In English

Quesadilla met gerookte kip

In samenwerking met

Quesadilla met gerookte kip

Quesadilla zijn bij ons thuis het eerste wat genoemd wordt als ik vraag wat er deze keer van de barbecue moet komen. Na spareribs natuurlijk, maar dat is logisch. Deze quesadilla maakten we met gerookte kippendijen. Dan proef je ook nog eens dat deze quesadilla’s van de barbecue komen.

Quesadilla van de barbecue zijn niet alleen maar lekker maar ook nog gezonder dan de variant die je doorgaans in de keuken maakt. Moet je eens kijken wat een berg groenten er allemaal ingaan. Daarnaast gebruiken we in het recept hooguit een eetlepel olie. Meer is helemaal niet nodig.

We laten de kaas even buiten beschouwing. Je bent toch al zo lekker bezig dat die kaas de boel weer lekker in balans brengt. Neem dan ook geen magere kaas. Dat smelt gewoon niet lekker.

Omdat we de kippendijen gaan roken in plaats van grillen willen we wel een mooi korstje. Daar zorgt de dry rub voor. De kruiden mengen zich met het vet van de kip en de rook en dat zorgt ervoor dat er een zogenaamde bark gevormd wordt. We gebruiken ongeveer een eetlepel dry rub per 500 gram kippendijen.

Onze Kamado Joe hebben we ingesteld op een indirecte bereiding van ongeveer 150ºC. Als rookhout hebben we beuk genomen en het doel is een lichte transparante rook. Om te roken heb je sowieso geen zware grijze rook nodig en kip heeft helemaal niet zoveel nodig.

De kippendijen laten we een uurtje liggen. De uiteindelijke kerntemperatuur zal dan ergens rond de 85ºC zijn. Dat steekt allemaal niet zo nauw met kippendijen. Zolang de temperatuur maar zo ergens tussen de 80 en 90ºC is.

Als de kippendijen klaar zijn dan halen we de platesetters uit de kamado en zetten we een gietijzeren skillet op het rooster. Daar doen we een eetlepel koolzaadolie in en de ui en paprika. Die grillen we tot ze mooi zacht zijn.

Vlak voordat we de pan van het vuur halen roeren we wat koriander, knoflook, limoenzest en komijn door de groenten. Hou je niet van koriander dan laat je die lekker achterwege.

Quesadilla’s kan je op verschillende manieren maken. Je ziet heel vaak dat er twee tortilla’s op elkaar gelegd worden. Het lastige is dan dat de tortilla omgedraaid moet worden. En het liefst zonder dat de hele inhoud er uit valt. Wij beleggen de tortilla voor de helft met de gegrilde groenten, kip en kaas.

Wij gebruiken hier een gietijzeren bakplaat maar je zou ook de skillet schoon kunnen maken en de quesadilla daarin kunnen maken.

Dan vouwen de tortilla dicht en wachten we tot de kaas aan 1 kant begint te smelten. Dan pakken we de tortilla aan de open kant en kantelen we hem naar de andere kant. Zo blijft alles gegarandeerd in de tortilla.

Dan laten we de tortilla liggen tot de kaas helemaal gesmolten is en alles lekker aan elkaar plakt. Zoals je kunt zien gebruiken we ook nu helemaal geen olie. Als je de tortilla nog knapperiger wil dan zou je dat kunnen doen.

Dit zijn onze quesadilla met gerookte kip. We serveren ze met een pico de gallo en wat crème fraiche. Ga jij deze quesadilla’s ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

  • 500 gram kippedijen
  • Geraspte kaas. Wij hebben een mix van oude kaas en cheddar.

Voor de dry rub

Voor de groenten

  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 grote zoete ui
  • Een handvol gesneden koriander
  • 1 teen knoflook geperst
  • Zest van 1 limoen
  • 1/4 tl komijn poeder
  • Sap van een halve limoen
  • Een beetje zout naar smaak
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Fris & Fruitig

Denk aan Witbier, Weizen, Saison of New England Ipa.

Bereiding

  1. Snij de paprika en ui in repen. Hak de koriander fijn en meng dit met de limoenzest, komijn en de knoflook.
  2. Meng de ingrediënten voor de dry rub en strooi dit over alle kanten van de kip. Laat dit in de koelkast staan terwijl je de barbecue voorbereid.
  3. Zorg dat je een barbecue hebt met een indirecte temperatuur van ongeveer 150ºC en wat rookhout. Rook de kippendijen tot een kerntemperatuur van ongeveer 85ºC.
  4. Laat de kippendijen rusten terwijl je de paprika en ui grilt in een licht ingevette skillet. Als de paprika en ui zacht en glazig zijn geworden dan mag de koriander, knoflook, limoenzest, het sap en een beetje zout erbij. Roer dit door elkaar en haal de skillet van het rooster.
  5. Laat een gietijzeren plaat opwarmen. Maar niet gloepend heet. Snij ondertussen de kip in reepjes.
  6. Leg een tortilla op de plaat en beleg hem voor de helft met de paprika en ui, de kip en een handvol kaas. Klap dan de tortilla dicht.
  7. Als de kaas aan de onderkant gesmolten is dan klap je de tortilla om en wacht je tot alle kaas gesmolten is. Dan haal je hem van de plaat.

Gearchiveerd onder:

, , , , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook