Pulled beef smash burger

In samenwerking met

Pulled beef smash burger

Sinds dat wij de smash burger ontdekt hebben willen we eigenlijk niet anders meer. Het is de perfecte mix van een sappige burger met een krokante donkerbruine korst.

Het is dan wel leuk als we af en toe verschillende soorten smash burgers maken. We horen namelijk dat een gevarieerd dieet heel belangrijk is.

Deze keer hebben we de ultieme beef burger gemaakt met een grote schep krokant gegrilde pulled beef. Begin je al honger te krijgen?

Wij hebben van Grillrost een grote grillplaat voor onze ketelbarbecue. Het is een plaatstalen plaat van 5 mm dik. Zo breid je de barbecue die al jaren in je tuin staat uit met extra functionaliteit. Om een goeie smash burger te maken kan je zo’n grillplaat goed gebruiken.

Van deze smash burger hebben we wat speciaals gemaakt. Het is eigenlijk de ultieme beefburger met gehakt en pulled beef. Voor een frisse toets grillen we ook een paar ananas schijven mee.

Wij hebben altijd wel een restje pulled beef over. Is dat niet het geval dan hebben we te weinig gemaakt en moeten we ons doodschamen. Op elke burger gaat ongeveer 80 tot 100 gram. Dan weet je wat je uit de vriezer moet halen.

Zo’n grote grillplaat heeft meerder hitte zones. Dit krijg je voor elkaar als je de gloeiende embers die van het brandende hout komen aan 1 kant onder de plaat schuift. De ananas en de pulled beef leggen we aan de koelere kant van de plaat.

Het lekkerst is als de pulled beef wat gegrilde randjes krijgt zonder dat het droog wordt. Goed opletten dus.

De smash burgers maak je op de heetste kant van de plaat. Je kan trouwens geen goede smash burgers maken zonder grillplaat. Het zou natuurlijk ook kunnen met een flinke skillet maar dan kan je er niet twee tegelijk maken. Wat je in ieder geval moet vermijden is een rooster. Smashen op een rooster gaat echt heel lastig.

Wij gebruiken altijd een velletje bakpapier onder de smasher. Het kan ook zonder maar we merken dat als de burger heel dun gaat worden, en dat is wel de bedoeling, dat het gehakt dan makkelijk aan de smasher blijft plakken. Zeker als de grillplaat goed gecoat is.

Je mag de smash burger omdraaien als je de randjes donkerbruin ziet worden. Wees niet bang als je een beetje moet steken. Met een scherpe spatel kan dat prima. Sterker nog, als je een beetje moet steken dan wordt de smash burger alleen maar beter.

Dit worden smash cheeseburgers. Op een grillplaat is het een beetje lastig om kaas te laten smelten. Daarom gebruiken we een zogenaamde kaasbel. De warme lucht in de bel zorgt ervoor dat de kaas wel smelt. Wil je het proces versnellen dan spuit je een beetje water op de plaat onder de bel.

Met een geroosterd broodje, wat verse sla, sriracha honing en rode ui is dit de perfecte rundvleesburger. We hoorden in ieder geval niemand klagen. Het is wel een hele maaltijd dus je moet niet zeuren als de kinderen na deze burger geen honger meer hebben.

Ga jij onze pulled beef smash burger ook maken laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @Grillrost_com zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • 400 gram runder gehakt (voor 2 burgers)
 • 1 el van onze hamburger kruiden
 • Zeezout
 • 200 gram pulled beef
 • 4 schijven ananas
 • 2 mooie hamburger bollen
 • dungesneden ijsbergsla
 • 4 plakken kaas (wij gebruikten belegen Goudse)
 • olijfolie

Voor de sriracha honingsaus

 • 1 el olijfolie
 • 2 el honing
 • 1 el sriracha
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

 1. Meng het gehakt met de hamburgerkruiden en maak 4 gelijke ballen.
 2. Verpak de schijven ananas in een paar vellen keukenpapier om ze wat droger te krijgen.
 3. Roer vervolgens de olijfolie, honing en sriracha door elkaar voor de saus.
 4. Bereid een barbecue voor met een grillplaat of grote skillet. Het mooist is als je op de plaat verschillende warmte zones hebt.
 5. Giet een beetje olijfolie op de plaat en laat alvast de pulled beef en de ananas aan de koelste kant opwarmen.
 6. Leg voor elke hamburger twee bollen gehakt op het heetste deel van de plaat en druk ze zo plat mogelijk.
 7. Strooi dan wat zout op de smash burgers en laat ze liggen tot de randjes donkerbruin worden.
 8. Keer de smash burgers om en leg op elke burger een plak kaas. Rooster dan ook de broodjes.
 9. Als de onderkant van beide burgers hetzelfde eruitzien als de bovenkant, zonder de kaas natuurlijk, dan zijn ze klaar.
 10. Bouw de pulled beef smash burger door de broodjes te bellegen met sla, twee smash burgers, twee schijven ananas, de sriracha saus, pulled beef, rode ui en nog wat saus.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook