Hoe barbecue je karbonade

karbonades grillen

Karbonades zijn een populair stukje vlees op de barbecue. En wij hebben er bij elk barbecuefeestje toch zeker een paar op de barbecue liggen. Wat je wilt eten is een sappig stuk vlees met een mooie donkere korst vol smaak. En toch zien we te vaak hele bleke gortdroge lapjes vlees op tafel komen. Maar dat kan je zeker voorkomen.

Welke karbonade is het best om te barbecueën

Allereerst koop je de juiste karbonade. En dat is de schouderkarbonade. Deze karbonade is weliswaar een stuk vetter dan een haaskarbonade maar dat is zeker op de barbecue een enorm voordeel. Dit vet zorgt ervoor dat het vlees niet te snel uitdroogt en het vet transporteert ook de smaak van de rub door het vlees tijdens het barbecueën.

Schouderkarbonade is eigenlijk het verkeerde woord voor dit mooie vlees want het komt uit de nek van het beestje. Je zou dus ook een flink stuk procureur kunnen halen en daar zelf dikke karbonades uit kunnen snijden.mooie-vet-doorregen-schouderkarbonadeDaarna wil je natuurlijk een karbonade van een varken dat een goed leven heeft gehad en zeker een paar meter in zijn leven heeft mogen lopen. Daarvoor ga je naar een goeie scharrelslager. Deze geeft je de keuze uit varkensvlees van verschillende rassen en als je mazzel hebt, heeft hij karbonades, of chuletta, van een spaans Iberico varken. Deze varkens eten gras, paddenstoelen en wilde kruiden. En als het het seizoen is, zijn ze gek op rauwe eikels en dat proef je.

Hoe dik moet een karbonade gesneden worden

Nu heb je de keuze uit verschillende diktes. Of beter gezegd, je neemt genoegen met de diktes die de slager in de vitrine heeft liggen of je vraagt de slager of hij een paar dikkere karbonades, 1,5 cm of meer, wil snijden. Een beetje vriendelijke slager, die van ons zeker, snijdt ze graag in elke gewenste dikte. De dikte van de karbonade is van belang voor het bereiden van het vlees. Dunne karbonades zijn goed om te marineren en direct te grillen terwijl dikkere karbonades in de dry-rub gaan en gecombineerd indirect en direct worden bereid.

Hoe geef je smaak aan een karbonade

Je kunt bij elke slager gemarineerde karbonades halen maar probeer jezelf in te houden en doe dit thuis. Dan weet je wat er in gaat en dan leer je ook wat smaakt en werkt voor de volgende keer. Wij hebben verschillende recepten om smaak te geven aan karbonades. Er zijn in principe 3 manieren om smaak aan een karbonade te geven voordat ze de barbecue op gaan. Pekelen, marineren of een rub. Marineren en pekelen is goed voor de dunnere karbonades het zout zorgt ervoor dat de karbonade meer vocht vasthoud tijdens de bereiding zodat je een sappiger stuk vlees op tafel zet.

Dry rubs zijn perfect voor de dikkere karbonades. Breng de dry rub minstens 3 kwartier van te voren aan en bereid de karbonade op volgens een reversed sear.

Pekelen van karbonades

Pekelen van karbonades, zelfs al is het maar heel kort zorgt voor een beetje speelruimte op de barbecue. Mocht je de karbonade een paar minuten te lang op de barbecue laten liggen, is er niet al te veel aan de hand. De pekel, niets meer dan een zoutoplossing, helpt om het vlees sappig te houden. Wees niet bang dat het vlees te zout wordt. Dat is namelijk ook niet het doel van pekelen.

Maak een zoutoplossing van 75 gram per liter water. Zeker niet meer. En ook niet te lang. Een beetje karbonade heeft genoeg aan 6 tot 10 uur. Voor de smaak doe je er simpelweg 75 gram bruine suiker bij. Dit doet het heel goed bij varkensvlees. Voor de rest kan je er knoflook, zest van een citroen of sinaasappel of zwarte peper bij gooien.

De zoutoplossing wordt opgenomen in de spieren van het vlees. Vervolgens nemen de cellen het zout in de oplossing op. Doordat de eigen vloeistoffen in de cellen niet door de cel naar buiten kunnen en maar het zout wel vocht aantrekt zal het vocht in de cellen niet of minder naar buiten gedreven worden waardoor je een sappiger stuk vlees krijgt.

De andere toevoegingen in de pekel zullen niet verder dan een paar millimeter in het vlees doordringen. De moleculen zijn simpelweg te groot.

Marineren van karbonades

Marinades bestaan altijd of vaak uit 3 verschillende onderdelen. Een zuur, een olie en kruiden en specerijen. Het zuur zorgt ervoor dat het oppervlak van het vlees zachter wordt waarna de kruiden met behulp van de olie in het vlees trekken.

Een marinade werkt best goed bij een karbonade al moet je geen wonderen verwachten. Marinade trekt maar een paar millimeter in het vlees en daarom vrijwel nutteloos voor de dikkere karbonades. Met marinades in combinatie met karbonades geld, hoe dunner de karbonade des te groter het resultaat.

Pas op dat het vlees niet te lang in marinade blijft liggen. Het heeft nummer 1 niet zo veel zin want de marinade gaat er niet meer intrekken dan de eerder genoemde paar millimeter, en nummer 2 kan door het zuurgehalte het vlees aan de oppervlakte gekookt worden waardoor deze zacht en nat wordt. Hierdoor zal de buitenkant stomen in plaats van bakken en zorgen voor hele bleke karbonades.

Een karbonade in de dry-rub

Een dry-rub is de meest simpele manier om smaak aan je zorgvuldig uitgekozen karbonade te geven. Wij hebben een uitgebreid artikel over rubs en hoe je ze maakt. Maar we geven nog even een korte samenvatting.

dunne-karbonade-in-de-rubEen rub is een combinatie van verschillende kruiden en specerijen die allemaal een eigen doel hebben. Vaak bestaat een rub uit een zout, een suiker en verschillende kruiden voor de smaak. Het zout onttrekt het vocht uit het vlees. Dat klinkt heel eng maar dat komt allemaal goed. Je ziet dat het vlees binnen enkele minuten na het aanbrengen van de rub vochtig wordt. Na 3 kwartier tot een uur heeft het vlees dit vocht samen met de kruiden weer opgenomen.

De suiker in de marinade zorgt voor de knapperige korst. Dit kan je ook op een andere manier bereiken daarom is de suiker niet noodzakelijk in een rub maar het is wel lekker. Doordat een rub geen zure ingrediënten bevat wat het bindweefsel afbreekt zal de structuur van het vlees intact blijven. Een rub werkt het beste voor niet zulke dunne of dikker gesneden karbonades van 1 cm of dikker.

karbonade-met-peper-zout-en-knoflookWij hebben hier een tweetal karbonades in de meest basic rub staan. Niets meer dan zout, verse zwarte peper, knoflookpoeder en wat Italiaanse kruiden. Een goede karbonade van een mooi varkensras heeft niet meer nodig. Het staat je natuurlijk vrij om te doen en laten met je karbonade wat je wilt. Jij hebt er tenslotte voor betaald.

Op naar de barbecue

Nu mogen de karbonades de barbecue op. Zoals wij eigenlijk altijd doen: we zorgen voor een barbecue met 2 zones. Een middelmatig heet gedeelte met 1 laag kolen of briketten en een gedeelte zonder. Of met een gasbarbecue met aan de ene kant 1 of 2 branders op medium en aan de andere kant uit. Zo kan bijna elk soort vlees bereiden zoals je het hebben wilt.

Direct grillen van dunne karbonades

Dunne karbonades, dunner dan 1 cm, gaan rechtstreeks boven de hete kolen. Maak niet de fout om ze te lang te laten liggen. Hoe dunner de karbonade hoe sneller het gaat. Leg de karbonade op de gril aan de hete kant en sluit het deksel. Open na 1 minuut het deksel en check even de onderkant. Is deze nog niet bruin genoeg naar je zin dan draai je de karbonade een kwart slag. Is de onderkant al wel bruin genoeg dan keer je hem om en sluit je het deksel weer. Open na 1 minuut weer de barbecue en doe hetzelfde.

dunne karbonades grillen

De minuut die wij hier noemen kan door verschillende omstandigheden variëren. De buitentemperatuur, de precieze dikte van het vlees en de exacte hitte van de barbecue hebben daar mee te maken. Liever na 1 minuut checken dan na 2 minuten er achter komen dat de karbonade verbrand is.

Mocht je suiker in de marinade of rub hebben toegevoegd pas dan op dat de temperatuur in de barbecue niet te hoog wordt. De suiker in de rub die aan de buitenkant blijft, zitten zal bij de juiste temperatuur, tussen de 160° en 180° Celsius, gaan karameliseren. Elke hogere temperatuur zorgt ervoor dat de suikers verbranden. En dat is niet lekker.

karbonade-indirect-op-de-barbecueIndirect barbecueën van dikke karbonades

Dikkere karbonades leg je eerst aan de koele kant op de gril en vervolgens sluit je het deksel. Een mooie temperatuur in de barbecue is zo tussen de 110 en 150ºC. Zo laat je ze liggen totdat een kerntemperatuur bereikt is van ongeveer 65ºC. Niet hoger, een beetje lager mag wel. Om dit te meten heb je een kerntemperatuurmeter nodig. Daarna mag het deksel open blijven en leg je de karbonade aan de hete kant van de barbecue.

Nu gaan we zorgen voor de korst. Deze wil je mooi stevig en goed bruin. Dit kan heel snel gaan en dat ligt aan de hitte van de barbecue. Heb je een gasbarbecue dan draai je nu even de gaskraan volledig open tot aan beide kanten de gewenste kleur bereikt is. Een beetje zwarte strepen en randen mag wel. Dit is rondom het bot ook bijna niet te vermijden maar hele zwarte plekken zijn niet goed.

Saus op de karbonade

dik-gesneden-karbonade-met-sausMocht je nog een extra saus willen gebruiken en waarom ook niet. Dan doe je dit aan het eind van de bereiding op de barbecue. De saus hoeft in principe alleen maar op te warmen en te lang blootstellen aan te hoge hitte zorgt er alleen maar voor dat de saus verbrandt.

Karbonades na het barbecueën laten rusten

karbonade-even-laten-rustenNu laat je de karbonades even een paar minuten rusten onder een stuk aluminiumfolie. Sluit deze niet helemaal anders gaat het stomen waardoor de korst weer zacht wordt.

Nu weet je wat je met die karbonades aan moet en kan het eigenlijk niet meer misgaan. Laat weten wat je ervan gemaakt hebt en of wij nog ergens mee moeten helpen.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook