Barbecue Kugel

Barbecue Kugel

Een kugel is een aardappelschotel/taart die je veel terugziet in de joodse keuken. Wij maken deze geregeld en vonden het tijd worden voor een barbecue versie.

De smaak van de kugel kan je naar eigen wens aanpassen. Strooi er wat geraspte kaas over of meng de dry rub met wat chilipeper.

Alle ingrediënten bij elkaar. Wij houden van simpele gerechten. Kan je lekker dun snijden dan heb je hem niet nodig. Anders moet je een mandoline aanschaffen. Dan kan je lekker snel gelijke plakjes snijden.

De plakjes aardappel en sjalot bestrooi je met een steak dry rub. Wij gebruiken Smoke House BBQ Steak & Roast.

Mix alles goed door elkaar en maak stapeltjes van de aardappelschijfjes. Zet ze op een rij in de ovenschotel. Zorg dat de schijfjes niet te strak op elkaar staan.

Mix de eieren, kippenbouillon en paneermeel tot een papje. Als de pap te dik is om te kunnen gieten dan doe je er een beetje bouillon bij.

Giet de bouillonpap over de aardappelschijfjes en klop en schud de schotel zodat de pap ook tussen de schijfjes zakt.

Bestrooi de aardappelschotel met wat extra dry rub. Je zou op dit moment ook kunnen kiezen om wat geraspte kaas over de aardappelschijfjes te strooien. Dat moet je lekker zelf weten.

De aardappelschotel gaat eerst 45 minuten in de aluminiumfolie op de barbecue. Check met een sateeprikker of de aardappel gaar is door door de folie in de aardappelschijfjes te prikken. De prikker moet er makkelijk in en uit schuiven. Anders laat je de kugel nog langer staan.

Als de aardappels gaar zijn dan haal je de folie eraf en zet je de kugel nog 3 kwartier terug op de barbecue tot hij rondom een mooi goudbruin korstje heeft. Snij als een taart partjes uit de kugel en serveer warm.

Ingrediënten

 • 1,3 kilo geschilde aardappelen
 • 3 sjalotjes
 • Je favoriete bbq dry rub. Liefst niet te zoet.
 • 3 eetlepels olijfolie
 • Peper en zout
 • 3 eieren
 • 150 ml kippenbouillon
 • 80 gram paneermeel

Bereiding

 1. Bereid een barbecue voor en verdeel de briketten aan beide zijden van de ketel en in het midden niets. Je wil een keteltemperatuur van ongeveer 200°C.
 2. Neem een keramieke of terra cotta ovenschaal en smeer de bodem en wanden in met olijfolie. Bestrooi deze kanten vervolgens met peper en zout.
 3. Snij de aardappels in plakken van ongeveer 3 tot 5 mm. Snij ook de sjalotjes in dunne plakken.
 4. Bestrooi de plakken aardappel en sjalotjes met de bbq dry rub
 5. Maak stapeltjes van de aardappel, sjalot plakjes en zet deze rechtop in de ovenschaal. Herhaal dit tot de ovenschaal losjes vol zit.
 6. Kluts de eieren en meng dit met de kippenbouillon en de paneermeel
 7. Giet de mix over de aardappelschijfjes. Klop de ovenschaal op de tafel om de mix tussen de schijfjes te laten stromen
 8. Bestrooi het geheel met nog wat extra bbq dry rub
 9. Pak de ovenschaal in met aluminiumfolie en zet de ovenschaal op de barbecue op het rooster
 10. Check na 45 minuten of de aardappel gaar is door een tandenstoker door de folie in een aardappel te prikken. Als de aardappel gaar is moet hij er zonder moeite doorheen prikken.
 11. Pak dan de schotel uit en zet de schotel terug op de barbecue en sluit het deksel.
 12. Na weer 3 kwartier moet er een goudbruin korstje zijn ontstaan.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook