Tongfilet met citroen en ui in folie

In samenwerking met

Tongfilet met citroen en ui in folie

Staat er in een restaurant tong op de kaart dan weten wij het wel. Met een beetje peper en zout en veel boter is hij het lekkerst.

Dat kan in een pan maar nog veel makkelijker in de folie zonder dat je bang hoeft te zijn dat hij uitdroogt.

Wat is tong?

De tong is een zogenaamde platvis met een oog aan elke zijde. De tong heet tong omdat het de vorm heeft van een tong. In het Engels lijkt hij meer op een zool vandaar de naam sole.

Je hebt verschillende varianten tong. Dit is een gewone tong. Niet te verwarren met sliptong die een stuk kleiner is. Sliptong is klein genoeg om door het net te slippen. Om het onderscheid duidelijk te maken wordt de grotere tong ook wel zeetong genoemd.

Dan heb je ook nog de schartong die stiekem een schol is. Boefje.

Wanneer eet je tong?

Tong wordt in principe het hele jaar geleverd maar zijn van juli tot november het dikst en lekkerst. In de wintermaanden worden ze steeds dunner en vanaf maart zitten ze vol met kuit. Tong wordt door The Fishlovers dagvers geleverd dus dan weet je precies wanneer ze het beste zijn.

Deze tong brengen we eerst op smaak met een beetje peper, zout en knoflookgranulaat. Tong heeft van zichzelf een fijne smaak die meer weg heeft van garnaal dan van vis. Die smaak willen we wel centraal houden in dit recept.

Zoals gezegd gaan boter en tong altijd geweldig samen. Het maakt ook de bereiding een stuk makkelijker. De boter zorgt voor extra bescherming dat de tong niet droog wordt in de folie. Wat uienringen en citroen geeft net dat beetje extra wat deze bereiding zo lekker maakt.

Waarom zou je vis bereiden in folie

Als je de vis verpakt in aluminiumfolie dan wordt hij beschermt tegen teveel directe hitte en tegelijk gestoomd in zijn eigen vocht, de boter en de rest van de smaken die je in het pakje gestopt hebt.

De grootste frustratie van het bakken van vis op de barbecue is dat deze zou kunnen plakken aan het rooster. Een schoon rooster is de oplossing maar verpakt in folie heb je er nooit meer last van. Het rooster hoeft na de bereiding ook niet schoongemaakt te worden.

Vis in folie is een kadootje aan tafel. Hoe leuk is het niet dat iedereen dat stomende visje aan tafel uitpakt terwijl heerlijke geuren de kamer vult.

Dus zou je graag vis willen bereiden op de barbecue en wil je dat zo eenvoudig mogelijk doen dan is koken in aluminiumfolie zeker het proberen waard.

Om te weten hoe gaar je vis is, steek je gewoon je Thermapen door de folie in de vis. Bij 70ºC is hij klaar. Duurt het nog even voordat iedereen aan tafel is dan zou je hem iets eerder met 65ºC van het rooster kunnen halen. De hete stoom in de folie zal de tong nog iets verder garen waardoor hij perfect is als het pakketje open gaat.

Tong serveer je, lekker Hollandsch, met gebakken aardappeltjes of patat. Ga jij ook op deze manier tong bereiden laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden en @thefishlovers zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Fris & Fruitig

Denk aan Witbier, Weizen, Saison of New England Ipa.

Bereiding

  1. Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van ongeveer 180ºC.
  2. Bestrooi de tong aan beide zijden met een beetje zout, zwarte peper en knoflookgranulaat.
  3. Neem een vel aluminiumfolie en verdeel daarop de helft van de boter, de helft van de uienringen en 3 plakjes citroen.
  4. Leg de tongfilet daar weer bovenop en leg de rest van de boter, uienringen en citroen op de vis.
  5. Vouw de aluminiumfolie dicht en leg deze op de barbecue.
  6. Check na een minuut of 6 de kerntemperatuur door jouw thermometer door de folie te prikken.
  7. Als de tong een kerntemperatuur heeft van 70ºC dan is hij klaar.
  8. Pak de folie voorzichtig uit, vanwege de hete stoom en boter, en bestrooi de tong met wat gesneden verse dille.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook