In English

Pittige kippedijen gemarineerd in bier

In samenwerking met

Pittige kippedijen gemarineerd in bier

Bier maakt alles beter. Nou ja, pizza en bier. Maar vooral bier. En bier maakt van deze kippendijen helemaal iets lekkers. Wij hebben een paar kippendijen gemarineerd in een stout. De pittige marinade met de karamel en chocolade smaak van de stout maken van deze kippendijen echt wat bijzonders.

Bier is een goede basis voor een marinade

Een marinade moet een goede balans zijn tussen alle smaken. De basis van deze marinade is een zogenaamde pastry stout. Een stout variant die nog rijker van smaak is en bijna lijkt op een toetje door de smaken van karamel, koffie en chocola. Vandaar de naam pastry stout. Om deze smaken te complimenteren gaat er nog wat zuurs en pittigs bij. En nog wat extra suiker om de kleur na het grillen helemaal perfect te krijgen.

Zoals we al zeiden maakt bier alles beter en dus ook deze marinade. Onderzoeken hebben aangetoond dat bier de opbouw van zogenaamde kankerverwekkende koolstoffen genaamd PAK’s helpt tegenhouden. En hoe donkerder het bier hoe beter het werkt. Dus dat zit met deze gitzwarte stout wel goed.

Voor grotere stukken vlees zijn we geen voorstander van marinades. Een marinade trekt maar een paar millimeter in het vlees. Daarom is het wel geschikt voor dunnere stukken vlees zoals deze kippendijen.

De marinade gaat samen met de kippendijen in een ziplockzak en dan een uur of 4 de koelkast in. Het voordeel van het gebruik van een ziplockzak is dat je minder marinade nodig hebt. Voor het sluiten druk je zoveel als mogelijk de lucht eruit. Zo heeft de marinade overal contact met de kip.

Langer marineren dan 4 tot 6 uur heeft geen zin en kan ook de structuur van de kip beschadigen. De zuren in de marinade breekt het bindweefsel in de kip af waardoor het vlees malser wordt. Dat lijkt in eerste instantie natuurlijk een goed idee maar je moet het niet overdrijven zodat de kip echt te zacht wordt.

Na het marineren deppen we de kippendijen droog met wat keukenpapier en leggen we ze op een rooster om een nachtje te drogen in de koelkast. Daarbij hebben we het vel bestrooit met wat tafelzout zodat het vel nog extra uitdroogt. Dat gaat er straks voor zorgen dat we een geweldig krokante kip krijgen.

We hebben onze Kamado Joe Classic III afgesteld op een indirecte temperatuur van 150ºC. Dat is wat ons betreft de perfecte temperatuur om zoetere kip te bereiden. Het vlees krijgt ruim de tijd om te garen en mals te worden terwijl het niet te heet wordt zodat de suikers verbranden. Je hoeft niet bang te zijn dat de kip niet mooi bruin wordt want dat lossen we daarna op als we de kip nog gaan afgrillen boven directe hitte.

We garen de kip eerst tot een kerntemperatuur van 70ºC. Daarom steken we de BlueDOT in één van de dijen. De BlueDOT is de goedkoopste oplossing van Thermoworks om de temperatuur in de gaten te houden. Hij heeft dan ook maar ruimte voor 1 probe maar soms heb je gewoon ook niet meer nodig.

Na een uur zijn de kippendijen geweldig mals en sappig en de huid is heel droog. Precies wat we wilden. Het enige wat er nu nog mis is, is dat het vlees nog iets donkerder mag. Je wil namelijk wel dat je kippendijen er ook uitzien alsof ze op de barbecue gelegen hebben toch?

Daarom halen we de platesetters uit de Joe en grillen we de kippendijen om en om nog af. Hou ze nu wel goed in de gaten. Het zou jammer zijn als je ze nu laat verbranden toch?

Dit is het eindresultaat. Geweldig malse en heerlijke kippendijen. Ga jij deze in bier gemarineerde kippendijen ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Beer in a Box Beer in a Box

BBQ-Helden Box

Intens & Uitdagend

Alle Porter varianten en (Russion Imperial) Stouts.

Bereiding

  1. Meng de stout, bruine suiker, balsamico azijn, chili flakes en zwarte peper. Doe de kippendijen in een ziplockzak en giet daar de marinade bij.
  2. Duw alle lucht uit de zak voordat je deze sluit en laat de kippendijen 4 uur marineren in de koelkast.
  3. Haal de kippendijen uit de marinade en dep ze droog met wat keukenpapier. Leg ze op een rooster en bestrooi het vel met wat tafelzout. Laat ze zo een nachtje drogen in de koelkast.
  4. Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van 150ºC. Leg de kippendijen op het rooster. Steek een thermometer in de kip en sluit het deksel.
  5. Gaar de kippendijen tot een kerntemperatuur van 70ºC en gril ze dan boven directe hitte af tot ze rondom mooi goudbruin zijn.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook