Hele kip met honing sojasaus marinade

In samenwerking met

Hele kip met honing sojasaus marinade

Het bereiden van een lekkere gegrilde kip is wat ons betreft de basis van alle barbecuerecepten. En dat is zo over de hele wereld want een hele kip is overal te vinden en betaalbaar. Door de redelijk neutrale smaak leent een kip zich uitstekend om te marineren. Wij maakten een makkelijke marinade van honing en sojasaus om een hele kip op smaak te brengen.

Een kip vlinder je door de ruggengraat te verwijderen met een gevogelte schaar. Zo krijgt de kip een gelijkmatige dikte. Dit is vooral handig op de barbecue waar de hitte niet altijd goed verdeeld is. Zo voorkom je dat de dikkere delen nog niet gaar zijn terwijl de vleugels misschien al verbrand zijn.

Na het knippen druk je de kip makkelijk plat door op het borstbeen te drukken.

Als je de marinade maakt dan hou je een kwart apart. In de rest van de marinade ga je de kip een paar uur marineren.

We gaan de kip indirect grillen in de Barbecook Magnus. Op een kwart van het kolenrooster storten we een halve brikettenstarter met houtskool. Daarbovenop leggen we een gelijke hoeveelheid koude kolen. Dan sluiten we het deksel en stellen we de barbecue met de ventilatiegaten af op een keteltemperatuur van ongeveer 170ºC.

Als de Magnus stabiel is dan mag de kip op het rooster en plaatsen we een blokje kersenhout op de kooltjes. Als je nu het deksel sluit zal het hout door de minimale stroom van zuurstof gaan roken ipv branden. Het kersenhout geeft de kip een lichte rooksmaak en een prachtige kleur.

Zoals je kunt zien liggen de poten richting de hitte. De poten moeten namelijk een hogere kerntemperatuur hebben als de borst die een stuk magerder is. De dunne vleugels liggen het verst van de hitte.

Het ventilatiegat boven de kooltjes sluiten we af en die boven de kip zetten we op een kier. De rook en hitte zal nu over de kip trekken.

Natuurlijk weten we dat het deksel dicht moet blijven tijdens het barbecueën maar we kunnen het toch niet laten om even te spieken.

Als de kip klaar is dan check je even of de huid lekker droog is. Is dat niet het geval dan zou je hem nog even boven directe hitte kunnen roosteren. Smeer de kip dan eerst nog even in met de marinade die je apart gehouden hebt. Zo bouw je nog even wat extra smaak op.

Dit is onze gegrilde kip met honing sojasaus marinade. Ga jij deze kip ook grillen laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden en @barbecook zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

  1. Pers de knoflook en meng dit samen met de rest van de ingrediënten.
  2. Vlinder de kip door de ruggengraat te verwijderen en hem plat te drukken. Stop hem dan in een flinke ziplockzak en giet daar driekwart van de marinade bij.
  3. Druk zoveel mogelijk lucht uit de zak voordat je hem sluit. Masseer de marinade in de kip en laat hem zo een paar uur of een nachtje marineren in de koelkast.
  4. Bereid een barbecue voor met een indirecte keteltemperatuur van ongeveer 170ºC met een blokje rookhout.
  5. Leg de kip met de poten richting de hitte en sluit het deksel.
  6. Als de poten een kerntemperatuur hebben van 85ºC en de borst een kerntemperatuur van 70ºC dan is hij klaar.
  7. Smeer de kip nog in met de rest van de marinade en gril hem even kort boven directe hitte.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook