Koolvis garam masala

In samenwerking met

Koolvis garam masala

Vis wordt komt in ons gezin steeds vaker op tafel. En om het interessant te houden proberen we steeds iets nieuws te verzinnen. Ik ben gek op de Indiase keuken en toch maak ik het zelf te weinig.

Daar gaan we nu verandering in brengen met de koolvis garam masala. Garam masala is een kruidenmix die je kan gebruiken om je gerecht makkelijk een Indiase toets te geven.

Wat is koolvis

Koolvis is een vissoort die familie is van de kabeljauw. Het vlees is net iets donkerder dan van kabeljauw, iets zachter en redelijk neutraal van smaak. In Nederland gebruiken ze koolvis in de visstick en kibbeling. Deze koolvisfilet wordt door The Fishlovers dagvers geleverd.

Garam masala betekent warme kruidenmix. De naam doet vermoeden dat de mix heet is maar dat is niet het geval. Als je de ingrediënten leest dan zie je dat het allemaal smaken zijn die in de Indiase keuken thuishoren en dat ruik je ook. Het heeft wel wat weg van currypoeder maar dat is geel door de kurkuma.

Let op dat je bij het insmeren van de vis met olijfolie dat je niet te veel olie gebruikt. 1 theelepel per filet is genoeg. Meer olie zorgt er alleen maar voor dat deze verbrand en er veel rook ontstaat.

De vis en de tomatensaus bereiden we in 2 pannetjes. Voor de tomatensaus is dat natuurlijk logisch. De koolvis filet is redelijk stevig maar valt toch snel uit elkaar als bijna gaar is. Dan is bakken in een pannetje toch wat veiliger. Anders zou je de vis tussen de kooltjes weg moeten vissen.

Het bakken van de koolvis gaat redelijk snel. In 10 minuten heeft de vis een kerntemperatuur van 65ºC. Gaar de vis niet verder want koolvis is erg mager en wordt snel droog.

Door de tomatensaus roeren we wat kookroom omdat het de saus een curry-achtige uitstraling geeft. En het is natuurlijk lekker. Bij dit gerecht serveren we ook een frisse komkommersalade en naanbrood waarmee je je bord schoon kunt vegen als alles op is. Zo kan je dubbel genieten van de saus.

Ga jij deze koolvis garam masala ook maken laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden en @thefishlovers zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Garam masala kruiden

 • 1 el komijn
 • 1 tl koriander
 • 1 tl kardemom
 • 1 tl zwarte peper
 • 1 tl kaneel
 • ½ tl kruidnagel
 • ½ tl nootmuskaat

Voor de tomatensaus

 • 400 gram tomatenblokjes
 • 2 el van de garam masala kruiden
 • 2 tenen knoflook
 • 1 duimgroot stuk verse gember
 • 100 ml kookroom
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

 1. Dep de koolvis droog met een vel keukenpapier en wrijf elke koolvisfilet in met een theelepel olijfolie.
 2. Mix de ingrediËEnten van de garam masala en bestrooi de vis aan beide kanten met een beetje zout en de garam masala.
 3. Bereid een barbecue voor met een keteltemperatuur rond de 200ºC met 2 pannetjes.
 4. Rasp de knoflook en de gember. Schenk een paar el olijfolie in 1 pan en roerbak daar kort de olijfolie, gember en 2 eetlepels van de garam masala in. Gooi er dan de tomatenblokjes bij.
 5. In de andere pan leg je de koolvisfilets. Deze laat je kort bakken tot er zich een korstje gevormd heeft. Draai dan de vis om en bak de andere kant tot de vis een kerntemperatuur heeft van 55ºC.
 6. Haal de pan met tomatensaus van het vuur en roer er dan de kookroom doorheen.
 7. Serveer de vis met de tomatensaus, witte rijst, een frisse salade en wat naanbrood.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook