In English

Pizzadeeg voor kamado pizza

Pizzadeeg voor kamado pizza

Er wordt ons vaak gevraagd welk pizzadeeg wij gebruiken. En dat verschilt. Het heeft te maken met wat voor pizza we willen maken en op wat voor temperatuur. Dit pizzadeeg is voor een Amerikaanse/Romeinse pizza die we op de kamado gaan maken op 300°C. En vooral die temperatuur is belangrijk.

Zouden we een temperatuur aanhouden van bijvoorbeeld 400°C aanhouden, dan zouden we veel eerder een Napolitaanse pizza maken met een grotere verhouding water in het deeg. En dat maakt dus een hele andere pizza.

De pizza die we nu gaan maken heeft een droge knapperige bodem en een bijna egale bruine korst. Dit komt door de olijfolie en de suiker in het deeg.

Wij mengen nog ouderwets met de hand. Gezien de hoeveelheid pizza die we maken wordt het wel eens tijd voor een mooie keukenmachine. Met de hand kost het wat meer spierkracht maar het resultaat is hetzelfde. We roeren alle ingrediënten, zonder de olijfolie, net zolang door tot er geen droge bloem meer in de kom te zien is.

Daarna strooien we wat bloem op het aanrecht en kneden we het deeg. Dit doen we door het deeg uit te trekken en dubbel te vouwen. Een kwartslag te draaien en daarna weer uit te trekken en dubbel te vouwen. Dit blijven we herhalen net zolang tot we een elastisch en egaal deeg hebben.

In dit deeg zit een behoorlijke hoeveelheid vocht. Mocht dit voor jou lastig zijn zijn dan kan je in deze fase beetje bij beetje wat bloem toevoegen tot het deeg voor jou werkbaar is.

Dan gaat de bol deeg terug in de kom en smeren we het rondom in met 2 eetlepels olijfolie. Over de kom gaat een vochtige theedoek om te zorgen dat het oppervlak van de bol niet uitdroogt. Zo laten we het deeg 2 uur op kamertemperatuur rijzen.

Na 2 uur is de bol 2 keer zo groot geworden. Je ziet hier en daar grote luchtbellen zitten die we er weer uitdrukken.

Nu verdelen we het deeg in 4 gelijke delen. Je kan het precies uitwegen maar wij doen het altijd op het oog.

Van elk deel maken we weer een bolletje door het deeg in de linkerhand te leggen. Met de rechterhand vouwen we het deeg van boven naar onder de bol. Dan draaien we het deeg een stukje en doen we hetzelfde. Dit blijven we herhalen tot we een ronde egale bol hebben.

De bollen leggen we op een met bloem bestrooide ovenplaat en die bedekken we weer met de vochtige theedoek. Zo laten we de bollen weer 2 uur rijzen. Dit is het moment om de kamado om te bouwen tot een pizza oven.

Na 2 uur rijzen leggen we de bol op het aanrecht en druk je met je vingers voorzichtig de bol tot een schijf zonder dat je de randen aanraakt. Dit blijf je doen tot de schijf een mooi rondje van ongeveer 10-12 cm is.

Dan tillen we de schijf op en draaien we het rond tussen beide handen. Dit doe je weer zonder de rand vast te pakken. Door de zwaartekracht wordt de schijf vanzelf groter. Blijf net zolang draaien tot de schijf net iets groter is als je hand.

Dan leg je de schijf weer op het aanrecht en draai je de schijf rond met je hele rechterhand plat. Met de vingers van je linkerhand duw je voorzichtig de schijf naar buiten. Dit doe je net zolang tot de schijf ongeveer 30 cm is.

Dan trek je de pizzabodem op de pizzaschep en kan je de bodem beleggen. Doordat je de bodem op het aanrecht hebt gemaakt met genoeg bloem eronder heb je geen extra bloem nodig om de pizzabodem niet te laten plakken. Ga ook zeker niet meer bloem onder het deeg gooien. Die bloem vind je later onder je pizza terug. Dat is niet lekker. De bloem die achterblijft op de steen verbrand.

Nu je weet hoe je pizzadeeg moet maken mag jij het zelf gaan maken. Laat ons weten of het gelukt is. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden zodat we kunnen zien hoe je pizza er uitziet.

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 7 gram droge gist (of 21 gram verse gist)
  • 10 gram zout
  • 40 gram suiker
  • 300 gram lauw warm water
  • 2 el olijfolie

Bereiding

Zie alle stappen hierboven. Of kijk op onze Instagram pagina hoe we het deeg hebben gemaakt.

De hoeveelheid deeg is genoeg voor 4 knappe pizza’s.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook