Sambal drumsticks

Sambal drumsticks

We hadden een week eerder een heerlijke sambal badjak gemaakt en dat was best een flinke pot vol. Nu kan je het natuurlijk invriezen maar wij wilden er ook mee gaan koken. We maakten dus deze heerlijke sambal drumsticks.

De milde hitte van de sambal badjak met de zoete honing is een geweldige combinatie. Wil je het allemaal wat heter dan kan je de verhouding natuurlijk altijd aanpassen.

Voor dit recept gebruiken we drumsticks. Hou je meer van vleugels dan kan dat natuurlijk ook. Het recept wordt er niet heel veel anders van. Misschien dat de bereidingstijd iets korter wordt. Zorg er wel voor dat je scharrelkip gebruikt. Dat die kip vrij rond heeft gelopen dat proef je.

De rub brengen we minstens 3 uur van tevoren aan. Het kan ook een dag eerder. Sterker nog, daar wordt het alleen maar beter van. Het zout in de rub onttrekt het vocht uit de huid van de drumsticks. Daardoor ben je bijna zeker van een geweldig krokant velletje.

We gaan de gerubte drumsticks eerst een half uur tot 3 kwartier indirect verwarmen met een temperatuur rond de 150°C. Deze low and slow bereiding is heel belangrijk om het bindweefsel in een drumstick af te breken. Als een drumstick niet lang genoeg wordt verhit dan hou je uiteindelijk wat stukjes in het vlees die wat rubberig blijven. Maar daarover straks meer.

Na het eerste half uur zie je al dat het velletje van de kip lekker droog is. Dat is het moment dat we de drumsticks in gaan smeren met de saus. Nou ja, smeren. We gooien het er gewoon bij en roeren de drumsticks er lekker doorheen. Dat werkt prima. Daarna stoken we de barbecue iets hoger op tot ongeveer 180 graden en dan gaan de drumsticks weer terug.

De drumsticks gaar je nu ongeveer een half uur verder tot een kerntemperatuur van 85°C. Dat lijkt hoog maar dat is de reden waarom onze drumsticks altijd geweldig mals zijn. Je zult zien dat bij sommige drumsticks het vel loskomt van het bot. Dat is het moment dat je weet dat je klaar bent. Check nog even met een kernthermometer om er zeker van te zijn.

Deze drumsticks zijn precies goed. Maar wil jij of een gast het nog iets heter dan zet je er gewoon een potje sambal naast.

Ingrediënten

Voor de dry rub

 • 3 tl grof zout
 • 2 tl versgemalen zwarte peper
 • 2 tl komijn
 • 2 tl paprikapoeder
 • 1 tl uienpoeder
 • 1 tl knoflookgranulaat

Voor de saus

 • 2 el sambal
 • 2 el honing
 • 1 el witte wijn azijn
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Fris & Fruitig

Denk aan Witbier, Weizen, Saison of New England Ipa.

Bereiding

 1. Meng de ingredienten voor de dry rub. Dep de drumsticks droog met wat keukenpapier en bestrooi ze met de dryrub. Laat ze zo onafgedekt minstens 3 uur in de koelkast staan.
 2. Bereid een barbecue voor om indirect te barbecueën op 150°C. Leg de drumsticks op de barbecue en sluit het deksel voor zeker 3 kwartier.
 3. Meng ondertussen de sambal met de honing en de azijn. Haal dan de drumsticks van de barbecue en haal ze door de saus.
 4. Stook de barbecue op tot 180°C en leg de drumsticks terug op de barbecue en sluit het deksel. De drumsticks zijn klaar als de kerntemperatuur 85°C is.

Gearchiveerd onder:

, , , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook