Witte asperges op de barbecue

Witte asperges op de barbecue

Asperges zijn wat ons betreft het lekkerste gegrild. De smaak blijft het puurst als ze een paar minuten om en om boven redelijk hete kolen liggen. Wees niet bang dat ze niet mals worden. De hitte van de kolen zorgt er snel voor dat dat wel goed komt.

Asperges zijn het lekkerst in de lente en daarna of daarvoor alleen nog geconserveerd te krijgen. Deze kan je niet grillen. Dikke of dunne maakt niet uit. Probeer ze wel van gelijke diktes te krijgen.

geschilde-aspergesSnij de harde onderkanten van de asperges en schil de buitenkant dun. Dit kan met een scherp mes maar ook met een kaasschaaf.

asperges-in-de-rubZorg voor een coating van olijfolie en je favoriete kruiden.

asperges-op-de-grilNu mogen ze een paar minuten om en om boven de hete kolen. Dikkere wat langer dan dunnere asperges. Kijk of je de dunnere stukken net niet boven de hete kolen kan leggen. Als ze rondom gegrild zijn dan leg je ze aan de koelere kant totdat ze zacht genoeg naar je zin zijn.

Gegrilde-asperges-met-balsamicoazijn-en-granaKijk ze er eens mooi bij liggen.

Ingrediënten

 • 7 dunne of 4 flinke asperges per persoon
 • extra virgin olijfolie
 • 1 theelepel zout
 • 2 theelepels italiaanse kruidenmix of de BBQ-helden rub
 • geraspte harde kaas, wij gebruikten grana pardano
 • balsamico azijn

Bereiding

 1. Mix een eetlepel olie met een eetlepel kruiden of BBQ-helden rub. Laat dit een paar minuten staan zodat de kruiden een beetje kunnen oplossen in de olie.
 2. Snij de harde onderkanten van de asperges en schil de buitenkant. 
 3. Leg de geschilde asperges op een groot bord en schenk de olijfolie met kruiden over de asperges en rol ze er doorheen zodat alles bedekt is.
 4. Zorg voor een redelijk hete barbecue met 2 zones en maak, zoals altijd, het rooster goed schoon.
 5. Leg de asperges direct over de hete kolen met de dunnere stukken net niet over de kolen. Je legt ze natuurlijk haaks op het rooster anders ben je ze kwijt.
 6. Laat ze nu een minuut of 5 liggen en check af en toe dat het niet te hard gaat. Een paar donkerbruine stukken is prima, zwart is jammer. De andere kant hoeft maar een minuut of 2 a 3.
 7. Nu laat je ze aan de koele kant liggen tot ze zacht genoeg zijn. Dunnere asperges zullen eerder klaar zijn dan de dikkere.
 8. Leg de asperges op een bord en laat ze even afkoelen.
 9. Druppel nu een beetje olie, balsamicoazijn en de geraspte kaas erover heen. Heb je geen balsamicoazijn dan is een beetje citroensap ook goed.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook