Italiaanse varkensrollade

In samenwerking met

Italiaanse varkensrollade

Deze Italiaanse rollade is een perfect recept als je indruk wil maken op je gasten. Natuurlijk zit er wel wat werk in maar met onderstaande tips hoeft dat niet al te moeilijk te zijn. Dit is een geweldig recept voor een weekend projectje

Het meest opvallende voor deze Italiaanse rollade is de vulling. Deze bestaat namelijk voor een groot deel uit paneermeel die we als een soort roux roerbakken in boter en knoflook. Dat doen we als de barbecue aan het opwarmen is. Zo hoef je niet te wachten om te beginnen.

Als de paneermeel een beetje bruiner kleurt dan is het klaar. Je moet oppassen dat je niet de pan leeg eet voordat je dit mengsel combineert met de rest van de ingredienten.

Terwijl de barbecue verder opwarmt heb je mooi de tijd om de procureur te vlinderen. De truc is om een lap van ongeveer een centimeter los te snijden zonder het er helemaal af te snijden.

Je moet er eigenlijk voor zorgen dat je altijd die ene centimeter aan de linkerkant houdt terwijl je het vlees om blijft keren. Ben je links dan hou je het vlees aan de rechterkant. Zo snij je alsmaar verder tot je in het midden bent.

Maak je geen zorgen dat die centimeter soms twee centimeter wordt. Hoe vaker je dit gaat doen hoe mooier het wordt.

Zo krijg je het grootste oppervlak om de vulling in kwijt te kunnen en verberg je veel meer smaak in je rollade. En met die smaak zit het helemaal goed. Want buiten het boter/paneermeel/knoflook mengsel zit er ook nog pijnboompitten, Parmezaanse kaas en peterselie in. En daarbovenop gaan een paar mooie plakken parmaham.

Je kan ook andere soorten ham gebruiken als je dat lekkerder vindt. We vinden alleen dat het wel een zoute ietwat vette ham moet zijn want dat werkt het beste voor dit recept.

Dan rol je het vlees weer op. Probeer dit zo recht mogelijk te doen en beginnend bij het smalste deel. Dan wordt de rollade het netst en kan je er meer plakken uit snijden als hij klaar is.

Als de barbecue een kerntemperatuur heeft bereikt van 160ºC dan mag de rollade in de barbecue. Je steekt een thermometer in het vlees en sluit het deksel. Nu kan je even een uurtje wat anders gaan doen en wachten tot het vlees een kerntemperatuur heeft van 60ºC.

Wij gebruiken voor dit recept de Kamado Joe Konnected Joe die het allemaal wel heel makkelijk maakt. De Konnected Joe houdt zowel de temperatuur in de barbecue stabiel en waarschuwt je wanneer het vlees uit de barbecue gehaald wordt.

Als de gewenste kerntemperatuur is bereikt dan laten we de rollade even rusten en halen we de platesetter uit de barbecue zodat we met directe hitte de dutch oven kunnen opwarmen.

Dit is de lekkerste tomatensaus

In de dutch oven maken we de makkelijkste en lekkerste tomatensaus. We fruiten wat ui met knoflook, basilicum en chiliflakes en daar gieten we tomatenpulp uit blik bij.

Nu zou je denken dat verse tomaten altijd beter zijn om tomatensaus te maken maar dat is jammer genoeg niet zo. Wij hebben hier in Nederland namelijk niet altijd de beschikking over goede tomaten en zeker niet het hele jaar door.

Daarom gebruiken wij passata of polpa uit blik. Dat zijn Italiaanse tomaten die koud geperst worden zonder dat de tomaat verwarmd is geweest. Het verschil tussen passata of polpa is dat passata enkel het pure vruchtvlees bevat terwijl bij polpa de hele tomaat wordt gepureerd inclusief vaak wat extra peper en zout. Hou hier dus rekening mee terwijl je de saus op smaak brengt.

Als de saus klaar is dan leggen we de rollade even in de saus om het vlees weer een beetje op te warmen. Zo kan je alles warm houden terwijl je iedereen aan tafel roept. Laat de rollade niet te lang liggen. De procureur kan wel wat hebben maar het is mogelijk dat het vlees pulled pork wordt.

Deze Italiaanse rollade noemen ze in Italie braciole maar dan wordt hij meestal gemaakt met bavette. Wij hebben de kleine variant al eens gemaakt en dat noemen ze dan involtini. Dat klinkt allemaal nog een stuk lekkerder dan Italiaanse rollade toch?

Dit is in ieder geval onze Italiaanse varkensrollade die we serveren in de saus met wat extra Parmezaanse kaas. Ga jij deze heerlijke rollade ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • 1 tot 1,2 kilo procureur
 • 30 gram pijnboompitten
 • 50 gram boter
 • 2 tenen knoflook fijngesneden
 • 50 gram paneermeel
 • 100 gram parmezaanse kaas
 • 15 gram gesneden platte peterselie
 • 70 gram parmaham
 • Olijfolie
 • Peper en zout

Voor de saus

 • 100 ml olijfolie
 • 1 gele ui gesnipperd
 • 2 tenen knoflook fijngesneden
 • 15 gram basilicum fijngesneden
 • een klein beetje chili flakes
 • 800 ml tomatenpulp
 • Zout naar smaak
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

 1. Bereid een barbecue voor met indirecte temperatuur van 160ºC. Zet een pan op het rooster terwijl de barbecue opwarmt.
 2. Rooster de pijnboompitten even kort en haal ze dan uit de pan. Doe de boter in de pan en laat dit smelten. Roer daar de knoflook en de paneermeel door. Roerbak het geheel tot de paneermeel goudbruin is.
 3. Stop het paneermeelmengsel in een kom en roer daar de pijnboompitten, platte peterselie, parmezaanse kaas en 1/2 theelepel zeezout door.
 4. Plaats de platesetter en laat de barbecue verder op temperatuur komen.
 5. Vlinder de procureur zoals hierboven beschreven.
 6. Verdeel het boter paneermengsel over het hele vlees. Zorg dat je ongeveer een centimeter van de randen wegblijft. Leg daarbovenop de ham. Rol het vlees weer op en bind het op met slagerstouw. Smeer het dan in met olijfolie en bestrooi het met zout en peper.
 7. Plaats de rollade in de barbecue, plaats een thermometer en sluit het deksel. Gaar de rollade tot een kerntemperatuur van 60ºC en haal het dan uit de barbecue.
 8. Verwijder de platesetter en plaats de Dutch oven op het rooster. Doe in de pan de olie en de gesnipperde ui. Laat dit 4 tot 5 minuten roerbakken en dan mag de knoflook, basilicum en chili flakes erbij.
 9. Giet de tomatenpulp erbij en en laat dit even doorkoken. Leg dan de rollade in de pan bij de saus. Sluit het deksel en laat de rollade in de saus 10 minuten opwarmen.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook