Deze kippenvleugels zijn de perfecte snack voor lange avonden met vrienden en bier. Op het moment dat we dit recept maken is het februari 2021, iedereen zit ’s avonds binnen en gaat het flink sneeuwen dus voorlopig zijn die avonden binnen. Maar ze smaken zomers nog veel beter.
Giet een beetje olijfolie over de kippenvleugels. Een eetlepel is genoeg om de dry rub te laten plakken. Gebruik je meer dan neem je het risico dat het velletje niet droog genoeg wordt. Je gebruikt ongeveer een eetlepel dry rub per pond kippenvleugels dus deze hoeveelheid dry rub is genoeg voor 1 kilo kippenvleugels.
Maak je meer kippenvleugels dan maak je natuurlijk ook een grotere hoeveelheid dry rub. Doe dat sowieso maar want deze mix ga je lekker vinden. Hij werkt ook heel goed op karbonades of spareribs. Ik denk zelfs dat we deze dry rub een keer gaan proberen op een lekkere ribeye. Voor je het weet is de pot leeg.
Je zou de kippenvleugels nu een paar uurtjes in de koelkast kunnen zetten zodat de zout in de dry rub zijn werk kan doen. Het zout trekt als enige van de kruiden in het vlees en ontrekt vocht uit het velletje waardoor deze nog knapperiger wordt. Geen tijd, geen punt. Ze worden echt wel lekker.
Wij hebben een methode om kippenvleugels met de minste moeite elke keer geweldig te krijgen. Stook een barbecue op tot een indirecte temperatuur van 150°C en laat ze gewoon een uur liggen. De temperatuur is laag genoeg om de suikers in de dry rub niet te verbranden en hoog genoeg om de kip goed te grillen. Het vet onder het velletje krijgt de tijd om te smelten zodat deze goed droog wordt en knapperig wordt.
Deze methode werkt altijd. Heb je iets meer tijd en zin dan kunnen kippenvleugels nog beter dan geweldig worden. Het kost een dag extra werk/wachten maar dan worden ze nog net iets sappiger. Maar deze manier is lekker snel en makkelijk. Zo kan je elke week kippenvleugels eten.
De saus die we erbij maken is een dipsaus. Die smeer je er dus niet over heen maar serveer je ernaast. De saus is fris en lekker pittig. Wij gebruikten sriracha maar je kan je eigen favoriete hete saus gebruiken en de saus net zo pittig maken als je wil.
Ingrediënten
- 1 kilo kippenvleugels
- 1 eetlepel olijfolie
Voor de dry rub
- 1 el mosterdpoeder
- 2 tl oregano
- 1 tl versgemalen zwarte peper
- 1 tl bruine suiker
- 1 tl knoflookgranulaat
- 1 tl grof zout
- 1 tl chipotle
Voor de saus
- 2 el mayonaise
- 1 el Zaanse mosterd
- 1 teen knoflook
- 1 el honing
- 1 el sriracha
- 1 tl appelcider azijn
Beer pairing
Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.
Bereiding
- Meng de ingrediënten voor de dry rub. Giet een eetlepel olijfolie over de kippenvleugels en strooi de dry rub eroverheen. Schud de kippenvleugels goed oor elkaar zodat de rub overal zit.
- Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van 150°C. Leg de kippenvleugels aan de koelere kant en sluit het deksel voor ongeveer een uur. Meng ondertussen de ingrediënten voor de saus en zet deze in de koelkast.
- De kip is klaar als het vet onder het vel begint te bubbelen en de kerntemperatuur tussen de 80 en 85°C is. Dit duurt ongeveer een uur.
- Serveer de vleugels met de saus.