Langzaam gebraden lamsschouder met jus

In samenwerking met

Langzaam gebraden lamsschouder met jus

Als we gasten hebben dan vinden wij het leuk om 1 groter stuk vlees te bereiden. Als je dat serveert dan zet je echt wat op tafel. In dit geval dus een complete lamsschouder.

Lamsschouder heeft meer smaak en is gemakkelijker te bereiden dan lamsbout dat een stuk magerder is. Het vlees wordt uiteindelijk zo mals dat je het met een vork van het bot kunt prikken.

Lamsschouder is een prachtig stuk vlees om langzaam te braden, het vlees heeft een mooie hoeveelheid intramusculair vet waardoor het mals en sappig blijft als het vet smelt. Om te zorgen dat het dikkere vet aan de buitenkant van het vlees ook goed smelt snijden we het kruislings in.

Daarna bestrooien we het royaal met peper en zout. Lam heeft van zichzelf zo’n duidelijke smaak dat we dit ook goed willen proeven. Let er wel op dat het schaap niet ouder is geworden dan een jaar oud. Wij vinden dan de smaak de sterk worden.

We braden onze lamsschouder op de Konnected Joe. We stellen hem in op 180ºC en de Joe vertelt je dan op welke stand je de schuiven moet zetten. Jij kan je dan bezighouden met de rest terwijl de kamado zichzelf naar de gewenste temperatuur brengt.

Nu we een poosje hebben gewerkt met de Konnected Joe begrijpen we steeds meer voor wie deze kamado is gemaakt. Deze is voor iedereen die graag een kamado wil maar opziet tegen de leercurve. De Konnected vertelt je namelijk precies wat je moet doen.

Maar ook voor ons is het echt een geweldig apparaat. Wij hebben ook niet altijd tijd en zin om op schuifjes en temperatuur te letten. We steken hem aan, gaan naar binnen om alles voor te bereiden en een half uur later staat er een kamado perfect stabiel op temperatuur.

We braden de lamsschouder direct boven de hete houtskool. Je ziet nu nog vlammen maar die zijn weg als je het deksel sluit. Zo kan het vlees in een klein uurtje een mooi kleurtje opbouwen.

Ondertussen hebben we een braadslee klaar staan met daarin kwart uien, een bol knoflook, wat takjes rozemarijn en een flink glas water. Daar leggen we de lamsschouder bovenop zodat hij niet in het vocht komt te liggen. Het vlees zal straks gestoomd worden en het vet zal smelten. Het water, samen met het vet en de ui, knoflook en de rozemarijn is straks de basis voor een heerlijke jus.

Zo gaat de hele braadslede, compleet afgesloten met aluminiumfolie, terug op de barbecue. We steken de thermometer dwars door de folie in het vlees om de kerntemperatuur goed in de gaten te houden. We garen het vlees namelijk op temperatuur en niet op tijd.

Als het vlees een kerntemperatuur heeft van ongeveer 95ºC dan is het vlees botermals en valt het bijna van het bot. Dit zal ongeveer 2 tot 3 uur duren. Dus ga lekker wat anders doen.

Als het vlees ligt te rusten dan gaan we de jus maken. Om de jus niet te vet te maken scheppen we een hoop vet weg. Je houdt de slede onder een hoek en dan schep je met een diepe lepel het vet van de bovenkant.

Probeer zeker de helft van het vet te verwijderen. De rest laat je liggen. Een beetje vet is namelijk ook gewoon lekker.

Zowel de ui als de knoflook is nu helemaal zacht geworden. De tenen druk je zo uit de bol. Je hoeft niet bang te zijn dat de jus te veel zal smaken naar knoflook. De scherpe smaak is nu behoorlijk afgevlakt tijdens het bakken.

Door het overgebleven vocht roeren we de bloem om een roux te maken. Een roux is een mengsel van vet en bloem. Het wordt gebruikt om een saus of, in dit geval, een jus te binden. Officieel is dit geen roux want we gebruiken te weinig vet maar het werkt wel goed. Als de roux wat bruiner is geworden dan gaat er rode wijn doorheen en een flinke schep paprikapoeder.

De wijn is voor de smaak en de paprikapoeder zorgt ervoor dat de jus een betere kleur krijgt. Je hoeft het natuurlijk niet te doen maar dan zul je merken dat de jus wat paarsig wordt.

Dit is onze langzaam gebraden lamsschouder. Ga jij dit prachtige stuk vlees maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

  1. Bereid een barbecue voor met een directe temperatuur van 180ºC.
  2. Snij het vet van de lamsschouder kruislings in en smeer hem in met olijfolie. Bestrooi het vlees daarna rondom met peper en zout.
  3. Leg de lamsschouder op het rooster en sluit het deksel. Draai hem na 20 tot 25 minuten om en laat hem dan weer zolang liggen.
  4. Snij de ui in kwarten en snij de kop van de bol knoflook. Leg dit samen met de takjes rozemarijn in een ovenschaal. Schenk het water in de ovenschaal en leg de gebraden lamsschouder op de ui en knoflook.
  5. Sluit de ovenschaal af met aluminiumfolie en steek een thermometer door de folie in het vlees.
  6. Zet de ovenschaal in de barbecue en gaar het vlees tot een kerntemperatuur van 95ºC.
  7. Haal de lamsschouder uit de ovenschaal en houd hem warm in aluminiumfolie.
  8. Schep zeker de helft van het vet uit de ovenschaal en knijp alle teentjes knoflook uit de bol.
  9. Roer de bloem door het achtergebleven vocht en roerbak dit tot de bloem donkerder wordt en schenk dan de wijn erbij en een eetlepel paprikapoeder.
  10. Laat dit nu koken tot de jus de gewenste dikte heeft en haal het dan door een zeef.

Gearchiveerd onder:

, , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook