Hertenhaas met bramensaus

In samenwerking met

Hertenhaas met bramensaus

Bij de laatste bestelling van het vlees kregen we een mooie hertenhaas. Daar konden we natuurlijk wel wat mee. We hebben een gerechtje gemaakt dat heel makkelijk te maken is maar waarmee je wel indruk kan maken als je gasten hebt.

Hert past heel goed bij de wat zoetere smaak van vruchten. Daarom hebben wij een saus gemaakt met bramen. Je vind ze ook allebei in het bos en dat is vast niet toevallig.

Dit zijn twee hertenhaasjes. Hert is al heel mals vlees maar het haasje is helemaal zacht. Het vlees heeft een prachtige donkerrode kleur en dan weet je dat het met de smaak ook wel goed zit.

Hertenvlees valt natuurlijk onder wild en smaakt ook dusdanig maar de smaak van het haasje is een stuk milder. Wij brengen het vlees daarom nog op smaak met peper en zout en zo zetten we ze in de koelkast. Een uurtje of twee is genoeg.

Ondertussen steken we de Kamado Joe Kettle Joe aan om de bramensaus te maken. We gebruiken een gietijzeren sauspan. Het pannetje is net groot genoeg voor dit sausje en je weet dat de saus nog lekker warm blijft als je het serveert.

Zit je toevallig in het bramenseizoen dan kan je verse bramen gebruiken. Anders neem je gewoon een doosje bevroren bramen. Net zo makkelijk en lekker.

Als de bramen allemaal gesmolten zijn dan prop je een paar takjes tijm in de saus. De tijm geeft zijn subtiele frisse smaak aan de saus als deze verder kookt.

Als de bramen helemaal kapot gekookt zijn dan schuif je het pannetje aan de kant zodat het nog een beetje in kan dikken.

Hert gril je meteen vanuit de koelkast boven directe hitte. Je laat ze een minuut liggen en dan keer je ze om. Zo gaar je ze rondom gelijkmatig totdat ze net onder medium rare zijn.

In dit geval blijven we aan de veilige kant en grillen we ze niet verder dan 52ºC. Hert heeft namelijk de neiging om snel droog te worden als je het te ver door laat garen. En dat zou jammer zijn toch?

We meten het vlees lekker snel met de Thermapen One. Dan weet je binnen een seconde wat de temperatuur is. Je brand dan niet het haar op je handen en hoeft het vlees dus ook niet aan de kant te schuiven.

De saus hebben we nog even door de blender gehaald. Zo wordt de saus mooi egaal. Voor de mooi hebben we een paar bramen achtergehouden. Zo weet iedereen wat voor saus het is.

Ga jij deze hertenhaas ook maken laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor de saus

 • 50 ml balsamico azijn
 • 100 ml rode wijn
 • 1 el witte basterdsuiker
 • 2 gekneusde jeneverbessen
 • 250 gram bevroren bramen
 • Een paar takjes tijm
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

 1. Snij het zilvervlies van de haasjes en bestrooi ze met peper en zout. Leg ze vervolgens een paar uur in de koelkast.
 2. Bereid een barbecue voor met twee zones en een keteltemperatuur rond de 250ºC.
 3. Zet een pannetje op het vuur en giet daar de balsamico azijn en de wijn in. Doe de suiker en de jeneverbesjes erbij.
 4. Als de suiker gesmolten is dan mogen de bramen erbij. En als de bramen zacht zijn dan gaat de verse tijm erbij. Het pannetje schuif je aan de kant als de bramen kapot gekookt zijn.
 5. Gril de hertenhaasjes rondom tot een kerntemperatuur van ongeveer 52ºC. Laat het vlees daarna een paar minuten rusten.
 6. Verwijder de harde takjes tijm uit de saus en pureer het in een blender.
 7. Snij de haasjes in mooie plakken van een centimeter en serveer op de saus.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook