Witte bonenschotel met gegrilde tarbot

In samenwerking met

Witte bonenschotel met gegrilde tarbot

Deze witte bonenschotel is een echt Italiaans recept dat vooral in Toscane gegeten wordt met gestoomde vis. Elk soort vis dat voorhanden is wordt dan gebruikt.

Wij stoomden onze tarbot niet maar grilden hem op de barbecue. Dat geeft de vis net dat beetje meer smaak.

Wat is tarbot?

Tarbot is een vis die je in Nederland steeds vaker op de menukaart ziet staan. En dat is omdat deze vis veel gevangen wordt aan de Nederlandse kust en omdat de vis heel erg lekker is.

Tarbot is een ronde platvis met botten die gelatine bevatten. Dat verklaart de subtiele vlees-achtige smaak van de vis. Om de vis op smaak te brengen is dus niet veel nodig. Een beetje peper en zout is genoeg. Van september tot en met maart is de Tarbot het vetst. Dat is dus het beste moment om ze vers te kopen.

Bij The Fishlovers kan je tarbot dagvers bestellen. Dat wil zeggen dat de vis pasgevangen vanaf de visafslag meteen gefileerd en ingepakt wordt en diezelfde avond bij jou afgleverd wordt. verser ga je ze niet krijgen.

Voordat je vis gaat grillen moet het rooster van je barbecue schoon zijn. Dat wil zeggen dat je eerst met een borstel alle aangekoekte etensresten verwijdert. Daarna veeg je met een stuk keukenpapier met een beetje olie het rooster schoon. Als het stuk papier niet meer heel vies wordt is het rooster schoon.

Een schoon rooster voorkomt dat het delicate vlees van de vis aan het rooster blijft plakken. Het gevolg is dat er dan waarschijnlijk meer vis tussen de kooltjes beland dan op je bord,

Tarbot is een redelijk stevige vis met niet alleen graten maar ook stevige botten. Dat maakt het een perfecte vis om te grillen. Wij grillen hem om en om tot we wat grillrandjes zien. In deze fase hebben we niet meer nodig want we garen de vis straks verder bovenop de bonenschotel.

Als we de vis in veiligheid hebben gebracht in een stuk aluminiumfolie maken we de bonenschotel. We beginnen met het fruiten van een ui en dan gaat de knoflook, tijm, peterselie en citroensap erbij. Dit wordt een frisse bonenschotel die de smaak van de tarbot niet moet overtreffen.

Na de bouillon en de tomatenblokjes gaan de witte bonen er als laatste bij. Zo laat je het even pruttelen tot de witte bonen zacht zijn geworden en de saus een stuk is ingedikt.

Mocht de saus droog koken voordat de bonen zacht zijn dan giet je er wat water bij.

Als de bonen naar je zin zijn dan laten we de gegrilde tarbot verder garen bovenop de witte bonen. Dit zal hooguit 10 minuten duren dus is het hoogtijd om iedereen aan tafel te roepen.

Ga jij deze witte bonenschotel met tarbot? Laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden en @thefishlovers zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

  • Verse tarbot filet
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 1 gele ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook geperst
  • Citroensap van halve citroen
  • 1 el verse tijm gesneden
  • 1 el gesneden peterselie
  • 300 gram tomatenblokjes
  • 1/2 liter groente bouillon
  • 400 gram witte bonen uitgelekt
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Fris & Fruitig

Denk aan Witbier, Weizen, Saison of New England Ipa.

Bereiding

  1. Stook de barbecue voor een directe bereiding met een keteltemperatuur van ongeveer 200ºC
  2. Smeer de tarbot filet in met een beetje olijfolie en bestrooi licht met peper en zout
  3. Gril de tarbot om en om tot het een mooie kleur heeft. De vis hoeft nog niet gaar te worden. Verpak de vis daarna losjes in aluminiumfolie
  4. Zet een skillet op het vuur met een beetje olijfolie. Fruit daarin de gesnipperde ui.
  5. Doe de knoflook, tijm, peterselie en de citroensap erbij.
  6. Nu mogen de tomatenblokjes en de bouillon erbij. Laat dit zachtjes koken en doe dan de bonen erbij.
  7. Laat de bonen 20 minuten doorkoken. Giet er water bij als de pan dreigt droog te koken.
  8. Proef de bonenschotel en breng op smaak met peper en zout. Leg de gegrilde tarbot op de bonen om verder te garen tot een kerntemperatuur van 65ºC.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook