en vonden ze het lekkerst als ze ongeveer een uur op 120ºC in de barbecue hadden gelegen. Als rookhout gebruikten we appel. Dat geeft een milde rooksmaak dat prima past bij groenten.

Als ze een uur gerookt hebben dan zetten we ze nog even terug op de barbecue in een badje van boter, balsamicoazijn en honing. Daar worden ze nog lekkerder door en krijgen ze een mooie glans.

Dit zijn onze gerookte uitjes. Serveer ze als sidedish bij het eten of leg ze op een mooie hamburger. Ga jij de uitjes maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • 10 kleine witte uien
 • Zee zout
 • 50 gram boter
 • 2 el balsamico azijn
 • De blaadjes van 5 takjes verse tijm
 • 2 el honing
 • Zwarte peper
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

 1. Snij de uien doormidden maar laat het uiteinde zitten. Bestrooi ze met wat zeezout.
 2. Bereid een barbecue voor om te roken op een temperatuur van ongeveer 120ºC en leg een blokje rookhout op de kooltjes.
 3. Leg de uien op het rooster en sluit het deksel. Laat de uien liggen tot ze zacht genoeg zijn.
 4. Haal de uien van het rooster en leg ze in een vuurvaste schaal. Doe daar de boter, balsamico azijn, de tijm, honing en de zwarte peper bij.
 5. Zet de uien terug op de barbecue tot de boter en de rest omgezet is in een iets dikkere saus.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook