Jalapeno spek crackers

In samenwerking met

Jalapeno spek crackers

Deze jalapeño spek crackers zagen we bij NinjaCue voorbijkomen en we waren meteen verkocht. Dit zag er uit als een geweldige snack. Spek, bruine suiker met een pepertje op een cracker. Top.

We hebben het recept iets aangepast maar we beloven dat ze net zo verslavend zijn.

We vonden verschillende versies van dit recept online en overal werd verteld dat je geen dik gesneden bacon (thick cut bacon) moest gebruiken. De eerste versie maakten we dus met normaal gesneden ontbijtspek. Het resultaat was dat het ontbijtspek opkrulde en niet meer de hele cracker bedekte.

De spek moest dus wel iets dikker maar dan hoe dik? We kwamen erachter dat thick cut bacon bijna zo dik was als onze speklappen. Het moest dus ergens tussenin. Wij besloten om zelf een stuk gerookt spek in plakken te snijden van ongeveer 2 mm dik. Vind jij dat te lastig dan heeft elke slager ontbijtspek die hij vast voor jou wel wat dikker wil snijden.

Wat is eigenlijk het verschil tussen ontbijtspek en bacon?

Ontbijtspek wordt gesneden uit het buikspek en bevat redelijk veel vet. Dit buikspek wordt gepekeld, gedroogd en gerookt en dan heet het ontbijtspek. Bacon heeft dezelfde behandeling ondergaan maar komt van de rug van het varken en is daarom een stuk minder vet. Beide soorten kunnen door elkaar heen gebruikt worden in recepten. Overal het algemeen is spek bij ons in Nederland makkelijker te vinden.

Op elk spek cracker leggen we een plakje jalapeño peper. Wij hebben niet de moeite genomen om de zaadlijsten of de zaadjes te verwijderen. Dat maakt deze snack lekker pittig. Kan jij daar niet tegen dan doe je dat natuurlijk wel. Of je laat de peper helemaal achterwege. Even goede vrienden.

Wij noemen de jalapeño peper de snack peper. Elke snack wordt beter als deze peper er in verwerkt is. Ken je de jalapeño popper en de Jalapeño popper hotdog al?

We gaan deze spek crackers roken in onze Borniak rookoven die we instellen op 150ºC. Dat is meteen ook het heetst wat deze rookoven kan worden. Heter is ook niet de bedoeling want dan is het geen rookoven meer. Als je ze heter zou roken dan zal de suiker in de dry rub ook verbranden en bitter worden.

Als rookmot gebruiken we kersenhout voor de milde zoete smaak. Het geeft ook een mooie kleur aan het spek. Het mooie van de Borniak rookkasten is dat je het roken aan of uit kan zetten afzonderlijk van instelling van de temperatuur. Zo verbruik je geen rookmot als de rookoven nog aan het opwarmen is en kan je het roken uitzetten als je vindt dat je gerecht genoeg rook heeft gezien.

We stellen meteen ook de timer in zodat we precies kunnen zien hoe lang we gerookt hebben. De tijd is afhankelijk van de dikte van het ontbijtspek. Hoe dikker die is hoe langer het duurt totdat het spek zacht en gebakken is. Check na 3 kwartier je spek crackers om te kijken of ze naar je zin zijn. Proeven mag. Dat heet pitmaster privilege.

Bij ons duurde het een uur totdat de spek crackers er zo uitzagen. Het buikspek is prachtig roodbruin en het vet is zacht. Dat vet is ook opgezogen door de cracker en de suiker in de dry rub heeft gezorgd voor een gekarameliseerde laag Hoe goed zit dit er uit?

Deze jalapeño spek crackers serveer je het liefst als ze nog warm zijn maar ze zijn ook lekker koud. Wij hebben er meteen 40 gemaakt omdat we zeker wisten dat ze hard zouden gaan. Dat bleek ook het geval want toen de kinderen ze ontdekten waren ze in het uur weg.

Ga jij ook deze jalapeño spek crackers maken? Laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden en @Borniak-ovens zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • 20 crackers
 • 10 plakken dikker gesneden ontbijtspek
 • 1 jalapeño peper

Voor de zoete dry rub

 • 1 el basterd suiker
 • 2 tl paprikapoeder
 • 1/2 tl zwarte peper
 • 1/2 tl uienpoeder
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Fris & Fruitig

Denk aan Witbier, Weizen, Saison of New England Ipa.

Bereiding

 1. Leg op elke cracker een plak ontbijtspek ter grootte van de cracker
 2. Mix de ingredienten voor de dry rub en strooi dit over het spek.
 3. Snij de jalapeño peper in plakjes en leg op elk stukje ontbijtspek een plakje jalapeño peper.
 4. Strooi over de peper nog een klein beetje van de dry rub
 5. Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van 130 tot 150ºC. Plaats ook wat rookhout.
 6. Leg de belegde crackers in de barbecue en sluit hem.
 7. Check na een half uur of het vet van de spek zacht is geworden en de suiker in de rub gekarameliseerd.
 8. Serveer de spek crackers als ze nog warm zijn.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook