Pulled beef staat al stiekem heel lang op de Nederlandse eettafels als draadjesvlees. Maar wij gaan het nu bereiden op de barbecue. Pulled beef maak je van een vet stuk rundvlees zoals nek, schouder of klapstuk. Wij hebben hier een chuck roast.
We hadden al wel eerder een recept voor pulled beef maar deze lukte niet bij iedereen. Dit recept werkt altijd doordat het in de dutch oven gemaakt wordt. Heb je geen dutch oven maar wel een mooie gietijzeren pan dan maak je deze pulled beef na het roken lekker af in de keuken.
De basis voor pulled beef is mooi dooraderd rundvlees. Wij gebruiken graag halslap. Ook wel bekend als een chuckroast. Dit vlees heeft naast een hoop intermusculair vet ook genoeg bindweefsel dat na de langzame bereiding omgezet is in heerlijke gelatine.
De dryrub die we aan gaan brengen moet zorgen voor een mooie bark of korst. Om te zorgen dat deze bark goed blijft zitten gebruiken we een laagje mosterd. Wees niet bang dat je de mosterd gaat proeven. Van de smaak blijft heel licht wat van over.
Wij maakten een dryrub met de basis smaken. Het staat je vrij om daar zelf mee te experimenteren. half-half zout en peper zou al genoeg moeten zijn.
De chuck roast gaan we 2 uur roken op een temperatuur van ongeveer 120°C. Het doel is om te zorgen voor een mooie rooksmaak en een goeie bark. De kerntemperatuur is niet belangrijk.
De chuckroast gaat nu de dutch oven in met ongeveer een halve liter vocht. Bij ons is dat een halve liter kippenbouillon. Waarom geen runderbouillon zou je denken. Omdat we kippenbouillon beter vinden smaken als we het overgebleven vocht bij de gepullede beef schenken.
Naast de kippenbouillon gooien we een hele ui, 400 gram tomatenpulp en een flink glas sinaasappelsap. De sinaasappelsap zorgt met zijn zuur dat het bindweefsel sneller zacht wordt zodat het vlees mooi uit elkaar valt.
Je zou hier ook bijvoorbeeld appelazijn voor kunnen gebruiken maar wij vinden dat de sinaasappelsap een betere smaak achterlaat.
De chuck roast mag erbij en dan gaat het deksel erop en zet je de dutch oven in de barbecue. De Dutch oven kan je op het rooster plaatsen of op de platesetter. Het is de bedoeling dat het geheel 4 tot 6 uurtjes door pruttelt op een temperatuur van ongeveer 100 tot 120°C. Na 4 uur kijk je even hoever het vlees is.
De pulled beef is klaar als je het vlees heel makkelijk uit elkaar trekt. Hoe zacht je het wilt hebben mag je helemaal zelf weten. Hoe langer je het laat staan hoe zachter het vlees wordt.
Haal het vlees uit de pan en laat het vocht een klein beetje dikker worden. Pas op dat je de dutch oven niet droog laat koken. Het vlees trek je met 2 vorken nu makkelijk uit elkaar. Je zou het ook met je handen kunnen doen maar het vlees is nog best heet.
Nu gooi je de pulled beef terug in de dutch oven en meng je het vlees met het ingedikte vocht. Deze pulled beef eet je over een verse bak friet of op een broodje met wat coleslaw. Het smaakt ook geweldig bij rode kool.
Ingrediënten
- 1,2 kilo chuckroast
- 2 eetlepels bruine suiker
- 3 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels knoflookgranulaat
- 2 theelepels uienpoeder
- 2 theelepels tafelzout
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 2 eetlepels mosterd
- 1 grote witte ui gesneden
- 500 ml kippenbouillon
- 400 gram blokjes tomaat
- 250 ml sinaasappelsap
Bereiding
- Zorg voor een barbecue met een keteltemperatuur van ongeveer 120°C en een indirecte bereiding.
- Smeer het vlees in met een laag mosterd.
- Meng de bruine suiker, paprikapoeder, knoflookgranulaat, uienpoeder, zout en zwarte peper en bestrooi de chuckroast ermee.
- Gooi een blokje rookhout op de kolen en leg de chuckroast op de barbecue. Sluit het deksel en laat het vlees 2 uur roken.
- Na 2 uur vul je de dutch oven met de bouillon, tomaat, ui en sinaasappelsap en daar leg je de gerookte chuckroast bovenop.
- Zet de dutch oven terug op de barbecue en laat het vlees 4 tot 6 uur sudderen tot het vlees makkelijk uit elkaar getrokken kan worden.
- Pull de beef terwijl het vocht in de pan wat indikt. Daarna gooi je het vlees bij het vocht en meng je het.