In English

Knoflook kippenvleugels met Parmezaanse kaas

Knoflook kippenvleugels met Parmezaanse kaas

Kleine waarschuwing vooraf. Dit recept heet niet voor niets knoflook kippenvleugels. Deze kippenvleugels zijn dus op smaak gebracht met knoflook. En flink wat knoflook.

Erg lekker wat ons betreft. We gaan de knoflook wel eerst roken dus de scherpe smaak is er wel vanaf maar de reuk niet. Dus zorg dat iedereen het eet anders krijg je misschien klachten.

Het roken van knoflook is een heel makkelijk klusje. Snij de kop van de bol knoflook en plaats hem in een kommetje van aluminiumfolie. Zo verplaats je de bol makkelijker zonder dat je overal olijfolie krijgt. Giet er dan een klein beetje olijfolie overheen en bestrooi de bol met wat zeezout.

Nu zet je de bol in de barbecue. Dit kan je het best doen als je toch wat anders aan het roken bent. Gerookte knoflook kan je namelijk heel goed bewaren in de koelkast. Sluit hem dan wel goed af anders ruikt alles in de koelkast naar gerookte knoflook.

Je test na een uur of de knoflook zacht is door er in te knijpen. Als de teentjes er makkelijk uitgeknepen worden dan ben je klaar. Lukt dit nog niet dan laat je de bol nog een half uurtje liggen.

Maak een pasta van 6 tenen gerookte knoflook, grof zout en chiliflakes. Het zout zorgt niet alleen maar voor de smaak maar ook dat de knoflook nog makkelijker tot een pasta gemaakt kan worden. Het geheel maak je wat dunner met een beetje olijfolie. Dan heb je een perfecte marinade.

De kippenvleugels doe je in een ziplockzak samen met de knoflook marinade. Wij zorgen er altijd voor dat we deze ziplockzakken op voorraad hebben. En dan in verschillende maten.

De kippenvleugels zijn lekker onderweg als je bubbels onder de huid ziet verschijnen. Voor de zekerheid meet je natuurlijk nog even. De temperatuur moet minstens 80 maar liever 85°C zijn.

Nu zal je zeggen, “De temperatuur van gare kip is toch 70°C?”. Je hebt helemaal gelijk. Maar wij vinden het vlees van de vettere delen van de kip zoals de vleugels en de poten lekkerder als je het iets verder doorgaart.

Zet alvast een pannetje met wat boter naast de kippenvleugels om te laten smelten.

Als de vleugeltjes lekker in de barbecue liggen dan kan je alvast de saus maken. Daar gebruiken we weer een teentje gerookte knoflook voor. Om knoflook te pureren heb je in principe geen vijzel nodig. Je kan een teentje ook heel makkelijk pureren met de zijkant van een breed mes.

De saus die we maken is niet heel moeilijk. Hoeft ook niet altijd. Met een paar flinke lepels mayonaise, limoensap en een teen knoflook maak je al een lekkere frisse saus. Leng het geheel aan met een beetje olijfolie en je bent klaar.

Koop geen geraspte Parmezaanse kaas maar rasp het zelf. Dat is veel lekkerder. Geloof me maar. In plaats van Parmezaanse kaas kan je elke harde, zoute kaas nemen zoals een Grana Padano, Pecorino of Parmigiano Reggiano. De verhouding peterselie/kaas moet ongeveer gelijk zijn.

Haal nu de kippenvleugels door de gesmolten boter en dan door de peterselie, geraspte kaas mix. Leg ze dan terug op de barbecue zodat de kaas nog een beetje kan smelten.

Bestrooi ze voordat je ze serveert met nog een beetje van de peterselie/kaas mix. De combinatie van gesmolten en verse kaas maakt het helemaal af. Je vergeet nu natuurlijk de saus niet.

Ingrediënten

  • 20 kippenvleugels
  • 6 tenen gerookte knoflook
  • 1 theelepel chiliflakes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • ½ theelepel grof zout
  • 100 gram boter
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 1 handvol gesneden verse peterselie

Voor de saus

  • 1 teen gerookte knoflook
  • Klein beetje grof zout
  • 2 eetlepels mayonaise (niet te zuinig)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel vers limoensap

Bereiding

  1. Bereid een barbecue voor met 2 zones en een keteltemperatuur van 120 tot 150°C.
  2. Snij de kop van een bol knoflook. Vouw een stuk aluminiumfolie tot een kommetje en zet daar de bol in.
  3. Giet een beetje olijfolie over de bol knoflook en bestrooi het met wat zeezout. Zet het geheel aan de koelere kant van het rooster. Gooi een blokje rookhout op de kooltjes en sluit het deksel. De knoflook is klaar als de tenen zacht zijn geworden.
  4. Neem 6 tenen gerookte knoflook en doe ze in een vijzel samen met 2 lepels olijfolie, een beetje grof zout en de chiliflakes. Maak er een pasta van.
  5. Doe de kippenvleugels in een ziplockzak en doe daar het knoflookmengsel bij. Kneed de pasta goed in de vleugels en laat het 2 uur in de koelkast marineren.
  6. We hebben weer een barbecue nodig met 2 zones en een keteltemperatuur van 120 tot 150°C.
  7. Haal de kippenvleugels uit de ziplockzack. En leg ze aan de koelere kant van de barbecue en sluit het deksel. Hier laat je ze minstens 3 kwartier tot een uur liggen. Of tot een kerntemperatuur van 85°C.
  8. Maak ondertussen de saus door een teen gerookte knoflook samen met de zout tot een pasta te persen in een vijzel. Roer het daarna door de mayonaise en het limoensap.
  9. Smelt de boter in een pannetje op de barbecue naast de kippenvleugels.
  10. Snij een handvol peterselie fijn en doe dit in een andere lage kom. Rasp daar de Parmezaanse kaas over heen en meng dit door elkaar.
  11. Haal de kippenvleugels als ze klaar zijn door de boter en daarna door het kaas peterselie mengsel. Daarna mogen ze nog even terug de barbecue op boven directe hitte om de kaas te laten smelten.
  12. Bestrooi ze vlak voor het serveren nog met wat extra kaas en peterselie.
  13. Serveren met de knoflook mayonaise

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook