Mega bavette pinwheel

Mega bavette pinwheel

Toen we een paar weken geleden deze korte en pittige rollades maakten waren we op zoek naar een passende naam. We kregen heel veel suggesties maar uiteindelijk kozen we voor mega bavette pinwheels. Omdat dit eigenlijk gewoon de lading dekt. Pinwheels is dungesneden vlees dat samen met andere ingredienten opgerold wordt. Dit is simpelweg dus een grote pinwheel.

Deze sappige gevulde steaks zien er indrukwekkend uit en hartstikke leuk om vrienden en familie mee te verrassen.

Wat is bavette?

Bavette is een dikke lap vlees in de flank van de koe. Het is echt werkvlees en dat kan je zien aan de dikke draad. Het is redelijk mager vlees maar heeft toch een sterke rundvleessmaak.

Het vlees is niet altijd heel mooi om te zien en zeker een hele bavette niet. Meestal zitten er nog dikke harde stikken vet aan en zitten er hier en daar nog vliezen. Deze willen we er allemaal afhebben.

Omdat een hele bavette verschillende diktes heeft proberen we het allemaal één gelijke dikte te krijgen door het op de dikste punten te vlinderen. Zo krijgen we meer oppervlak waar we smaak in kunnen krijgen door het te vullen.

Die smaak komt als eerste door een laag ketjap en sriracha. Dit geeft het vlees een zoet pittige basis. Je hoeft niet bang te zijn dat het vlees te heet wordt. De hitte vlakt af tijdens de bereiding.

De andere smaak komt van het spek de jalapeño en de verse koriander. Ben je geen fan van koriander dan sla je dat over. Of je weet misschien iets anders lekkers om te gebruiken. Met deze mega pinwheels kan je lekker experimenteren.

Probeer de bavette zo strak mogelijk op te rollen voordat je hem vastzet met grote platte spiesen. Dan blijven de pinwheels makkelijker in vorm. Omdat bavette een groffe draad heeft zul je merken dat het vlees soms wat los aan de spies zit. Dat komt goed als je het vlees gaat grillen waardoor de spieren zich gaan spannen waardoor het strakker komt te staan.

We grillen de pinwheels boven directe hitte op de Kamado Joe 3 classic omdat die ketel lekker hoog is. Zo is de afstand tussen het rooster en de houtskool groter waardoor de hitte gelijkmatiger verdeeld wordt.

De eerste keer draai je de spiesen als er zich een korst gevormd heeft. Daarna keer je ze elke paar minuten.

Net zolang tot de bavette een kerntemperatuur heeft van 55ºC. Of eigenlijk 50 tot 52ºC. Het vlees zal namelijk nog iets verder garen als je het vlees van het rooster haalt. Na een paar minuten rusten zal je zien dat het vlees perfect medium rare is. Bavette gaar je in ieder geval niet well done. Het vlees is dan echt te droog en taai.

Dit zijn onze mega bavette pinwheels. Ga jij ze ook maken laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • 1 hele bavette 1,5 tot 2 kilo
 • 3 el ketjap manis
 • 2 el sriracha
 • ontbijtspek
 • 1 jalapeño
 • verse koriander

Voor de dry rub

Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

 1. Verwijder harde stukken vet en vliezen van de buitenkant van de bavette.
 2. Probeer de bavette zoveel mogelijk 1 gelijke dikte te krijgen door hem te vlinderen.
 3. Mix de ketjap en sriracha en schenk dit over 1 kant van het vlees.
 4. Verdeel de ontbijtspek, fijngesneden jalapeño en de verse koriander over dezelfde kant en rol de bavette dan strak op.
 5. Steek na elke 5 cm een platte spies door het vlees en snij dan het vlees door tussen de spiesen.
 6. Meng de ingredienten van de dry rub en strooi een laagje over alle kanten van het vlees.
 7. Gril de bavette pinwheels om en om boven directe hitte tot het vlees een kerntemperatuur heeft van 55ºC.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook