Ananas op pizza is als die ongenode gast op je barbecue feestje die uiteindelijk iedereen een geweldige avond bezorgt. Die hetze tegen ananas op pizza moet dus maar eens afgelopen zijn.
In Italië zijn ze dan misschien faliekant tegen maar pizza is geëvolueerd en wat ons betreft niet meer exclusief Italiaans. Wij hebben een pizza hawaii gemaakt met gekarameliseerde ananas en ui, Iberico ham en jalapeño pepers die je echt moet proeven.
Laat de pizzapolitie zien dat je je eigen keuzes durft te maken en ga deze pizza hawaii maken.
Dit wordt een serieuze pizza dus gebruiken we verse ananas. Verse ananas smaakt gewoon beter dan de extra gezoete ingeblikte variant. We snipperen de ananas om zoveel mogelijk vocht kwijt te raken. Vocht en pizza gaan niet zo heel goed samen.
Het makkelijkst om het vocht in de ananas snippers kwijt te raken is door ze uit te knijpen in een schone theedoek. Met het sap kan je weer andere dingen doen.
De ananas gaan we een paar minuten karameliseren in de oven samen met wat dungesneden rode ui. De natuurlijke suikers komt meer naar voren en zorgt voor een rijkere smaak. Ook zal nog wat extra vocht uit de ananas snippers verdampen.
Dan is het tijd om de pizza te beleggen. Bij het beleggen hou je je een beetje in. Je pizza wordt echt niet beter als je er meer op stapelt. Het deeg blijft vochtig en zal nooit stevig genoeg worden om al die weelde te dragen.
Wij hebben trouwens echt hele goede recepten voor pizzadeeg maar voor dit recept gebruiken we kant en klare pizzabollen. Die zijn tegenwoordig gewoon heel erg goed. We hebben altijd een paar in de vriezer liggen.
Om een goede Napolitaanse dunne pizza te maken heb je een gloepend hete oven nodig. Wij gebruikten de pizzaoven in onze Masterbuilt smoker die we op 371ºC zetten. Waarom precies 371 zou je denken. Dat is 700ºF en dat is het hoogst wat deze masterbuilt haalt.
De Masterbuilt pizzaoven wordt verhit door een gat in de bovenkant waardoor de hete lucht over de steen stroomt. Net als in een echte pizzaoven. Zo wordt het deeg gebakken door de hete steen en de randen, de kaas en de rest krijgt zo’n mooi grillrandje.
Dit is toch een prachtige pizza? En geloof ons nou maar, hij is nog lekker ook. Dus ga jij deze volwassen pizza hawaii ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @masterbuilteu zodat we kunnen zien hoe het er uitziet.
Ingrediënten
- Een halve verse ananas voor twee pizza’s
- 2 rode uien
- olijfolie
- 1 tl suiker
- 2 pizzabollen
- Tomatensaus
- Zwarte peper
- Droge mozzarella
- Iberico ham
- 1 Jalapeño
Bereiding
- Laat de pizzabollen alvast op temperatuur komen.
- Schil de ananas en verwijder de harde kern. Snij de ananas dan in snippers.
- Doe de ananas snippers in een schone theedoek en wring vervolgens zoveel mogelijk sap er uit.
- Snij de rode ui in dunne ringen en leg deze samen met de ananas snippers in een gietijzeren pannetje. Giet daar wat olijfolie overheen en de suiker. Zet dan het pannetje een paar minuten in de barbecue om te karameliseren.
- Draai een mooie bodem van de opgewarmde pizzabollen en beleg ze met een dunne laag tomatensaus. Bestrooi een klein beetje zwarte peper over de saus.
- Dan mag er de ananas, rode ui, mozzarella, ham en wat schijfjes jalapeño op.
- Bak nu de pizza tot de randen mooi bruin zijn en de mozzarella een gegrild kleurtje heeft.