Wij noemen een bonenschotel niet zomaar geweldig. Natuurlijk maakten we al eerder heerlijke bonenschotels en die waren ook erg lekker, maar voor dit recept gebruikten we twee ingrediënten die deze bonenschotel echt geweldig maakt.
In een goede Mexicaanse bonenschotel gooien ze molasses. Dat is een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker uit suikerbieten. Je hebt verschillende kwaliteiten molasses die steeds bitterder worden. Je kan het tegenwoordig goed vinden in toko’s. De lekkerste molasses is wat zuurder als stroop en heeft in de verte iets mout-achtig dat we ook herkennen van de Guinness fabrieken in Dublin. Dat doet ons vervolgens weer denken aan koffie.
In plaats van molasses hebben wij dit recept gemaakt met verschillende hoeveelheden appelstroop en koffiepoeder. Na een paar experimenten kunnen we met recht zeggen dat deze bonenschotel echt uniek genoeg is om op de website te zetten.
Voor het buikspek die in de bonenschotel komt hebben we een hele klassieke dry rub gemaakt met donkere basterdsuiker en zout. Wat we gaan doen is het vlees een nachtje pekelen. Het zout in de rub trekt in het vlees waardoor het op smaak gebracht wordt en de suiker en rest van de kruiden zal aan het oppervlak blijven plakken en zorgen voor een mooi korstje. Dat korstje kan je zo lekker maken als je zelf wil.
We gebruiken de Weber SmokeFire Stealth om te roken. De Weber SmokeFire Stealth heeft als brandstof houtpellets. Dit zijn samengeperste staafjes hout die via een wormwiel in een rookkamer terecht komen. De houtpellets kunnen gemaakt zijn van verschillende houtsoorten of combinaties daarvan. Dit is een combinatie van 40% hickory en 60% eik. Dit geeft een redelijk zware rooksmaak die je in principe alleen wil voor dikkere stukken vlees of snellere bereidingen.
Als we het buikspek gaan roken zetten we ook een bol knoflook naast het vlees. Dat doen we eigenlijk altijd als we vlees gaan roken. Gerookte knoflook is echt geweldig lekker en smaakt een stuk minder scherp als verse knoflook. De halve bol gaat straks door de bonenschotel. De andere helft bewaar je in een beetje olie in een goed afgesloten zakje of bak.
Met gerookte knoflook maak je elke saus of soep nog lekkerder. Je kan het ook gewoon zo op een stukje brood smeren.
Doordat de SmokeFire een Connect hub met wifi verbinding heeft kan je overal waar je internet hebt de voortgang in de gaten houden. Als we dus nog even een boodschap moeten doen kan je goed zien wanneer het tijd wordt om naar huis te gaan.
Na een uur of drie heeft het buikspek een kerntemperatuur bereikt van 70ºC. Het vlees heeft ook een prachtige rookkleur. In principe heb je nu ontbijtspek gemaakt. Dit was een stuk buikspek van zeker 900 gram en veel te veel voor deze bonenschotel. We snijden dus de helft eraf voor later.
We hebben inmiddels een Dutch Oven in het frame van het zogenaamde Weber Crafted Gourmet BBQ System gezet. Daar fruiten we de ui, paprika, jalapeño pepers en de knoflook. Daarna roerbakken we de tomatenpuree en de appelstroop mee.
Als laatste drukken we de helft van de tenen knoflook uit de gerookte bol. De tenen druk je makkelijk plat met de lepel en roer je daarna er doorheen. Voordat de boel verbrand gooi je er de bouillon en tomaten bij en kan je verder met de volgende stap.
Dat is namelijk het speciale ingrediënt die deze bonenschotel geweldig maakt. Een paar flinke scheppen koffiepoeder geeft deze bonenschotel een mout-achtige bitterheid zonder dat het naar koffie gaat smaken. Samen met het zoete van de appelstroop en de komijn krijg je een hele authentieke bonenschotel.
We hebben het gerookte buikspek in plakken van ongeveer een centimeter gesneden en die gaan we om en om grillen tot ze een mooi grill kleurtje hebben. Dan snijden we ze in blokjes en mogen ze nog even met de bonen mee koken.
De bonenschotel kan je meteen eten maar het wordt nog lekkerder als je de bonen nog een keer opwarmt. De smaak wordt alleen maar beter en de kleur steeds donkerder. Wij serveerden het met een flinke schep crème fraîche en verse koriander als je dat lekker vindt.
Ga jij deze bonenschotel ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @weber_barbecues_nederland zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
- 500 gram buikspek zonder zwoerd
Voor de dry rub
- 1,5 el zeezout
- 2 el bruine basterdsuiker
- 2 tl zwarte peper
- 2 tl knoflookgranulaat
- 2 tl uien granulaat
Voor de bonenschotel
- 3 tenen verse knoflook of 6 gerookte
- Een beetje olijfolie
- 2 grote witte uien fijngesneden
- 1 rode paprika fijngesneden
- 150 gram wortel in stukjes
- 2 stokken bleekselderij
- 2 jalapeno pepers
- 70 gram tomatenpuree
- 2 el appelstroop
- 400 ml kippenbouillon
- 400 gram ontvelde tomaten
- 1 el gemalen koffie
- 1 el chipotle peper
- 1/2 tl komijnpoeder
- 500 gram zwarte of kidney bonen
- Zout en peper naar smaak
Bereiding
- Meng alle ingrediënten voor de dry rub en bestrooi daarmee het buikspek aan alle kanten. Doe het vlees in een ziplockzak en laat dit één tot twee dagen liggen in de koelkast.
- Snij de kop van een bol knoflook en giet er wat olijfolie in. Bestrooi vervolgens met peper en zout.
- Bereid een barbecue voor om te roken op zo’n 120ºC. Leg de bol knoflook en het buikspek op het rooster. Plaats een thermometer in het vlees en sluit het deksel. Rook het spek zo’n 3 uur op 120º tot een kerntemperatuur van 70ºC.
- Zet een dutch oven op de barbecue en doe een beetje olie in de pan. Gooi de gesneden witte ui erin. Laat dit zacht en goudbruin worden.
- Dan mag de paprika, de jalapeno pepers, de paprika, wortel en de knoflook erbij. Doe daarna de tomatenpuree en de appelstroop erbij en roerbak dit zonder dat je de boel laat verbranden.
- Giet de bouillon erbij en dan mogen ook de ontvelde tomaten en de bonen erbij. Als laatste gaan de koffie, chipotle peper en de komijnpoeder erbij. Laat dit een half uurtje pruttelen.
- Ondertussen snij je het buikspek in plakken van een centimeter. Gril die plakken aan beide kanten en snij ze dan in blokjes.
- Doe de buikspek blokjes bij de bonen en laat ze nog een half uurtje mee koken.