Spatchcock kip met gegrilde bloedsinaasappels

In samenwerking met

Spatchcock kip met gegrilde bloedsinaasappels

Bloedsinaasappels zijn helemaal niet in het seizoen maar we zagen toevallig een paar hele mooie liggen. Dan moeten we er wat mee.

We hadden ook nog een mooie kip in de vriezer liggen dus de combinatie was snel gemaakt. We hebben de kip voorzien van een frisse dry rub en hebben de bloedsinaasappel gegrild.

Wellicht niet het seizoen voor bloedsinaasappel maar dit recept past geweldig bij deze zomer.

Wat is spatchcock kip?

Spatchcock kip wil zeggen dat de kip gevlinderd is. Dan knip je de ruggengraat uit de kip met een wildschaar. De delen die je wegknipt gooi je trouwens niet weg. Het is een geweldige basis voor soep.

Nadat de ruggengraat is verwijdert draai je de kip om en duw je de poten naar achter. Dan druk je met gemak de kip plat door de borst naar beneden te drukken.

Het grote voordeel van deze manier van kip bereiden is het feit dat de kip gelijkmatiger gaart zodat je minder bang hoeft te zijn dat het borstvlees uitdroogt. Dat kan namelijk gebeuren als de poten nog niet gaar zijn.

Deze kip voorzien we van een frisse dry rub waar sinaasappelschil inzit. Je weet waarschijnlijk wel dat citrusvruchten en kip heel goed samen gaan. Sinaasappel is niet zo zuur als bijvoorbeeld citroen of limoen en ligt qua smaak het dichtst bij de bloedsinaasappel die we gaan gebruiken.

De sinaasappelschil wordt heel grof geleverd dus is het wel handig om deze eerst fijner te malen. Dat doen wij met een elektrische koffiemolen.

We willen de kip eerst indirect bereiden voor we hem gaan grillen. Daarom plaatsen we de SloRoller in de Kamado Joe Kettle Joe. De SloRoller kennen we van de Classic III en de Big Joe III. Het apparaat zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig verdeelt wordt door de ketel.

Hierdoor heb je geen hetere plekken meer op het rooster en zal ook de rook beter verdeelt worden. De SloRoller wordt geleverd bij elke nieuwe Kamado Joe.

We garen de kip eerst indirect tot een kerntemperatuur van 60ºC. Het bindweefsel in de kip krijgt dan rustig de tijd om af te breken zodat niet alleen het borstvlees maar ook de poten en de vleugels geweldig mals worden.

De temperatuur meten we met de Thermoworks Smoke. De thermometer heeft ruimte voor 2 probes waardoor je ook nog de temperatuur kunt checken van een tweede kip. Ook zou je met een extra beugel de temperatuur in de ketel kunnen controleren.

Als we de kip gaan grillen leggen we ook partjes bloedsinaasappel op het rooster. Door het roosteren van de sinaasappel wordt de iets bittere vrucht een stuk zoeter.

Wij snijden de kip na het rusten altijd in losse delen zodat iedereen zijn eigen favoriete stuk kan pakken. De bloedsinaasappel gebruiken we om de gegrilde kip mee te druppelen. Het sap geeft de kip meteen een frisse smaak die perfect past bij deze lange zomer.

Heb je toevallig ook bloedsinaasappels in de winkel zien liggen en ga jij deze kip ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

  • 1 hele kip
  • 1 bloedsinaasappel
  • 1 el zonnebloemolie

Voor de dry rub

Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

  1. Vlinder de kip door de ruggengraat eruit te knippen en hem plat te drukken. Smeer de kip daarna in met een beetje zonnebloemolie.
  2. Mix de ingredienten voor de dry rub en strooi deze gelijkmatig over de hele kip. Leg de kip in de koelkast terwijl je de barbecue aansteekt.
  3. We gaan eerst voor een indirecte temperatuur van 120 tot 150ºC. Leg de kip op het rooster, steek een thermometer in het borstvlees en sluit het deksel. Snij ondertussen de bloedsinaasappel in partjes.
  4. Gaar de kip tot een kerntemperatuur van 60ºC en gril hem daarna af boven directe hitte. Leg de partjes bloedsinaasappel naast de kip op het rooster.
  5. Als de kip in de poten een kerntemperatuur bereikt van 80 tot 85ºC dan mag de kip van het rooster om tien minuutjes te rusten. Als de partjes bloedsinaasappel grillstrepen hebben dan mogen ze er ook af.
  6. Knijp het sap van de gegrilde bloedsinaasappel over de kip als je deze serveert.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook